Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Angst voor vallen leidt tot vallen

Ouderen met valangst of met impulsief gedrag hebben meer kans om te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Miriam Reelick van de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde een cursus, bestaande uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen waarbij veel aandacht was voor het leren kennen en leren accepteren van je grenzen. Zowel ouderen als hun mantelzorgers zijn bang voor vallen omdat de oorzaak vaak niet duidelijk is en gevoelens van frustratie en machteloosheid ontstaan. Bovendien bestaat de angst voor de gevolgen van vallen.

 

Niet voor iedereen

Na evaluatie concludeerden de onderzoekers dat de cursus niet voor iedereen geschikt is. Mensen die bijvoorbeeld slecht kunnen horen, of mentale problemen hebben, kunnen beter individueel les krijgen. Reelick ontwikkelde daarom een aangepaste cursus die individueel kan worden aangeboden.

Taboe doorbreken
Op basis van de evaluatie concludeert Reelick dat een ‘zorg op maat' aanpak zeer belangrijk is voor een efficiënt preventieprogramma. Het is volgens haar dan ook belangrijk om taboes rondom vallen te doorbreken. Ouderen verzwijgen soms dat ze vallen uit angst voor negatieve reacties van de omgeving, of omdat ze bang zijn daardoor in een verzorgingshuis terecht te komen.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Loes

  zoals al eerser beschreven door Ine, heb ik ook de ervaring dat er veel valpartijen, door medicatie gebruik en tekort aan vit B12,D.C en Kalium en magnesium tekort,

  medicatie die gebruikt worden bij reumatsche klachten(die vaak het gevolg zijn van de hierboven beschreven vit. en mineralen, maar ook van demedicatie beschreven orIne, dus de cholesterol verlagers, pijnstillers, maagzuurremmers, je cholesterol kan ook te laag! zijn, heb je nodig voor het goed functionersn van je lichaam, zo ook te weinig vet, voor een goede opname van de Vitamine A.D en B en de mineralen, calsium en magnesium,(Transvetten =geheel of gedeeltelijk geharde, gehydrogeneerde vetten, zijn hartstikken fout, zitte, in alle margarines en ook teveel linolzuur, beter bakken en braden met olijfolie, kokosolie extra viergine,en smeren met roomboter)

  in kokosolie is ook goed voor bescgerming van de lever tegen medicatie en alcohol, doden ook schimmels,bacterien en virussen.  belangrijk te weten dat de artsen moeilijk meewerken, daar zij kontrakten hebben met de farmacueten en eigenlijk niets weten en leren over voeding in de opleidingen.

 • no-profile-image

  Sonja

  Helemaal mee eens!

  Angst is een verschrikkelijk iets en moeilijk te overwinnen voor een client.

  Heel veel geduld en ervaring moet je hebben om iemand goed te helpen

Of registreer je om te kunnen reageren.