Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Goede dementiezorg hangt van tien succesfactoren af

Niet alleen een goede personeelsbezetting of kleinschalige woonvormen, maar ook een goede leidinggevende en erkenning voor de zorgprofessional zijn belangrijk voor het succes van woonvoorzieningen voor dementerenden.

Dat blijkt uit de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut, die in opdracht van het Ministerie van VWS wordt uitgevoerd. In totaal zijn er tien succesfactoren, waarvan er vijf absoluut noodzakelijk zijn.

 

Goede leidinggevende 

De eerste voorwaarde is de aanwezigheid van een duidelijke visie die consequent wordt uitgedragen. Zowel de zorg voor de bewoners als het personeels- en familiebeleid moeten hiermee in lijn zijn. De tweede voorwaarde is een goede leidinggevende die steunt en stuurt, de verzorgenden ruimte geeft en een schakel vormt tussen de verzorgenden en het management. De verzorgenden moeten erkend worden als professional en de gelegenheid krijgen om mee te denken over de ontwikkeling van nieuw beleid.

 

Personeelsbezetting

Verzorgenden moeten ook het gevoel hebben dat ze voldoende tijd hebben om goede zorg te kunnen bieden. Dat heeft niet alleen te maken met de personeelsbezetting. Zelf je werk kunnen indelen en erop kunnen rekenen dat er extra hulp wordt ingezet in uitzonderlijke situaties zijn even belangrijk. Een prettige sfeer onder professionals is de vijfde voorwaarde, waardering van elkaars talenten en acceptatie van tekortkomingen hoort daarbij, maar minstens even belangrijk is de betrokkenheid bij bewoners en openheid naar familieleden.

 

Bron: Trimbos Instituut

Auteur: Redactie TVVonline

 

Volg het laatste zorgnieuws nu ook op Twitter. Volg ons hier: @verzorgendentvv

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Annoniem

  Mooi in de theorie,maar de mensen met het hart op de goede plek moeten het doen.Minder regeltjes en minder zakken vullers. De thomashuizen en herbergiers mogen toenemen in nederland.

 • no-profile-image

  Monty5

  Dit wordt al vaker gezegd door de "gewone"verzorgende maar die worden niet gehoord alleen de hooggeschoolde worden gehoord.

  Maar goede zorg kost n.l. wat meer en dat kan allemaal niet. De ZZP indicatie geeft gewoon te weinig geld voor een goede verzorging en begeleiding van dementerenden. Er komt weinig personeel en ook lager geschoold personeel want anders wordt het te duur. Nederland heeft te weinig over voor de ouderen in ons land en geven liever het geld aan defensie en andere buitenlandse bodemloze putten zoals Griekenland etc.

 • no-profile-image

  Klaske

  Toch is het van groot belang om aan te tonen wat je altijd al dacht maar nooit is bewezen. Die taal wordt verstaan in de hogere regionen van het management / bestuur van organisatie waarin wij werkzaam zijn...

 • no-profile-image

  bianca

  dit onderzoek ik sund van de cent!

 • no-profile-image

  Annet

  Helemaal mee eens Truus. Er zal wel weer iemand op afgestudeerd zijn. Niks nieuws voor de mensen die al langer in de zorg werken. Een open deur.

 • no-profile-image

  Truus

  Nou.. dat had elke verzorgende kunnen vertellen.. is nou overal een duur onderzoek voor nodig ?

Of registreer je om te kunnen reageren.