Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'12.000 extra zorgmedewerkers niet van het mbo'

Het is niet mogelijk om de 12.000 beloofde extra zorgmedewerkers alleen van het mbo te halen. Daardoor rijst de vraag waar de extra verzorgenden dan vandaan moeten komen.

Dat zegt het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg, Calibris, in de BPV Barometer Zorg. Het kenniscentrum vraagt zich in de Barometer Zorg af waar het kabinet de komende jaren de 12.000 extra zorgverleners vandaan wil halen. ‘Via het mbo alleen is dit in ieder geval niet mogelijk,' aldus het rapport. 'Het aantal mbo'ers (helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen niveau 4) gaat de komende jaren flink achteruit. De instroom in de opleiding verzorgende (niveau 3) laat nu al een dalende lijn zien. De instroom van nieuwe studenten is in 2010 met ongeveer 2 procent afgenomen.'

Ouderenzorg

Volgens Calibris moet de ouderenzorg aantrekkelijker worden om de dalende instroom op zorgopleidingen te stoppen. Ook moet het beroep aantrekkelijk gemaakt worden voor allochtonen, jongeren, vrouwen en potentiële herintreders. Verder moeten er maatregelen komen om de huidige verzorgenden te behouden. NIVEL liet al weten dat veel verzorgenden best tot hun 65ste willen blijven werken, mits de werkgever dit aantrekkelijker maakt.

 

Calibris gebruikt de BPV Barometer Zorg om in overleg met scholen en leerbedrijven na te gaan in hoeverre,  en op welke wijze geconstateerde stagetekorten kunnen worden opgelost. 

 

Klik hier voor het rapport:

 Barometer Zorg.

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Aantrekkelijke baan in de zorg?

    De zorg moet aantrekkelijk gemaakt worden. Zegt men. (Full time) werken in de zorg is zeer zwaar. Te pas en te onpas werken, omlaag waarderen van schalen, managers die proberen het onderste uit de kan te halen. Het werk is fysiek, psychisch en sociaal zwaar. (Het liefst schaffen ze de ORT ook af-het hoort toch bij je werk...daar Kies Je Voor). Dat zeggen de hypocrieten achter het bureau)

    Thuiszorg/Wijkverpleging: 5 minuten tussen patienten wordt al veel reistijd gevonden. Snel, snel, snel, volgepropt pakket, 10 minuten reistijd tussen een patient? Hoe kan dat? Ben je 5 minuten op vakantie geweest of zo?

    Alles moet van part-timers afhangen. De slimmeriken moeten zorgen dat het werk aantrekkelijker wordt voor mensen die full time willen/moeten werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.