Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Protocol tegen pesten onder ouderen

Verzorgingshuizen ontvangen van het Nationaal Ouderenfonds een Pestprotocol. Daarin krijgen ze tips om pesten te voorkomen of aan te pakken.

De Radboud Universiteit deed vorig jaar onderzoek naar pestgedrag onder ouderen, waaruit bleek dat één op de vijf bewoners door medebewoners wordt gepest. 'Heel veel mensen worden buitengesloten uit de groep, ze worden genegeerd', vertelt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Rollator

'Ook vindt er zelfs fysiek geweld plaats. Mensen die schoppen onder de tafel of met een rollator telkens tegen andere mensen proberen aan te botsen met het doel om ze pijn te doen. oms leggen mensen een tasje op de stoel naast hen om te voorkomen dat iemand daar gaat zitten of wordt er vuilnis voor de deur gegooid van iemand anders. Het is best schrijnend', vindt Romme.

Verzorgenden 

Ouderen durven er vaak niet voor uit te komen dat ze worden gepest en het personeel heeft het door de hoge werkdruk ook niet altijd in de gaten. De basis voor het pestprotocol zijn anti-pestprogramma's voor scholen. Het blijkt dat mensen die vroeger op school hebben gepest dat vaak ook op latere leeftijd doen. Volgens Romme moeten oudere en jongere pesters op dezelfde manier worden benaderd.

Actiepunten 

In het protocol voor verzorgingshuizen staan zeven actiepunten, zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Ook adviseert Romme de verzorgingshuizen om notoire pesters buiten de groep te plaatsen. 'En dan bijvoorbeeld zeggen dat ze met de volgende activiteit niet mee kunnen doen.' Na de zomer wordt in drie woonzorgcomplexen gekeken wat de resultaten zijn.

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Francien

  Fijn dat jullie dat zo gauw oppakken nu kunnen we het protocol lezen en proberen om er wat aan te doen

 • no-profile-image

  Redactie TVVonline

  Wij hebben het Pestprotocol ontvangen en onder het artikel geplaatst.

 • no-profile-image

  Redactie TVVonline

  Jullie hebben helemaal gelijk. Wij hebben met Nationaal Ouderenfonds gebeld, en zij zullen vandaag nog het persprotocol online zetten. Wij zullen het dan ook onder dit artikel plaatsen.

 • no-profile-image

  francien

  Ben het met jacqueline eens

  Misschien kan het protocol ernog achter aan gestuurd worden zodat wij wten waar het over gaat

 • no-profile-image

  Sanne

  Wat jammer dat het er niet bij zit.

  Dan hadden we gelijk er aan kunnen werken!!

 • no-profile-image

  jacqueline

  het zou mooi zijn als dit protocol als bijlage bij dit artikel had gezeten... dan kunnen we als zorgverleners meehelpen om pesten uit de zorg te krijgen...

Of registreer je om te kunnen reageren.