Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijnen Decubitus en Smetten herzien

Beroepsvereniging V&VN heeft de richtlijnen 'Decubitus' en 'Smetten' herzien en uitgebracht. Naast de richtlijnen zijn er praktijkkaarten en informatiefolders voor patiënten ontwikkeld.
zelfstandige

De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op de internationale richtlijn ‘Pressur Ulcer Prevention & Treatment' (NPUAP& EPUAP, 2009). De aanbevelingen uit de internationale richtlijn zijn zoveel mogelijk vertaald en soms aangepast aan de Nederlandse situatie. Dat leidde tot enkele nieuwe definities, zo is wisselligging veranderd in wisselhouding.

Voorkomen decubitus
‘Momenteel is de preventie en behandeling van smetten nog niet voldoende adequaat', zegt Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN. ‘Dat geldt ook voor de preventie en behandeling van decubitus. De kosten voor de bestrijding van decubitus zijn hoog, terwijl het veelal te voorkomen is.'

Patiëntenfolder
V&VN heeft naast de richtlijnen ook praktijkkaarten en informatiefolders voor patiënten ontwikkeld. Zo is er voor zowel de richtlijn decubitus als de richtlijn smetten een praktijkkaart over preventie en over behandeling beschikbaar.

Klik hier voor de Richtlijn Decubitus en behandeling en hier voor de nieuwe richtlijn Smetten.

Bron: V&VN
Door: redactie Nursing

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.