Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Veel verzorgenden ontslagen wegens diefstal cliënten

Meer dan de helft van de verzorgingshuizen heeft de afgelopen vijf jaar een personeelslid ontslagen wegens het stelen van cliënten.

Dit blijkt uit een steekproef van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Zij vroegen 45 willekeurige verzorgingshuizen of ze de afgelopen vijf jaar personeelsleden hebben ontslagen wegens stelen van patiënten. Meer dan de helft liet weten dat ze dat een of meerdere malen hebben meegemaakt.

 

Verborgen camera

Ook psycholoog René Diekstra maakte het mee met een 93-jarig familielid, vertelt hij in het programma. Ze merkten dat er steeds geld uit haar portemonnee verdween. 'Als we er veel geld in deden, werd er veel geld gestolen. Als we er weinig in deden, werd er een beetje uitgehaald. Maar er verdween dus wel steeds geld.' Om zeker van hun zaak te zijn, plaatsten zij een verborgen camera. Uit de beelden bleek dat de diefstal door een verzorgende gedaan werd.

 

Trouwring van vinger gehaald

Locatiemanager Elly Ganzeboer van Carint Reggeland Groep: 'De meldingen van diefstal die wij krijgen, gaan meestal om persoonlijke bezittingen, zoals goud, zilver, of trouwringen. Dit wil echter niet altijd zeggen dat er van diefstal sprake is. Soms komen de spullen een week later vanzelf boven water.' Een verpleegkundige die anoniem wil blijven, vertelt in Brandpunt dat ze regelmatig meemaakt dat spullen van cliënten gestolen worden: 'Oorbellen, armbanden, kettingen, zelfs trouwringen worden letterlijk van de lichamen gehaald. Dat maakt je woedend: welk gewetenloos iemand doet zoiets?’

 

Uitzendkrachten

Jan Romme, directeur van Nationaal Ouderenfonds denkt dat de toenemende kwetsbaarheid van ouderen ervoor zorgt dat ze steeds vaker slachtoffer worden van diefstal. 'Daarnaast wordt in de zorg steeds vaker met uitzendkrachten gewerkt. Dat brengt meer risico op diefstal met zich mee, omdat je toch over een paar dagen weg bent.'

 

Tweede Kamer

Officiële cijfers over diefstal in zorginstellingen door verzorgenden zijn er niet. De meerderheid in de Tweede Kamer vraagt om een onderzoek.  Renske Leijten (SP): 'Er wordt te vaak gezegd dat het incidenteel gebeurt, daarom is belangrijk dat er onderzoek naar gedaan wordt.'

 

Klik hier voor de uitzending van Brandpunt

 

Bron: Brandpunt

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Lin

  Eigenlijk zijn beide partijen zorgvragers, alleen 1 verschil: de ene zorgvrager heeft bekend gemaakt dat hij/zij zorg wil ontvangen en de ander weet het waarschijnlijk niet van zichzelf.

  Als je zorg ontvangt moet je er vanuit kunnen gaan, dat de personen die deze komen verlenen, te vertrouwen zijn en vanuit de zorgverlener: lees de beroepscode!!

 • no-profile-image

  yael

  deze mensen die stelen zijn zo zwak.

  kan er niet tegen dat vaak deze mensen nog beschermd worden ook, of het zal wel te maken hebben met een trauma?! BLIJF GEWOON MET JE P*TEN VAN ANDER MANS SPULLEN AF.

  wij mensen in de zorg moeten zorgen voor de oudere mensen die onze hulp nodig hebben, wij hebben een beroepscode!!

  als je dit doet dan heb je geen hart voor die oudere mensen maar ben je gewoon egoistisch

 • no-profile-image

  karel

  Misschien zijn de mensen die deze diefstallen plegen zich niet bewust van het feit dat het wel eens te maken kan hebben met onverwerkte jeugdtrauma's vanwege kindermisbruik waarvoor

  dan op deze manier compensatie wordt gezocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.