Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mantelzorgers te weinig gesteund door verzorgenden

Mantelzorgers die zorgen voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen vinden dat ze te weinig steun krijgen van bijvoorbeeld verzorgenden. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport.

De mantelzorgers zijn ontevreden over de samenwerking met professionele hulpverleners. Ze voelen zich niet erkend in hun deskundigheid over de wensen en mogelijkheden van degene voor wie zij zorgen. De mantelzorgers dachten dat ze samen met de professionals konden zorgen voor hun naaste, maar vinden de omgang nu vooral een machtsstrijd. De mantelzorgers zeggen dat de negatieve ervaringen met de professionele hulp ervoor zorgen dat ze nog zwaarder belast worden.

 

Zwaar

Het SCP benadrukt dat zorg voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen vaak zwaarder is dan de zorg voor ouderen. ‘De sociale netwerken van deze mantelzorgers zijn vaak klein', schrijft het SCP. ‘De zorg kan niet eenvoudig met anderen worden gedeeld.'

 

Lange zorgduur
Ook is de zorgduur langer, zeker als het gaat om hulp aan mensen met een verstandelijke beperking. Een meerderheid van de ondervraagde mantelzorgers gaf al langer dan 10 jaar zorg. Een aantal van hen zorgde zelfs al meer dan 25 jaar.

 

Bron: SCP

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  catharina

  Ik ben 12 jaar mantelzorger geweest van mijn schoonouders.Ik ben zelf verzorgende ig. De laatste jaren van het leven van mijn schoonmoeder waren als mantelzorger een hel wat betreft de 1 verzorgende van de thuiszorg.

  Ik regelde alles voor mijn schoonmoeder en schoonvader regelde taxi voor de dagopvang boodschappen ziekenhuis bezoek etc.etc.

  Mijn schoonmoeder was ernistig ziek en wist niet meer wat ze zij of afgesproken had. De thuiszorg 1 verzorgende heeft toen bepaald dat ze niet meer voor mijn schoonvader kon zorg (vasculaire dementie). Wij hadden beloofd om voor mijn schoonvader te zorgen hier werd in voorbij gegaan ook door de thuiszorg.

  Hij is uit huisgeplaatst zonder medeweten van miijn en mijn man onder dwang laten tekenen in onze vakantie.

  De thuiszorg was er namelijk niet alleen voor mijn schoonmoeder maar ook voor mijn schoonvader.

  Dus het stukje over samenwerken hebben ze wel gelijk en de machtstrijd heeft uiteindelijk de thuiszorg gewonnen want ze hoefde niet meer voor mijn schoonvader te zorgen.

  Miijn schoonvader is uiteindelijk in eeen instelling te recht gekomen waar de mantelzorger wel werd gewaardeerd.

  ik vind de mantelzorger als verzorgende(werk op kleinschalig wonen) heel belangrijk want dit is het contact tussen de verzorging en de client.

  Ik zou zeggen jappe, vig en llvpk wardeer de mantelzorger en maak goede afspraken dan heb je ook minder de kans dat ze zich bemoeien met de zorg rond de client. Maak er gebruik van.

 • no-profile-image

  VIG&l.l.vpk

  @werkpaard, ik kan me voorstellen dat die verhoudingen inderdaad anders liggen in een thuissituatie dan intramuraal. Maar de totale regie gaat mij wel wat ver. Waarom vindt ik dat : omdat wij ervoor opgeleid zijn en dus deskundig. Het lijkt me niet dat we voor alles ons voor het karretje moeten laten spannen van die mantelzorger. Wij mogen ons ook wel wat meer laten profileren in die zin en niet de housekeeper gaan uithangen. Als we een monteur voor iets thuis laten komen bemoeien we toch ook niet continue met zijn werk ? Dan gaan we toch ook van de deskundigheid uit van die monteur ? Mij lijkt het beste dat alles in goed overleg gebeurd en als wij als deskundige denken dat bepaalde zaken anders ( beter! ) kan het onze plicht is de mantelzorger ervan te overtuigen.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Gaat het artikel nu over de mantelzorgers die thuis zorgen en onderdsteuning krijgen in de zorg of gaat over mantelzorges warvan de geliefde familie in een instelling verblijft.

  Voor mij maakt dat heel veel uit.

  Ik denk dat bij thuiszorg de mantelszorger veel meer de regie ,zoniet de totale regie, heeft en waar wij als thuis zorg een steentje aan mogen bijdragen.

 • no-profile-image

  jappe

  Waar wordt dit op gestaafd? Draai de rollen eens om: de vz wordt te weinig ondersteund door de mantelzorgers. Waar denk je dat wij als vz het meest tegen aan boksen? In één keer goed, de familie en mantelzorgers. Het is niet in alle gevallen zo, maar helaas in vele wel.

  De zorg is momenteel nu eenmaal zo dat er veel moet over genomen worden door de mantelzorgers, helaas voor hun. De zorg verandert en voor wie het meest? Wat vandaag nog kan en moet, is morgen helaas verleden tijd. Het is de verzorging die tegen alles oploopt. Het is erg om een gehandicapt kind, ouder of iemand die je lief is te zien in een tehuis of waar noem maar op. Maar praat met elkaar... probeer samen tot een oplossing te komen. Laat je wrevel niet oplopen tot het escaleerd. Beter samen praten, dan niet of tegen een ander. Dat laatste maakt de zaak alleen maar erger.

Of registreer je om te kunnen reageren.