Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort aan verzorgenden in de zomer

Afgelopen zomer was er elke dag onderbezetting in de zorg. Dat stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van klachten van verzorgenden en verpleegkundigen die bij een speciaal meldpunt binnenkwamen.

In de zomerperiode, van 21 juli tot half september, zijn bij NU'91 1050 meldingen binnengekomen uit het hele land en alle sectoren.

 

Veel ggz-meldingen
De meldingen gingen vooral over het feit dat met nog minder personeel of te onervaren/ongeschoolde krachten dezelfde zorg moest worden verleend. De onderbezetting tijdens de zomerperiode blijkt nog steeds het meest nijpend in de verpleeghuizen en ziekenhuizen. Daarnaast waren er dit jaar meer meldingen uit de ggz.

 

Voorbeelden
Een voorbeeld van de meldingen is een 18-jarige toneelschoolstudent die alles wil doen, behalve het wassen van mensen. Zijn eerste taak is het wassen van een vrouw. Achteraf blijkt dat hij gedurende de hele periode voor het hele dagprogramma was ingeroosterd. Een ander voorbeeld is een ggz-instelling waar het enkele keren voorkwam dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

 

Bron: NU'91

TvVOnline redactie

11 reacties

 • no-profile-image

  kitty

  Het is een héél jaar een gekkenhuis in de zorg, wat voor de bewoners vaak tot onhoudbare situaties leid, hulp door veels te veel flexwerkers (op zich ook heel bekwame medewerkers ) maar omdat ze de bewoners niet kennen of maar op een maand in tig verschillende huizen moeten werken, veel verschillende werkwijzes hanteren, moet voor een bewoner niet plezierig zijn om met je 90 voor de zoveelste keer weer uit te moeten leggen hoe dat ze behandeld wil worden ,en allemaal in ijltempo???? Het kan zoveel makkelijker, sommige huizen hebben al door dat het zonder die vette laag managers meer op rolletjes loopt en véél goedkoper kan. Maar die mensen maken de dienst uit en zijn niet gemakkelijk te verwijderen. Laten ze in Den Haag daar hun ogen maar eens op richten. Managers zijn er om een bedrijf weer gezond te maken en zich daarna vervolgens aanbieden voor een ander noodleidend bedrijf??? In de zorg zijn naar mijn weten al héél lang managers bezig, en het moet elke keer anders. Zouden de ogen niet open gaan, dat er misschien met hun handelswijze iets mis is. Als een werknemer zijn werk niet goed doet moet hij of zij eruit, maar schijnbaar mogen hun het keer op keer weer opnieuw proberen, terwijl het handen vol geld kost en ik en vele met mij het resultaat niet zien, eerder het tegenovergestelde. Heel triest voor ons en de bewoners waar het uiteindelijk om gaat.

 • no-profile-image

  Door Nick

  Overal in de zorg zie je het zelfde gebeuren er moet zoveel mogelijk bezuinigd worden. Maar wel onderaan de ladder, op de werkvloer, want over de top wordt niet gepraat. Het is schandalig, de bedragen van de salarissen die op dit nivo worden uitgegeven en aangenomen. Zonder blikken of blozen of enig vorm van schaamte worden en weer beloningen weggegeven of salarissen betaald aan mensen die het echt niet nodig hebben.

  Op de werkvloer worden de nivo 2 vriendelijk verzocht een opleiding te volgen tot nivo 3 IG en anders tel je niet meer mee. Verpleegkundigen nivo 4 en 5 worden vervangen door nivo 3 IG, want die zijn goedkoper. In de voormalig bejaardentehuizen wordt een beleid gevoerd alsof ze een verpleegtehuis of ziekenhuis zijn, waardoor de werkdruk aanzienlijk is verhoogd en de verantwoordelijkheid voor de onder bezette groep nivo 3 IG veel te hoog is. Dit is de zorgsector in Nederland 2011, bepaald door een groep mensen die tekorten wil oplossen door te bezuinigen op bevolkingsgroep die van zorg afhankelijk zijn en tevens hun eigen zakken voller stoppen.

