Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Geen managers in de zorg'

Door in de thuiszorg met zorgmanagers te werken, bespaar je veel geld. De autonomie kun je bij de ziekenverzorgenden en verpleegkundigen leggen.

Dat zegt Jos de Blok, directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland in het radioprogramma RKK Platenparadijs. Hij vertelt over de verschillen tussen Buurtzorg en de ruguliere thuiszorg: 'Het gemiddelde opleidingsniveau ligt hoger. De meeste werknemers hebben een wijkverpleegkundige achtergrond. Daarnaast werken ze zelfstandig zonder leidinggevenden en zonder managers. Daarmee proberen we op die onderdelen de kosten zoveel mogelijk te beperken.'

 

'Geen hiërachisch model'

Hij vervolgt: 'We nemen gewoon onze professionele achtergrond als uitgangspunt. Niet kijken hoe het administratief en volgens de regels moet, gewoon kijken wat er nodig is. Het uitgangspunt blijft steeds: leg vooral de autonomie bij de kleine groepen, -de verpleegkundigen en ziekenverzorgenden, die zelf beslissingen kunnen nemen- en blijf dat zo goed mogelijk ondersteunen. Je moet er geen hiërarchisch model van maken. Hele ideeën over managementmodellen werken volgens mij voor ons niet. Daar ben ik dan ook geen voorstander van. Voor mij gaat het vooral om: hoe ga je met problemen van mensen om. En hoe benut je het vakmanschap van verpleegkundigen en ziekenverzorgenden daarin?'

 

Bron: RKK Platenparadijs

TvVOnline redactie

15 reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Ja, geweldig die zelfsturende en zelf beslissende teams maar helaas is de praktijk soms anders.

  Voorbeeld: afgelopen week een afspraak proberen te maken vanuit zorgbemiddeling om met een wijkteam van buurtzorg tot afstemming over overbruggingszorg te komen. Mw. vroeg zich af waar ik me mee bemoeide vanuit een zorgcentrum. Ze konden het zelf wel regelen. Ze wist werkelijk niet waar het over ging.

 • no-profile-image

  Een medewerker van team Grunnegerlaand

  Niet alleen Buurtzorg, maar ook bij thuiszorg Grunnegerlaand, kunnen we zonder managers, onze "leidinggevende werken gewoon mee in de zorg !! dat is ook wat hoor !! daar kunnen de managers in de instellingen ook is een voorbeeld aan nemen, en niet op vrijdagmiddag zeggen een goed weekend allemaal, terwijl er nog een dienst open staat. Managers ook mee werken in de zorg zal waardevol zijn, zeker om het salaris wat voor hun wordt betaald.

 • no-profile-image

  Margo

  Zo zou het ook in het verzorgingshuis moeten.

  Allemaal weer met de handen aan het bed.

  Niks geen weekenden en feestdagen vrij.

  Dat zou veel tijd en een klap geld schelen.

  Nu beginnen ze weer met 18 zorgvragen?

  Wat kost dat weer tijd en geld.

  Gewoon werken en mensen verzorgen waar nodig is. De handen laten wapperen.

 • no-profile-image

  jildau

  Buurtzorg, laat zich voor doen alsof zij een bijzondere zorg heeft. Noppes !!!  Ik heb zelf een PGB en dacht dat ik voordeliger dan de reguliere thuiszorg-uren zou kunnen inkopen bij Buurtzorg! Grapje, Buurtzorg is even duur. Ook dat er 1 persoon langs komt per dag gaat niet op bij chronisch zieke mensen.

  De wijkverpleegkundige doet zowel verzorging/verpleging vanuit schaal 50!!!

  De reguliere thuiszorg /wijkzorg werkt sinds de invoering in 2002 ook per wijk, doet ook desnoods wat h.h.z taken als een wasje in de wasmachine stoppen, bed opmaken.Het voordeel gaat naar het Zorgkantoor welke voor minder geld zorg-/verpleeg-uren inkoopt.  Ik heb een pgb en de hulpverlening doen alle voorkomende werkzaamheden (worden betaald uit 2 uur- tarieven). Nee, ik ben overtuigd dat het OGB voor mij èn goedkoper is en flexibeler, vooral mijn levenskwaliteit verhoogd! Het Skewiel-project in Trynwâlden ((komende vanuit de Scandinavische formule) is niet voor niets failliet verklaard. De Pilots zijn een ware verkwisting geworden. De instellingen in de picture en de basiszorg vergeten en onderdrukt door de Pilots....

 • no-profile-image

  Frans verpleegkundige in de wijk

  Ik ben het met Therese eens. Ik werk nu bij een kleine organisatie zonder managers. Ik kom bij Buurtzorg weg. Buurtzorg is de grootste organisatie in ons land en dan begin je nu te merken! Er kwamen ook 12 verschillende collegae over de vloer en dat was afgesproken dat wij dat nooit!!! zouden doen.

