Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden tegen inzetten Poolse collega's

Bijna driekwart van de verzorgenden is tegen het inzetten van Poolse verzorgenden om de zomerdrukte in verpleeghuizen en verzorgingshuizen tegen te gaan.
hoofd

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website http://www.tvvonline.nl/. De vraag luidde: wat vind jij ervan dat Poolse verzorgenden worden ingezet om de zomertekorten tegen te gaan? ‘Slecht, als je geen Nederlands spreekt, hoe kun je dan het broodnodige praatje met de cliënt maken?' antwoordde 73%.

 

Geen Nederlands

Andere stemmers waren iets minder fel: ‘Bedenkelijk, ik twijfel of zij de kwaliteit kunnen leveren die Nederlandse verzorgenden kunnen leveren', vond 16%. Elf procent was positief over hun Poolse collega's. ‘Hoe meer handen aan het bed, hoe beter', vonden zij.

 

Polen in Zeist

De poll werd gehouden naar aanleiding van het nieuws dat een verzorgingshuis in Zeist Polen inzet om de zomertekorten tegen te gaan.  Vestigingsmanager Bente Schotel vindt juist dat Nederlanders veel kunnen leren van het Poolse personeel. 'Ze zijn een beetje ouderwets opgevoed. Dat innerlijke respect voor ouderen en zieken kennen wij in Nederland niet echt meer.'

 

Stem mee op onze nieuwe poll:  Collega's geeft een beloning aan verzorgenden die nieuwe collega's aangeleveren. Goed plan?


Actie: klik hier voor een voordelig proefabonnement op Tijdschrift voor Verzorgenden.  

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  bezorgde verzorgende

  Is er tijd om alle protocollen te vertalen in het Pools? Poolse collega\\\'s daar heb ik niets op tegen, maar leveren ze ook kwaliteit in de zorg?

  Volgens mij gaat het alleen om de zorg zo goedkoop mogelijk te maken. Afgelopen tijd heb ik meegemaakt dat families gediplomeerden ontslaan en vervangen door vrijwilligers zonder zorg achtergrond. Komt waarschijnlijk door alle bezuinigingen.

 • no-profile-image

  Carla Rotterdam

  De Poolse collega zijn aardige en hardwerkende mensen. Ik ben dankbaar dat mijn moeder een Poolse verpleegkundige heeft en geen asociale verzorgende die ze eerst had.

 • no-profile-image

  oké

  Lekker alles over 1 kam scheren, zijn we goed in. In Amsterdam werkte het niet dus het werkt nergens. Er zijn genoeg voorbeelden dat het WEL werkt. Zolang je goede voorwaarden schept.

 • no-profile-image

  Uren inleveren

  Kleinere organisaties hebben minder pennelikkers nodig, zodat je meer handen aan bed krijgt.

  Die 6,5 uur gaan naar meneer of mevrouw Achterwerk-in d'Stoel. Die lui die in het bedrijfsleven gelijk een schop met het voetje krijgen omdat hun management-skills zo verrot zijn. Het zijn die figuren die vandaag de dag poot aan de grond krijgen in de zorg. Handen aan het bureau. Daar gaat het geld naar toe.

 • no-profile-image

  p.s.

  hebben ze in Polen geen handen aan het bed nodig? Of gaan ze daar alleen op werkvakantie naar Nederland.

  Het is om je rot te schamen. Belachelijk.

 • no-profile-image

  Sceptisch

  Vandaag is het een pol in Zeist, morgen in Amsterdam. Zoals gezegd, in Amsterdam werd er geeneens een Pol gehouden, Gewoon halen en we zien wel. Engels? De meeste Polen spreken hooguit Duits. De meeste ouderen spreken alleen Nederlands.

  Om even te benadrukken, Polen zijn prima hardwerkende mensen, die onder andere naar Amsterdam werden gehaald, waar ze tegen woekerprijzen bij een huisjesmelker werden onderbracht (via een zogenaamd 'goed' bureau).

  Leuk als het werkt, maar zowel de bewoners/clienten als de Polen hebben bescherming nodig. En niet effe lekker een Pool naar Nederland halen zodat wij met een gerust hart drie weken op vakantie kunnen.