 • no-profile-image

  ikke

  In tegenstelling tot voorgaande jaren is de bezetting, nu de vakantie weer over is, nog steeds niet voor elkaar. Vooral in de weekende. Na de vakantie kun je gelijk weer de benen onder je vandaan lopen. Eerst eindeloos gezeur omdat je vakantie wilt (dus niet de volle 3 weken die je graag zou willen) en daarna nog wekenlang te weinig IG-ers, veel inval en het niet invullen van korte diensten en huiskamerdiensten. Ik kijk nu al weer uit naar de herfstvakantie, dan zijn we weer onderbezet.

 • no-profile-image

  jannie

  de werkdruk lag deze zomer veel te hoog ,zelf heb ik na mijn vakantie 10 dagen achtereen gewerkt om de bezetting compleet te maken,

  ook is het voorgekomen dat 1 verzorgende met 3 helpenden of vakantiekrachten heeft gewerkt op 42 bewoners en dan te bedenken dat die ene verzorgende ALLE risico handelingen moet verrichten. GEKKENWERK.

  maar je bent wel verantwoordelijk voor wat er gebeurd.

  ook bewoners zijn de klos doordat ze te weinig aandacht krijgen en de werkzaamheden moeten worden afgeraffeld.

 • no-profile-image

  Susan

  Niet normaal hoe hoog de werkdruk op de werkvloer is. We klagen wel maar de managers doen er niks aan. Het lijkt ze niks te interesseren dat wij ons kapot werken, en dat ook de bewoners hier de dupe van zijn. Krijgen we als antwoord of we miscchien anders kunnen gaan werken. Ja, met rolschaatsen onder zeker.

  De drukte zit bij ons niet alleen in de vakantie tijd maar is gewoon altijd zo. Volgens mij moet er eens wat meer in de top bezuinigd worden en dat geld moet regelrecht naar meer handen aan het bed.

  Raad dan ook iedereen af om in de zorg te gaan werken. Helaas, want het kan zo'n mooi vak zijn.

  Susan

 • no-profile-image

  jessie

  De bezetting op onze afdeling was schrijnend van juni tot en met nu!

  Geen kwaliteit en geen kwantiteit!

  Ben nog nooit zo afgepijgerd geweest als in deze periode!

 • no-profile-image

  astrid

  Bij ons was er wel onderbezetting maar hebben het kunnen redden met bekende vakantie krachten. Wel zie je bij ons dat het probleem zich verplaats naar de maand juni. Ook in oktober gaan er erg veel collega`s op vakantie, tel daar de zieke bij op en er is weer crisis. In deze periode kunnen we dan niet terugvallen op vakantie krachten

 • no-profile-image

  Fia

  Ik wil even reageren op dit bericht met de opmerking dat er deze zomer in het verzorgingshuis waar ik werk, de planning top was. Geen onderbezetting en geen vakantiekrachten die niet bekend waren in de zorg. We hebben heerlijk kunnen werken.

 • no-profile-image

  Kees

  Ik hoorde dat Menzis een onderzoek gaat doen naar kleine organisaties.

  Het is bekend dat kleinschaligheid kwaliteit kan leveren en de grote organisaties die dan zogenaamd ook kleinschalig gaan werken ( dat is echt een lachertje).

  Het einde is in zicht van grote thuiszorgorganisaties. Ik ben er erg blij om, ik heb bij beide gewerkt dus weet wat het verschil is.

 • no-profile-image

  Vicky

  De mensen aan het bed/werkvloer de klos omdat bij ziekte je een tijd uit de zorg bent om iemand te regelen. Alles precies vlgs ZZP afgepast.

  Een blik invalpoolers of uitzendkrachten is al ingedeeld op de lijst bij gebrek aan nivo 3/4.

  Wat managers doen???? Veel praten en roken neem ik aan. En veel werkjes delegeren naar de werkvloer.......

 • no-profile-image

  Carel

  Het is erg gesteld met de personele bezetting in alle zorghuizen. De managers en directeuren verdienen een vermogen en er zijn de afgelopen jaren teveel lagen bijgekomen ik bedoel mensen die zogenaamd leiding geven of moeten managen. Deze niet productieve mensen strijken te veel geld op! Maar de mensen die de werkelijke hulp uitoefenen zijn de klos, ze hebben te weinig tijd voor de mensen ook al willen ze graag beter maar de tijd is beperkt. Het geld zou beter verdeeld moeten worden, mijn voorstel is om de lagen te verminderen en meer handen aan het bed!

Of registreer je om te kunnen reageren.