Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer scholing voor verzorgenden

Voor verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen komt er extra geld beschikbaar voor scholing. Daarvoor heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner een convenant getekend met de branche-organisaties.

In het convenant staat dat er een investering van jaarlijks 852 miljoen euro komt voor scholing, extra personeel en minder administratieve rompslomp. Het extra geld komt in 2012 vrij voor de instellingen. De bedoeling is dat het ingezet wordt om bewoners en patiënten meer en betere aandacht te geven.

 

Scholing

De scholing moet het aanzien en kwaliteit van zorg verbeteren, waardoor meer mensen kiezen voor een baan in de zorg. Verzorgenden die na extra scholing doorstromen maken plaats voor nieuwe, laaggeschoolde medewerkers.

 

Extra personeel

Ook is er in het convenant afgesproken dat er aan het eind van 2013 12.000 mensen extra in de zorg aan de slag zijn. Daarnaast wordt er geld uitgetrokken voor een vermindering van de administratieve rompslomp waardoor het werk weer aantrekkelijker wordt en verzorgenden meer tijd hebben voor cliënten.

 

Bron: Ministerie van VWS

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  Frans

  HBOV-ers met een docentenopleiding aan het hoofd van kleine zorgorganisaties zetten.

  Bijscholing kost dan niets meer en blijft er dus geld over voor de directe zorg.

  In de Randstad worden HBOV-ers ingezet waar ze voor opgeleid zijn, in het noorden zwakken ze allemaal af naar niveau 4. Diep triest!

 • no-profile-image

  helga

  Misschien kunnen we met ons allen wat aan het negatieve imago doen door wat meer positieve geluiden over werken in de zorg naar buiten te brengen! Op die manier kunnen we wellicht mensen, jong en oud enthousiast maken (en houden) voor werken in de zorg.

 • no-profile-image

  zoco

  waar halen ze in gods naam die 12000 mensen vandaan????? Bij ons zullen ze niet geplaatst gaan worden, door de zzp,s moeten we inleveren, en we zijn al met zo weinig.

  en wie wilt er tegenwoordig nog in de zorg werken? jongeren zijn al zo gauw moe, en willen vaak hun geld op een minder zware manier verdienen.

 • no-profile-image

  ik

  Natuurlijk pak ik ook elke kans aan om een handeling (weer) bekwaam te krijgen. Maar het gebeurd soms dat er bv door personeelsgebrek aan je gevraagd wordt of je het niet even zelf, dus zonder begeleiding, wilt doen, ook al ben je voor die handeling niet (meer) bekwaam. Dat kun (en moet je ook eigenlijk) weigeren. Een werkgever kan niet van je eisen dat je dit dan doet.

 • no-profile-image

  VIG en vpk i.o.

  Maar eens moet de eerste keer zijn om een voorbehouden handeling toch uit te voeren. Als je zegt 'ik heb die handeling nooit gedaan dus doe ik deze niet' wordt je nooit bekwaam. Zo heb ik laatst voor het eerst een maagsonde ingebracht en dat ging prima, uiteraard onder begeleiding en voor er aan die handeling begonnen wordt het protocol doorgenomen om de kennis op te frissen. Zo doe je ervaring op en zo kom je verder in je vak. Ik vindt de handelingen ook de creme de la creme van het werk, anders kon je net zo goed op het niveau van een helpende blijven hangen.

  Vergis je niet dat er somatische / revalidatie afdelingen zijn waar veel handelingen voor komen en regelmatig worden uitgevoerd voor VIGers.  Daarnaast wou ik gezegt hebben dat VIGers niet BIG geregistreerd staan maar dat het beroep wel genoemd staat in art. 34 van de wet BIG en dat de titel IG beschermt is. Zo staan er in die artikel meerdere beroepen genoemd door handelingen uitvoeren door -niet-verpleegkundigen  Hoe een organisatie zijn personeel bevoegt en bekwaam houdt mag deze inderdaad zelf bepalen.

 • no-profile-image

  ik

  jacobien, IG-ers (ziekenverzorgenden) zijn inderdaad niet BIG geregistreerd, maar de voorbehouden handelingen (uit de BIG wet) die zij (in opdracht) mogen uitvoeren, mogen zij alleen uitvoeren als zij de kennis (theorie) en bekwaamheid (regelmatig uitvoeren) hiervoor hebben. (dit telt ook voor bv mantelzorgers, deze worden bv door huisarts geleerd hoe zij bepaalde handelingen moeten uitvoeren) Hoe een organisatie zijn personeel bekwaam houdt mag een organisatie zelf bepalen. Als uitvoerend verzorgende ben je altijd zelf verantwoordelijk als je een voorbehouden handeling uitvoert, ben je niet bevoegd of bekwaam, mag je de handeling niet uitvoeren ook al krijg je daar opdracht toe. Belangrijk voor elke verzorgende om dit te weten, want de gevolgen kunnen groot zijn, je kunt er persoonlijk op afgerekend worden als er iets mis gaat een voorbehouden handeling die je onbevoegd of onbekwaam gedaan hebt. Je zit dan al bij voorbaat fout.