 • no-profile-image

  Monty5

  Ze praten alsmaar over meer handen aan het bed maar er wordt alleen maar bezuinigd op handen aan het bed, onlangs nog 6,5 uur in moeten leveren per dag dankzij de ZZP, Bewoners krijgen geen tot weinig aandacht. En daarbij als zorgwerkgevers grotere contracten weggaven dan zouden er veel meer jongeren in de zorg willen werken en voor kostwinners is er ook geen brood te verdienen. Als Nederland wil hebben ze genoeg handen aan het bed maar ze willen niet. Het mag niets kosten.

 • no-profile-image

  Ik

  De Pol ging over inzet van Poolse medewerkers in verzorgings- en verpleeghuizen. Waar Poolse arbeiders met zorgachtergrond ingezet werden. En engels spraken. Niet over de situatie in de amsterdamse thuiszorg. De sceptici in zorgland regeren graag.

 • no-profile-image

  Belachelijk

  dat een vestigingsmanager B. Schotel dat zegt. Weer een typisch voorbeeldje van het hautaine gedrag van een naar boven gevallen pennelikker. Misschien moet ze zelf eens wat meer respect hebben voor het voetvolk dat ze regeert.

 • no-profile-image

  Sommigen;

  spreken een beetje duits of pools of chinees. Meestal als ze zelf duits of pools zijn.

  Het is minder leuk als een verzorgende de werkinstructies niet kan lezen, en een handeling verkeerd uitvoerd. Zeker in de thuiszorg (wijkverpleging en verzorging).

  En wat als een client (1 van de 99% die geen duits of pools spreken) iets belangrijks wil doorgeven aan de verzorgende.  Dit werkt alleen als het gaat om huishoudelijke taken of zaken als koffie rondbrengen. In een verzorgingshuis misschien, verpleeghuis hooguit. Maar zeker niet in de wijk.

 • no-profile-image

  Nurse

  Ik vind het altijd zo knap dat we er maar van uit gaan dat de ouderen geen andere taal spreken dan nederlands. Alsof het broodnodige praatje altijd maar in het nederlands moet gaan! Zelfs in het engels of in het duits (sommigen spreken zelfs pools!) geeft altijd andere gesprekjes. Jammer dat we zo weinig open staan om seizoensarbeid binnen te halen in de zorg. Maar wel allemaal klagen dat we het zo druk hebben, in de zomer te weinig personeel is, we geen 3 weken vakantie kunnen krijgen, de zorg beneden peil is... enz enz... Nee de onervaren uitzendkracht inhuren die nog nooit van tilliften gehoord heeft, die helpen ons de zomer wel door.

 • no-profile-image

  Ervaring met.,

  Enige jaren geleden zijn er ook poolse medewerkers binnen gehaald om bij de thuiszorg in Amsterdam te werken. AT, nu opgeslokt in nog grotere organisaties, dacht er slim aan te doen. Het was een totaal fiasco. Het gaat niet alleen om broodnodige praatjes met clienten, maar ook om zeer serieuze zaken als het kunnen verstaan zeer belangrijke informatie om je werk verantwoordelijk uit te voeren.

  Zelf ben ik nog met 1 van de poolse vrouwen naar een internet cafe geweest, zodat ze informatie kon opzoeken om "gered" te worden van de huisjesmelkers waar deze verzorgenden worden ondergebracht.

  Deze vrouw had ook in het onderwijs gezeten, maar gaf aan dat de tijd die er werd uitgetrokken voor taalonderwijs minimaal was. Hoe het verder is gegaan met haar weet ik niet, onze gesprekken moesten met handen en voeten, ze sprak verder alleen een beetje duits.

  Het was onmogelijk om deze (gemotiveerde) medewerkers in te zetten. Er was zoals altijd niet goed over na gedacht. Daar gingen weer een zovele duizenden euro's. En dat voor een organisatie die al flink aan de bedelstaf was. Dat heb je. Kantoormensen die dingen verzinnen.

 • no-profile-image

  Sylvia

  Ik had eigenlijk wel zo'n uitslag verwacht!  Maar dat wij het innerlijk respect voor ouderen en zieken niet echt meer kennen in Nederland zoals Bente Schotel zegt vindt ik beneden alle peil. Ook ik werk al 30 jaar in de gezondheidszorg en denk dat mensen die in de zorg gaan werken dat echt niet doen voor het geld, maar is toch een gevoel dat ze van meerwaarde kunnen zijn voor mensen die die zorg nodig hebben. Uitzonderingen daargelaten!! Maar ik vind dat de zorg erg zakelijk is geworden door de tegenwoordige manier van het managen en door continue geldbesparing!!

Of registreer je om te kunnen reageren.