Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medewerkers thuiszorg bang voor loonverlaging

Het actiecomité ‘Wij zijn de thuiszorg' in Utrecht eist zekerheid over arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers van Careyn Huishoudelijke Zorg, die tot 1 januari in dienst waren van Aveant.

Dinsdag overhandigde het actiecomité een petitie aan Ton van Overbeek, voorzitter van de raad van bestuur van Careyn Zuwe Aveant. Sengül Sözen, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt dat Careyn Zuwe Aveant de arbeidsvoorwaarden van de voormalig Aveant-medewerkers moet waarborgen. 'De bodem is nu echt bereikt. Wij eisen respect voor het personeel, een fatsoenlijk salaris en normale naleving van de cao. Dus geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden.'

 

Minder salaris

Thuiszorgmedewekers van Careyn Huishoudelijke Zorg vrezen een loonsverlaging van maar liefst veertig procent. Verder wil het personeel dat Careyn - net als Aveant - werkoverleg, scholing, woon-werkverkeer en computergebruik vergoedt.

 

Functies uitgekleed

De situatie bij Careyn Huishoudelijke Zorg is een gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de invoering van deze wet stellen gemeenten veel te lage uurtarieven vast. Zorgaanbieders schrijven in op de aanbesteding, maar laten de rekening door werknemers betalen in de vorm van een veel te laag salaris. Hiervoor worden functies door werkgevers op papier uitgekleed, terwijl medewerkers in de praktijk hetzelfde werk doen, aldus Abvakabo FNV. De bond stelt dat er sinds de invoering van de Wmo sprake is van kwaliteits- en loondumping in de thuiszorg. Daarom zijn er verspreid over het land actiecomités ‘Wij zijn de thuiszorg' opgericht.

 

Bron: Abvakabo FNV

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Ach zo maar

  Sonja als je toch te veel te verdiend mag je gerust maandelijks wat over te hevelen naar een collega die het héél hard nodig heeft.  Denk even na.

 • no-profile-image

  VIG&l.l.verpleegkundige

  @sonja, dat vindt ik de wereld op zijn kop. Waarom zouden wij naar het salaris moeten kijken ( die middelbaar is opgeleid, in de middenmood zitten ) van mensen die laag zijn opgeleid en dus logischerwijs minder verdienen ? De hoge functionarissen / artsen kijken toch ook niet naar ons salaris en vinden vervolgens ook niet dat ze maar moeten inleveren want die armen verzorgenden/verpleegkundigen.. Sterker nog ik vindt dat er wel wat meer bij mag als je ons salaris vergelijkt met bijvoorbeeld iemand in het onderwijs met al die vakantie dagen, zonder onregelmatig e.d.

  Naar mensen in armen landen kijken gaat ook niet op, want hier kost ook alles veel duurder, ander belastingstelsel etc.

  Kortom een geheel andere situatie die niet te vergelijken is. Overigens zijn en talloze goede doelen. ( en ja ik weet dat dat ook niet op de goede plaats terecht komt... )

 • no-profile-image

  Sonja Helpende zorg en welzijn

  We moeten allemaal inleveren.

  Kijk wat iemand die ook laag opgeleid is verdient, dan verdienen wij veel vind ik.

  Wij zijn verwend, kijk eens naar de mensen in arme landen dan schaam je je. Wij kunnen alleen maar over geld praten met elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.