Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verzorgenden willen best doorwerken tot 65ste'

Veel verzorgenden willen wel doorwerken tot hun 65ste, op voorwaarde dat hun werkgever ze dan extra ondersteunt. Bijvoorbeeld door ze minder onregelmatige diensten te laten draaien.
oudere

Ook minder lichamelijk werk verrichten zou het makkelijker maken om door te werken tot de 65ste. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Panel Verpleging & Verzorging van NIVEL, dat uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden bestaat. Ook blijkt dat als de werkgever verzorgenden en verpleegkundigen niet goed ondersteunt, voortijdige uitval dreigt.

 

55-plus verzorgenden 

Veertien procent van de verzorgenden en verpleegkundigen is 55-plus. En 3,5% is 60 jaar of ouder. Om de toekomstige tekorten aan verzorgenden op te vangen zouden zij langer kunnen blijven werken. Ook hun collega's vinden dat oudere werknemers zoveel mogelijk voor de zorg ‘behouden moeten blijven'. Ze zijn ervaren, kunnen de professionele normen en waarden uitdragen, en ze zijn relatief stressbestendig en loyaal.

 

Werkdruk
De panelleden zijn het er vrijwel unaniem (93%) over eens dat goede werkomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat ouder personeel in de zorg blijft werken. Een redelijke werkdruk, waardering, teamgeest en goede onderlinge communicatie en besluitvorming zijn belangrijk voor zowel jonge als oude verzorgenden.

 

Diensten

Zwaar lichamelijk werk en onregelmatige diensten zijn een struikelblok voor verzorgenden om tot hun 65ste in de zorg te werken. Uit een eerdere poll die op http://www.tvvonline.nl/ gehouden werd, lieten verzorgenden weten vooral last van de onderrug te hebben. Om oudere verzorgenden te behouden moeten werkgevers maatregelen nemen op werkinhoud, werktijden, loopbaanbegeleiding en de gezondheid van de werknemer.

Extra maatregelen
NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: 'Zorgpersoneel wil even vaak tot 65 jaar doorwerken als werknemers in andere sectoren. Maar om dit te verwezenlijken zijn wel extra maatregelen nodig die het werk minder zwaar maken. Dit is echter niet altijd haalbaar. Niet iedereen wil of kan meer begeleiding of administratie gaan doen. Ook allerlei technologie kan het werk minder zwaar maken, maar is niet in elke situatie in te zetten. Om oudere werknemers te behouden is maatwerk nodig. De werkgever zou regelmatig met elke werknemer moeten bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om met plezier te blijven werken.'

Bron: NIVEL

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Riet, Verzorgingshulp Thuiszorg

  Per persoon is het verschillend, of je de verzorging zoals je die nu doet, op je 67e ook nog zou kunnen doen. Zorg verlenen op die leeftijd kun je i.i.g. zéker nog doen, echter niet op die manier, zoals die steeds meer wordt voorgeschreven en ingecalculeerd.

  En dat is dan meteen een uitdaging en taak voor 55+'ers: blijf aktief met je jongere collega's maar laat weten, waar fysiek de grenzen (horen te) liggen en wat mentaal haalbaar blijft. Komt namelijk door wat danook de druk op de zorgverlener tehoog te liggen, dan kan die vaak lange tijd niet meer mee doen. Als oudere werknemer heb je die ervaring al, soms zelf of soms via een collega. Dankzij de extra vrije dagen die je wegens je leeftijd hebt, kun je tijdig voor herstel van lijf en leden zorgen en er zelf voor kiezen om even niet mee te doen (aan de hectiek en zorg van alledag).

  Jongere mensen hebben meer flexibiliteit en energie om langer door te kunnen. Aan ouderen de taak hen te laten zien, dat dat 't best vol te houden is, als er tijdig vrijaf genomen wordt. Lijf en ziel opladen al in enkele dagen, als je jong bent.

  Daarbij hebben oudere zorgverleners ook de kans, bij het opleggen van de zorg als markt, om nieuwe "produkten"/taken te bedenken. Zo kan een thuiszorgorganisatie zorg aanbieden als oppas aan huis door 2 elkaar per dag afwisselende collega's. Of bijv. een begrafenisondernemer kan een beroep doen op zorgverleners, die helpen bij rouwverwerkende gespreksvoeringen. Of voor de jaarlijkse evaluatiegesprekken bij zorgvragers wordt een beroep gedaan op de oudere collegae om dat te doen.

  Dergelijke oppas-/gespreks-/of andere zorgtaken vereisen wel een stukje scholing, een praktische en dat is dan ook zó gedaan. Vergt dus wat investering, financieel door zorgbedrijf en aktief door desbetreffende zorgverleners, maar het levert voor elkaar en vooral voor de medemens des te meer op.

  En daar doen we het in de zorg toch voor...!

 • no-profile-image

  Riet

  Ik werk als Helpende plus in een Verpleeghuis ,ben daar oproepkracht, Ik zou graag vaste uren willen hebben heb er al een paar keer om gevraagt maar iedere keer word erom heen gedraaid, Ben nu 53 jaar en doe mijn werk nog met heel veel plezier, ben fysiek nog erg sterk en zou graag door willen werken tot mijn 65ste, Maar dan moet ik wel mijn werk kunnen behouden en dat betwijfel ik !!!!

 • no-profile-image

  Shanna

  Thomas: helemaal mee eens! Ik ben OOK 56 (vrouw) en denk ook aan later, als IK tot en met mijn 66e moet blijven werken. (ik moet dus een jaar langer, ik ben van '55) Toch een vreemd idee, dat je als 66 jarige iemand van pak-weg 70, 75 jaar op het toilet moet helpen, verschonen e.d. En ook denk ik aan ONZE toekomst: wie doet het voor ons, als WIJ tegen die tijd hulp nodig hebben? Zijn er dan nog zorgverleners? Geen leuk vooruitzicht, als je dan 50 jaar voor anderen hebt gezorgd. Het baart me grote zorgen.

 • no-profile-image

  thomas v.d. Veer

  Ik ben nu 56 jaar, en ik zie mij echt niet tot mijn 65-ste werken, dat hou ik niet vol, met dat jagen en vliegen en al dat computerwerk. En het gaat mij - misschien komt het dat je als man werkt- de ADL zorg tegenstaan. Tegen die tijd een 'oude man' die oudere mensen wast/aankleedt, vind ik nu al vreemd worden.

  Zijn de cliënten ziek en hebben zorg nodig en het regelwerk erom heen dat vind ik prettig. Ik ben kostwinner, dan liggen de zaken ook anders, je moet wel langer doorwerken om een redelijk inkomen te krijgen/hebben.

  Tot nu toe vind ik mijn werk leuk (regelen enz.), maar zou wel ander werk willen hebben, om het langer vol te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.