Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pijnbehandeling vermindert onrust bij dementie

Een goede behandeling van pijnklachten kan geagiteerde verpleeghuisbewoners met dementie mogelijk wat tot rust brengen.

Door in verpleeghuizen systematisch pijn te behandelen, nam de agitatie van demente verpleeghuisbewoners aanzienlijk af, dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van een artikel in British Medical Journal (BMJ).

 

Antipsychotica 

Als gevolg van agitatie en agressie krijgen bewoners in verpleeghuizen soms antipsychotica voorgeschreven. Omdat gebruik van deze medicatie leidt tot morbiditeit en mortaliteit, is het van belang om veilige en effectieve manieren te vinden om agitatie en agressie te verminderen, zo schrijven Noorse onderzoekers in BMJ.

 

Beperkingen

Daarom onderzochten zij of het verminderen van agitatie en agressie mogelijk is door het optimaliseren van de pijnbehandeling. De gedachte is dat pijn zich wegens de beperkingen die met dementie gepaard gaan, zoals spraakstoornissen en een afname van het vermogen om abstract te denken, kan uiten in agitatie.

 

Pijnbehandeling

In totaal deden 352 dementiepatiënten mee die allen minstens een keer in de week geagiteerd waren. Na de 8 weken was de agitatie in de interventiegroep gedaald met 17 procent ten opzichte van de controlegroep. Deze bevindingen benadrukken het belang van het tijdig herkennen en behandelen van pijn in het kader van de behandeling en preventie van agitatie en agressie bij patiënten met dementie, stellen de onderzoekers. Daarbij kan dit mogelijk een bijdrage leveren aan het verminderen van het antipsychoticagebruik in verpleeghuizen.

 

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde / Nursing

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  Lizette verpleegkundige nivo 4

  Ook wij geven onze clienten 1000 mg paracetamol voor de nacht en inderdaad het werkt fantastisch!! Goede zorg kan inderdaad simpel zijn als je maar de kennis uit onderzoeksgegevens paraat hebt!

 • no-profile-image

  Frans HBOV-er

  Wij geven onze mensen 1000 mg paracetamol voor de nacht en ze slapen allemaal!!

  10 jaar geleden kwam dit al uit een onderzoek

  Werkt veel beter dan slaapmedicatie en is veel gezonder!!!

  Een goede nachtrust is van groot belang voor ieder mens. Dus geef uw mensen 1000 mg paracetamol voor de nacht en ze slapen als roosjes. Jammer dat alle collegae in het land dat niet weten. Misschien via deze reactie, ik hoop het uit de grond van mijn hart. Zo simpel kan goede zorg zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.