Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verzorgenden kunnen incontinentie drastisch verminderen'

Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen onnodige incontinentie bij demente ouderen verminderen of zelfs voorkomen. Dit blijkt uit het nieuw verschenen boek 'Toiletgang bij dementerenden'.

Als een dementerende oudere net incontinent is, kunnen verzorgenden onterecht de neiging hebben direct naar inco-materiaal te grijpen. Dit werkt incontinentie in de hand.
Dit en andere info is te lezen in het nieuw verschenen boek 'Toiletgang bij dementie', dat tijdens de internationale Dag van de Verpleging is gepresenteerd. Hierin wordt betoogd dat het percentage incontentie - zo'n 75% van de ouderen in woonzorgcentra en verpleeghuizen- fors omlaag kan, door onder andere vroege signalering van verzorgenden.  

 

Depressief

Het boek legt uit wat goede zorg bij incontinentie is. Ouderen met dementie in zorgcentra hebben vaak onnodig last van incontinentie. Ongeveer 50 tot 60% van de cliënten met incontinentie lijdt aan depressieve klachten, schaamte en een lager zelfbeeld. Verzorgenden, verpleegkundigen en mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij het terugdringen of zelfs voorkomen van incontinentie bij dementerenden.

 

Vroege signalering

Door vroege signalering en diagnostiek is het mogelijk om incontinentie voor een deel te verminderen of zelfs te voorkomen. Ook een andere aanpak van de dagelijkse toiletgang kan onnodige incontinentie terugdringen. Auteurs van het boek zijn Dr. Paul van Houten (specialist ouderen geneeskunde) en medisch journalist Aliëtte Jonkers.

 

Bron: Toiletgang bij dementie / Nursing

Auteur: Redactie TVVonline

 

Klik hier om het boek 'Toiletgang bij dementie' te bestellen.

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

12 reacties

 • no-profile-image

  WSS

  Wat zou volgens jullie de oplossing zijn ? Meer geld ? Meer personeel ? Klopt de ZZP ? Ligt het aan te weinig motivatie bij de verzorgenden ? Zelf werk ik op PG en wij komen op onze kleinschalige woongroep ( waar de bewoners niet mee kunnen helpen met hh klusjes vanwege hun ziektebeeld) handen te kort om alle mensentussen de middag te verschonen.

 • no-profile-image

  ik

  Dus als je niet aan een stuk 8 uur constant door kunt werken heb je het verkeerde vak gekozen? Geen wonder dat de zorg geen genoeg personeel kan krijgen. Al loop je nog zo hard, zodra de bewoners zien dat je even zit moeten ze opeens van alles, onderandere naar het toilet, al zijn ze net geweest. Maar ik wens mijn collega's die altijd voor iedereen klaar staan veel succes de komende jaren. Wij moeten binnenkort weer zorguren inleveren vanwege bezuinigingen, alsof we nog harder kunnen lopen. Misschien heeft Diana wel gelijk, voor meer salaris kan ik ook gewoon rustig werk zoeken, met gewone pauzes. Gaan de bewoners van mijn PG afdeling toch gewoon zelf naar het toilet

 • no-profile-image

  vera verheijen

  nou ik ben het niet met jullie eens bij ons worden de clienten op tijd naar de toilet gebracht .het is maar wat je belangrijk vind

  de clienten toch wij werken belevingsgrericht

  het is geweldig we zijn er voor 100 procent voor de clienten.

 • no-profile-image

  diana

  jij hebt dus toch het verkeerde vak gekozen

 • no-profile-image

  ik

  natuurlijk SOSNL1, jij gaat zelf altijd 8 uur aan een stuk door? Nooit geen pauzes nodig? Sorry, maar ik wel. Ik ben geen apparaat, na 3 uur mensen wassen en aankleden heb ik even 15 minuten om bij te tanken nodig, is bij iedere werkgever, en ook in onze CAO mogelijk. Maar nee, wij moeten altijd, ook ten koste van onze pauzes, klaar staan. Ga het dan lekker zelf doen.

 • no-profile-image

  SOSNL1

  de keus tussen een koffie break en peukje of even iemand een belletje geven en een oudje naar de wc brengen. Niet zo moelijke heh!?!?

 • no-profile-image

  zuster W

  Mijn moeder werd opgenomen op een PG afdeling was continent en liep achter een rollator binnen een maand was ze incontinent en zat ze in een rolstoel!

  Op deze afdeling hadden ze volgens mij nog nooit van belevingsgerichte zorg gehoord.

 • no-profile-image

  Charlotte

  Alles draait om de personeelsbezetting van de afdeling. Met genoeg personeel zouden ze zulke mooie zorg kunnen geven! Belevingsgericht, kleinschalig, warme zorg. Mooie termen.

  Maar helaas is het antwoord: incontinente bewoners... Triest.

 • no-profile-image

  Annie

  In veel huizen worden de clienten/bewoners juist incontinent gemaakt doordat er geen personeel is om ze tijdig naar de wc te helpen. Meer personeel zou een oplossing zijn,maar deze tijden spreken voor zich en daar helpt volgens mij geen boekje meer tegen.

 • no-profile-image

  Maaike

  Meer personeel zal er waarschijnlijk toch niet komen, i.v.m. bezuinigingen.. dus gewoon belevingsgerichter gaan werken!

 • no-profile-image

  Seilena

  Het klopt dat mensen die niet incontinent zijn het materiaal wel aankrijgen om de verzorgers de ruimte te geven voor andere zaken.

  Dit is een slechte zaak. De oplossing is inderdaad meer personeel.

 • no-profile-image

  Henri

  Zorg men dan ook voor meer personeel...

Of registreer je om te kunnen reageren.