Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Plan 12.000 verzorgenden moet concreter'

De Tweede Kamer vind dat het kabinet met een plan van aanpak moet komen voor het realiseren van 12.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg.

Ook vraagt de Tweede Kamer de regering om op te treden tegen de inzet van ongekwalificeerd personeel in de zorg. In het gedoogakkoord van VVD/CDA/PVV staat dat het kabinet 12.000 extra medewerkers in de ouderenzorg wil inzetten. Hiervoor is een bedrag van 896 miljoen euro uitgetrokken.

 

Realiseren 

De Tweede Kamer ondersteunt dit doel van harte, maar mist een concrete uitwerking van hoe deze extra arbeidskrachten worden aangetrokken en ingezet. Ook V&VN twijfelt aan de haalbaarheid van de kabinetsdoelstelling. De beroepsvereniging heeft bij Kamerleden gepleit voor een duidelijk plan van aanpak om dit grote aantal verpleegkundigen en verzorgenden op te leiden en te behouden voor de zorg en is blij met de motie die op 29 maart werd aangenomen.

 

Wanbestuur

De Tweede Kamer maakt zich verder zorgen over de inzet van ongekwalificeerde medewerkers in de zorg. Via een motie is het kabinet gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om werkgevers die ongekwalificeerd personeel inzetten, aansprakelijk te stellen voor wanbestuur. Volgens V&VN is voor het verlenen van goede zorg een passende opleiding onontbeerlijk. De beroepsvereniging ziet grote risico’s bij de inzet van onvoldoende geschoolde medewerkers in de zorg en pleit ervoor om alleen gediplomeerde medewerkers in de zetten.

 

Bron: V&VN

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  mij

  Niet alleen goede leiding, ook goede collega's graag, zodat je ook echt zorg kan bieden. Leiding is er al genoeg (te veel)

 • no-profile-image

  ad den otter

  Het zal een groot probleem worden om die deskundige bijelkaar te krijgen. Ze komen er nu al tekort. 'ondeskundig personeel"lopen er genoeg rond! Goede ultieme leiding moeten er komen!

 • no-profile-image

  Familie

  Hoelang accepteren zorgmedewerkers nog de stress in hun werk door onderbezetting en raar management?

Of registreer je om te kunnen reageren.