  PS scholing kun je ook in een deel van je werk krijgen om hier de kwaliteit te verbeteren, bv incontinentie, wonden, de bijbehorende administratie die de zorg nu met zijn meebreng, of een scholing in de werking van de wet BIG en al de haken en ogen van je verantwoording als verzorgende hierin. Van de veranderingen in wet en regelgeving moet je tenslotte als verzorgende ook op de hoogte blijven.

 • no-profile-image

  jacobien

  Ik vraag me af wat er met scholing bedoeld word. collega`s van ± boven de 50/55 hebben vaak geen behoefte meer om hoger opgeleid te worden.

  Dan merk ik een verschil hoe organisaties omgaan met BIG toetsing voor mn ziekenverzorgsters ( IG) de ene organisatie laat iedereen elk 3 jaar een theoretische toets afleggen voor alle handelingen, daar naast moet je elke handeling 3x per jaar doen, komt die handeling niet of zelden voor, vervalt je bekwaamheid, komt het dan voor moet je opnieuw getoetst worden.

  De andere organisatie laat je de toets afnemen theoretisch en prakties tegelijk indien de bewuste handeling voorkomt.

  Mij lijkt het laatste logischer, want dit scheelt een hoop frustratie en tijd die je weer beter aan de client kan besteden.

  Maar daarnaast blijkt dat de ROC zegt dat ziekenverzorgsters helemaal niet BIG getoetst hoeven worden want deze groep staat niet gerigistreerd.

 • no-profile-image

  Carla

  Hoe kunnen er meer mensen in de zorg komen? We werken met ZZP's. We zitten al bove de bezetting die de zzp ons gunt(1 personeelslid teveel).Nog lopen we te buffelen, aandacht voor bewoners dat lukt niet met al die regeltjes en administratie. Extra geld zal weer naar de regionen boven werkvloer personeel gaan.

 • no-profile-image

  elziena.boersma@live.nl

  Wat lees ik ??? mag de thuiszorg er niet aan me doen??? En waarom niet? Wat belachelijk! Wij zorgen er toch voor dat de mensen thuis kunnen blijven!!

 • no-profile-image

  petra

  jammer dat de thuiszorg hier niet aan mee mag doen!

 • no-profile-image

  derkie

  Waarom alleen voor de verpleeghuizen en de verzorgingshuizen? In de thuiszorg werken ook heel veel verzorgenden en verpleegkundigen.

 • no-profile-image

  Monty5

  Ik moet het eerst nog zien gebeuren, het enige wat nu gebeurt is dat we uren moeten inleveren omdat de ZZP inschaling minder uren geeft, op een PG afdeling kunnen mensen in ZZP 5 komen, als de zorg zwaarder wordt omdat ze lichamelijke ongemakken krijgen of dat ze meer lichamelijke zorg nodig hebben kunnen ze niet hoger ingeschaald worden, dit kan alleen als ze gaan krabben schoppen of andere agressie vertonen. Maar als ze lichamelijk zwaardere verzorging nodig hebben moeten ze in ZZP 5 blijven terwijl op een somatische afdeling de mensen wel hoger ingeschaald kunnen worden. Dus komen de PG bewoners veel zorg tekort. Wij moeten dus uren inleveren terwijl de zorg zwaarder wordt. Mevr. Veldhuizen mag daar wel eens naar gaan kijken in plaats vanh dingen te beloven die toch nooit waarheid worden. Alleen aan scholing hebben we niks, we kunnen wel zo hoog geschoold worden daardoor kunnen we de bewoners niet de goede zorg geven die ze verdienen als er toch geen uren voor zijn.

 • no-profile-image

  Rilana

  Eerst zien, dan geloven... Ik geloof er niet veel meer van als ze in Den Haag iets beloven. Ik hoop dat het allemaal goed gaat en dat we eind 2013 12000 mensen meer aan bed hebben staan en dat er idd minder administratieve rompslomp is. Het zal me verbazen als het allemaal lukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.