Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal valpartijen in 2011 gestegen

Het aantal valpartijen in 2011 is opnieuw gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit ondanks dat de meeste zorginstellingen een protocol voor vallen hebben.

Ook de incidentie van valgerelateerde letsels is zorgwekkend. Valpreventieve maatregelen worden nog te weinig toegepast. Dat blijkt uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) van de Universiteit van Maastricht. Hierin wordt ieder jaar gemeten wat de prestaties van zorgorganisaties zijn met betrekking tot verschillende zorgproblemen. Aan de meting van april 2011 deden ruim 300 instellingen mee.

Algemene ziekenhuizen
Uit de meting blijkt dat mensen vaker vallen in algemene ziekenhuizen, hier komt ook meer valgerelateerd letsel dan in de andere sectoren. Behalve fysieke gevolgen zijn er ook psychische en sociale gevolgen van vallen. Drie op de vijf vallers heeft valangst, vooral in algemene ziekenhuizen. Opvallend is dat bij de niet-vallers bijna een vierde ook valangst heeft.

Valpreventieve maatregelen
Primaire valpreventieve maatregelen (de maatregelen voor niet-vallers bijvoorbeeld in de vorm van medicatie, oefentherapie en hulpmiddelen) worden nog steeds veel te weinig toegepast, zo blijkt uit de meting. Secundaire valpreventieve maatregelen voor de vallers (eveneens medicatie, oefentherapie, hulpmiddelen, alarmering etc.) worden meer toegepast, maar maatregelen als hoofdbescherming, heupbescherming en botversterking (tertiaire valpreventie) worden voor de groep vallers weinig gebruikt.

Valpreventie op agenda
De Maastrichtse onderzoekers van de LPZ vinden het belangrijk dat valpreventie in alle zorgsectoren op de agenda blijft staan en ingebed moet worden in een valpreventief beleid. Zij schrijven: ‘Primaire, secundaire en tertiaire valpreventie moet zorgvuldig gebeuren en het afdoen van een valpartij bij een kwetsbare oudere als een ‘ongelukje' betekent miskenning van een belangrijk en alarmerend symptoom.'

Vrijheidsbeperkende maatregelen
Wat betreft vrijheidsbeperkende maatregelen zijn de cijfers vergelijkbaar met 2010. Deze maatregelen worden toegepast bij een op de vijf patiënten. De meest genoemde reden voor vrijheidsbeperking is valpreventie. Dit moet volgens de echter met humanere alternatieven bereikt moeten kunnen worden. Zorginstellingen wordt aanbevolen hier beleid voor te ontwikkelen.

Prevalentiemeting
De Prevalentiemeting wordt sinds 1998 jaarlijks gedaan in deelnemende ziekenhuizen, instellingen in de chronische zorg en thuiszorgorganisaties. Oorspronkelijk is de meting bedoeld om feedback en handvatten voor verbetering te geven, inmiddels staat de LPZ vooral bekend als prestatie-indicator.

Bron: Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen
Auteur: redactie Nursing

 

Klik hier voor het volledige rapport

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

6 reacties

 • no-profile-image

  Pieter

  Waarom geven we ouderen die dreigen door hun hoeven te zakken en geen jaren meer te leven hebben geen Anabole Steroiden? Gaat vergaande sarcopenie tegen en dus kans op vallen en de gevolgen daarvan.

 • no-profile-image

  simone bos

  Valpreventie?laat de ouderen eens 1 keer

  per jaar naar een opticieen gaan.je zult een verandering zien in het lopen.er worden naar dure oplossingen gezocht terwijl het toch echt wel goedkoper kan.

 • no-profile-image

  Lies

  Oke, een band om is niet altijd de beste oplossing maar hoe wil je in gods naam voorkomen dat bewoners vallen die niet goed mobiel zijn en door onrust gaan lopen met de minimale bezetting aan personeel?

  20 bewoners in 2 huiskamers met een huiskamerassistent als toezicht, dan vraag je hier toch om?

  Daar verandert een valprotocol echt niets aan. Dat is weer een hoop papier werk waar veel tijd in gaat zitten, bij alle protocollen die er al zijn. Laat ons deze tijd alstublief aan de bewoner besteden, dan voorkom je misschien ook het vallen. Maar wij als verzorgende die met de bewoners werken snappen dat misschien niet, daarvoor moet je "gestudeert"hebben!!!!!!!

 • no-profile-image

  Monty7

  Ban de band en steeds minder personeel op de werkvloer, ja dan krijg je dat soort dingen. Ban de band kan heel goed maar 15 dementerende bewoners tegelijk in de gaten houden dat gaat niet, nou ja dan krijg je valpartijen doordat mensen gaan lopen zonder dat iemand hen daarbij helpt. Nederland geeft liever geld uit aan andere dingen in plaats van aan de ouderen die er voor hebben gezorgd dat het goed gaat/ging met ons land.

 • no-profile-image

  Jessie

  Het was voorspelbaar dat er meer valpartijen onstaan door het terug dringen van middelen en maatregel, wat op zich een goede zaak is!

  Bij ons in het verpleeghuis is dit duidelijk het geval ondanks het volgen van het val protocol.

  Dat zijn nu een maal de consequenties.

 • no-profile-image

  Ine

  de goede valpreventie is te kijken naar het medicatie gebruik en vitaminen gebrek!  zoals door tekort aan vit. B12 en Vit D en het mineraal Kalium ( gevolg van plasmedicatie en bloeddrukverlagers, laxeermiddelen, diarree, braken )

  gebruik van cholesterolverlagers (Lipitor,Sinvanstaine) geven b.v spierzwakte, spierpijn, gewrichtsklachten, dit ook bij bovengenoemden tekort aan bovengenoemden vitaminen en mineralen,

  bekijk maar eens de forums van ervaringen en feiten hierover,  misschien ook goed eens te googlen naar Aspaartaamvergiftiging en de vele zoetstoffen en E-nummers in onze voeding, medicatie en lightprodukten en overal wat suikervrij is, leven de fabrikanten! maar onze lichamen gaan kapot.

  nadenkertje: ik denk niet dat er iemand is die verkeerde benzine of olie in de auto doet, want dan draait heel de boel kapot, zoals bekent, men s zuiniger op hhun auto en huis dan op het lichaam, dus je gezondheid,

  ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen, spreek uit ervaring in mijn eigen omgeving,

  op julie gezondheid en van de bewoners waarmee jullie werken en mensen om je heen.

Of registreer je om te kunnen reageren.