  Jos vaart er wel bij dat het de grootste organisatie van ons land is.

  Hij blijft mooi uit beeld en dat vind ik eigenlijk zeer kwalijk.

 • no-profile-image

  rina

  ik werk in de thuiszorg met een leidinggevende die tevens buurt verpleegkundige is. Een geweldige leidinggevende die ons de vrije hand geeft in hoe de zorg uit te voeren. Er is voldoende kennis aanwezig en we zijn een erg gemotiveerd team. door op die manier in een team te werken maakt dat je cliënt gericht kunt werken met de kennis en de professie die je hebt. Voor feedback is er altijd iemand op de achtergrond aanwezig.

 • no-profile-image

  Therese

  Ik ben jaren manager geweest en schaam mij over die tijd.

  Ik werk nu als wijkverpleegkundige en dat geeft mij veel meer voldoening.

  Hoe hebben ze het ooit kunnen bedenken, er was ooit geld genoeg en zo zijn managers ontstaan. Om zieken te verplegen heb je mensen nodig die dat kunnen. En die kunnen ook zelf plannen etcetera

 • no-profile-image

  Lisette verpleegkundige

  Kleinschaligheid daar draait het om!

  Wanneer zijn we af van die grote organisaties en werken alleen met kleine zorgteams?Managers zijn helemaal niet nodig, verpleegkundigen en verzorgenden heb je nodig om zieke mensen te verplegen!!

  Terug in de tijd!!! 50 jaar geleden werkten we zo en dat was prima.

 • no-profile-image

  anna

  Ron, helemaal met je eens, ik werk niet in de thuiszorg maar wij hebben een hele fijne teammanager! Kijkt en overlegt echt met haar medewerkers op de werkvloer en springt zonodig zelf bij! Niets dan lof over onze teammanager en dat mag ook wel eens gezegd worden.

 • no-profile-image

  Ron

  Het is zo makkelijk hè Miranda, Esther, Wilma om af te geven op je leidinggevende. Maar heb je het wel eens met hem of haar besproken? Stel je nou eerst maar eens op als een echte professional en geef constructieve feedback op het functioneren van je leidinggevende. En als het dan niet anders wordt: zoek ander werk, maar zit je zelf en je collega's én de cliënten niet in de weg met je frustraties over het management. Daar doe je jezelf maar zeker ook de cliënt tekort mee!

 • no-profile-image

  esther

  compleet mee eens,managers zijn er nooit als je ze nodig hebt ,eisen veel,terwijl ze zelf niet weten wat je eigenlijk allemaal doet(geen tot nauwelijkse waardering voor je werk)kosten handen vol geld?wat in mijn mening bij de clienten hoort of bij degene die het werk daadwerkelijk uitvoeren,bij managers gaat het om ziekteverzuim ,alles zo verkort mogelijk doen en je mag vooral geen mening hebben...totaal zinloos..en het zorgt voor veel onbegrip bij de mensen die het werk daadwerkelijk doen,dus kostenbesparend en weg ermee,en eindelijk eens waardering van hogerhand aub!!

 • no-profile-image

  nel v.d. Putten

  De titel van dit artikel lijkt mij niet juist. Werken met een zorgmanager in de thuiszorg? Ik denk dat er een foutje is opgetreden, mis het woordje: niet. Verder inhoudelijk geen mening. Sommige thuiszorg organisaties doen het juist beter door een goede inzet van zorgmanager. Dit is wisselend binnen de diverse organisaties.

 • no-profile-image

  miranda

  Helemaal mee eens als managers eens minder volgens de regeltjes managen en eens meer naar het personeel luisterde dan wordt het zorgverlenen prettiger voor zowel de clienten als verzorgende/verpleegkundige. Verzorgende/verpleegkundige weet vaak heel goed te handelen maar is gebonden aan regeltjes en vooral volgens de wetten van het managment te handelen.

 • no-profile-image

  wilma

  Tja als je de havlve dag op je krent zit en zogenaamd zit te plannen of iets anders interresants klinkend om dat neuspeuteren vervolgens wel aan de client te declareren en zo op kosten van de gemeenschap een riant salaris te innen elke maand, zou ik ook roepen dat het gewedig werkt bij Buurtzorg!!!

 • no-profile-image

  Jacomijn Sarbach

  Ja het werkt geweldig zonder manager. Je kunt nu echt helemaal vanuit de client werken. en daar gaat het om!!  wijkverpleegkundige bij Buurtzorg

Of registreer je om te kunnen reageren.