Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeghuisbewoner houdt kamer bij opname ziekenhuis

Zorgaanbieders kunnen per 2012 onbeperkt verpleeghuiszorg doordeclareren als een bewoner wordt opgenomen in het ziekenhuis. Een aanpassing in de beleidsregels maakt dat mogelijk.

Voorheen was de periode gelimiteerd tot veertien dagen. In het begin van 2011 ontstond er onrust toen bleek dat ouderen hun kamer kwijt konden raken als zij langer dan twee weken in het ziekenhuis verbleven. Wilden zij hun kamer behouden, dan kost dat 33 euro per dag.

 

Eigen woning

Door de aanpassing van de regels kunnen aanbieders in de verpleeghuiszorg nu langer doordeclareren bij de AWBZ. Bewoners krijgen hierdoor het recht om terug te keren naar hun eigen woning. De termijn voor verpleeghuisbewoners die op vakantie gaan, wordt verlengd van zeven naar veertien dagen. Hiermee is de regel gelijk gemaakt aan de regeling in verzorgingshuizen.

 

Bron: Zorgvisie

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Nurse2

  Nr. 185 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

  Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal  Den Haag, 16 mei 2011  Het LOC heeft u een brief geschreven waarin zij aangeven zich zorgen te maken over de verschillende regelingen bij ziekenhuisopname binnen de AWBZ. Niet alleen het LOC zet hier vraagtekens bij, maar ook verschillende Kamerleden hebben hier schriftelijke vragen over gesteld (2011Z00628/2011Z00692). Op uw verzoek reageer ik op de inhoud van de brief van het LOC.  In de huidige regeling is het inderdaad zo dat het verpleeghuis geen vergoeding ontvangt voor de cliënt die is opgenomen in het ziekenhuis. Dit is een oude regeling, waarvan ik zelf ook vind dat hier een verbetering in moet komen. Om hiervoor een gedegen regeling te treffen, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een onderzoek uitgezet naar aan- en afwezigheidsdagen. PricewaterhouseCoopers (PwC) onderzoekt momenteel de knelpunten die de huidige aan- en afwezigheidsregels opleveren en formuleert mogelijke oplossingsrichtingen.  Het LOC geeft aan dat zij tot een pijnlijk compromis zijn gekomen door in de leveringsvoorwaarden vast te leggen, dat een verpleeghuis de leeggekomen kamer in verband met een ziekenhuisopname, veertien dagen vasthoudt voor de cliënt. Zij zijn tot dit besluit gekomen omdat er anders helemaal niets geregeld was en de cliënt op dag 1 zijn kamer al kwijt kon raken. Ik kan mij de zorgen van het LOC goed voorstellen en hoop dat het onderzoek van de NZa aanknopingspunten biedt om samen met de betrokken veldpartijen tot een oplossing te komen.  Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

  De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,  M. L. L. E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

 • no-profile-image

  Nurse

  Mij is altijd verteld: als iemand opgenomen wordt in een ziekenhuis moet de zzp afgemeld/ stopgezet worden dus wordt er niet meer betaald. Een leeg bed wordt dus niet doorbetaald.

 • no-profile-image

  miranda

  het is toch niet meer dan normaal dat men hun kamer behouden in het verpleeghuis als men in het ziekenhuis ligt.

  als je gewoon thuis woont dan hoef je na een langdurige ziekenhuisopname toch ook niet opzoek naar een nieuw huis?

Of registreer je om te kunnen reageren.