Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgende voelt zich niet fit na nachtdienst

Ruim zeventig procent van de verzorgenden en verpleegkundigen voelt zich constant of wisselend niet fit in de periode dat ze een nachtdienst draaien. Een derde deel zegt zelfs dat een nachtdienst een aanslag is op hun gezondheid.

Dat blijkt uit een enquête van vakbond NU’91 naar werken in de nachtdienst onder 349 verzorgenden en verpleegkundigen in maart dit jaar. De respondenten geven aan dat ze tegen een aantal knelpunten aanlopen om fit de nacht door te komen. Zo is er vaak geen gelegenheid om even naar buiten te gaan, hebben ze geen echte pauze, kunnen ze geen powernap doen, is er te weinig licht en eten ze geen verse maaltijd.

 

Belemmering fitheid

Bijna alle verzorgenden en verpleegkundigen (97%) vinden dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om fitter de nacht door te komen. Genoemde suggesties zijn: even naar buiten gaan, praten met collega’s, een verse maaltijd, even computeren of extra klusjes doen. Maar ruim de helft van de respondenten voegt daaraan toe dat met name regels van de organisatie hen belemmert om gebruik te maken van die mogelijkheden.

 

Herstelmoment

Daarom adviseert NU’91 instellingen het beleid wat betreft nachtdiensten aan te scherpen. Zij stellen in het onderzoeksverslag dat er een rust- of herstelmoment tijdens de nacht wordt gelegaliseerd. De onderzoekers schrijven: ‘Verzorgenden en verpleegkundigen vinden over het algemeen dat het not done is om naar eigen behoefte een herstelmoment te nemen tijdens de nachtdienst. Door dit moment te legaliseren, zorgen we er voor dat zij dit herstelmoment ook gaan nemen.’

 

Invloed op gezondheid

De resultaten van de enquête zijn niet verrassend en sluiten aan op de resultaten van eerdere onderzoeken naar nachtdiensten. Zo was al bekend dat het draaien van nachtdiensten kan leiden tot een groter risico op hartfalen hebben en zou er een verband zijn met borstkanker. Bekijk hier de hele enquête over werken in de nachtdienst. 

 

Bron: NU Verenigingsblad NU’91

Auteur: Redactie Nursing

 

Klik hier om te lezen hoe je fitter de nacht doorkomt.

TvVOnline redactie

11 reacties

 • no-profile-image

  noudje

  vroeger vlot 14 nachten achter elkaar, en 's morgens met de hele bubs naar de kroeg een slaapmutsje pakken niks mee geleden hoor en nog gezellig ook. tegenwoordig zijn 3 nachten achter elkaar al vaak te veel ! watjes!

 • no-profile-image

  chiara

  ik heb in Engeland nachtdiensten gedraaid; daar begonnen we veel vroeger; om half tien, tot de andere ochtend ongeveer 8 uur. Het was inderdaad lang, maar als het (enigszins) rustig was, kon je een uurtje slaap pakken (ook al voelde ik me daardoor meestal rotter en ging liever even wat lezen of in de keuken met de ramen open opruimen bijvoorbeeld). Hier beginnen de diensten later, om 11 uur, dit is voor mij na mijn "bedtijd". daardoor denk ik dat het moeilijker is om de nacht in te gaan, ik slaap al bijna als de nacht nog moet beginnen. Door vroeger te starten, ben je aan he begin van de nacht nog erg actief bezig om mensen te "settlen" voor de nacht, waardoor het eerste stuk sneller om is en je eigenlijk langer fit blijft in de nacht.

 • no-profile-image

  Lenie

  25 jaar nachtdienst gedaan , de laatste jaren met een warme maaltijd van het huis, +/- 3uur eten bevalt prima. Bij thuiskoms 7 uur slapen.

  Nooit nergens last van gehad. Nu ben ik met de flex, en ben nog nooit zo moe geweest.

  Maar de nachtdienst was een prachtige tijd en ik zou het zo weer over doen.

 • no-profile-image

  Ans

  Hallo, ik ben zoco op een PG afdeling. ik werk niet vaak in de nacht, 4 nachten per maand en dan weer een maand niet.

  Maar ik ervaar nachtdiensten als prettig werken, ben zowat de hele nacht bezig en overdag slaap ik van 9.00 tot 17.00 en kan dan samen met gezin de warme maaltijd eten.

  Ik ben ook niet moe en pak na de nachten meteen mijn normale ritme weer op.

  Ik vind het alleen vervelend om er op zaterdag uit te komen.

  Ik werk fulltime. A

 • no-profile-image

  Nurse

  Nachtdiensten zijn heerlijk. Je moet alleen wel even voor jezelf uitvogelen wat voor jou het beste ritme is om weer terug om te schakelen.

 • no-profile-image

  Door Elisa

  Nachtdiensten draaien vind ik het fijnste wat er is. Heb het zelf gevraagd. Ik werk 12 tot 14 nachten p.m., ondanks mijn 63 jaar.

  Ook ik neem koolhydraadrijk voedsel mee.

  Pasta, rijst, brood en/of fruit. En dit gebruik ik de hele nacht door. Nergens last van.

 • no-profile-image

  chantal

  ze tellen de dag dat je uit de nachtdienst komt al heb je die dag feitelijk 7 uur gewerkt bij de meeste werk gevers als vrije dag en de volgende dag heb je dan vrij en dan denken ze je vaak alweer in te kunnen zetten bij ons voor een dagdienst die weiger ik want dan heb je niet de kans om om te kunnen schakelen ik wil gewoon 2 dagen vrij en dat lukt dan ook ,gelukkig.

 • no-profile-image

  jeannette

  nachtdienst op zich geen probleem ik eet inderdaad koolhydraat rijk voedsel. Boterham extra..en veel water to 4.00 uur.

  Daarna eet ik niets meer tot ik thuis ben.

  Schaaltje yoghurt en dan slapen.

  Graag zou ik na mijn n8diensten 2 dagen vrij hebben om goed om te schakelen. Ik heb dan vaak moeite met inslapen, ik lig dan wakker tot een uur of 2.00. Als dan de wekker weer om 6.00 uur af gaat is het knipperen.

 • no-profile-image

  johan

  Ik ben het volkomen met Petra en Gert eens. Wanneer je nachtdienst hebt is er nog tijd genoeg over om ,s avonds thuis warm te eten en zijn de nachtdiensten minder vermoeiend dan overdag.Heb zelf veel nachtdiensten gedraaid en nooit klachten gehad

 • no-profile-image

  petra

  Nachtdiensten vind ik heerlijk om te doen, en voor mij is het met een klein kindje thuis logisch niet fit te zijn, maar nou en!

  Er tegenover staat dat je lekker veel ort hebt, wij kunnen zelf roosteren, ook een heel groot goed!

  Daarbij ben je DUS overdag vrij en kijk ons eens lekker in de zon zitten! :D

 • no-profile-image

  Gert

  ik zit al 36 jaar in de zorg en hoor de laatse 2 jaar niets dan gezeik over nachtdiensten. het hoort er gewoon bij en dat weet je als je dit beroep kiest, maar je hoort ze niet klagen als ze tot 3 uur uitgaan. terwijl wij vroeger 10 nachten moesten en 4 dagen vrij erna. er werd veel minder geklaagd over diensten dan nu in deze tijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.