Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Decubitus verhoogt sterftecijfer ouderen

Senioren die tijdens ziekenuisopname decubitus krijgen, hebben meer kans om tijdens de opname te sterven.
bed

Daarnaast moeten ze vaak langer in het ziekenhuis verblijven dan wanneer er geen sprake van decubitus is. Verder is de kans dat ze na een maand opnieuw opgenomen moeten worden ook groter.

 

Staartbeen

Dit zeggen wetenschappers na onderzoek aan de Universiteit van Californië (UCLA). Ze bestudeerden twee jaar lang meer dan 51.000 mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen. Bijna vijf procent van de patiënten ontwikkelde een doorligplek gedurende hun opname, meestal op het staartbeen. Van de 3000 mensen die het ziekenhuis binnenkwamen met een doorligplek ontwikkelde 16,7 procent een tweede plek op een ander deel van hun lichaam. Decubitus is gevaarlijk omdat er infectie kan optreden. Met een zwakke gezondheid kan dit dodelijk zijn.

 

Bron: UCLA

TvVOnline redactie

5 reacties

 • no-profile-image

  Nurse

  Ik moet toch lachen om die opmerking van Zuster

  Decubitus door het wassen...dat noemen ze een Smetplek!!!

  Vraag me af of je echt een zuster bent,ik namelijk wel

 • no-profile-image

  mij

  Ook wij merken dat mensen regelmatig met decubitus uit het ziekenhuis komen. Maar een van de verpleegkundige van mijn opleiding vertelde ook dat dit soms al ontstaat als mensen (met een slechte conditie en een slechte voedingstoestand) tijdens een operatie een paar uur in een stand moeten liggen op de (harde) operatietafel. Of als mensen na een val thuis een aantal uren op de vloer hebben gelegen. Daar kun je het verplegend personeel niet op aan kijken. Maar wij krijgen ook verhalen terug van bv. weinig hulp bij eten en drinken (niet iedereen ligt op intensief care), zeker als de persoon zelf weinig kan aangeven. Bv kopje koffie voor iemand zetten en na een half uur weer weghalen met de opmerking "o, u heeft geen zin", terwijl deze persoon niet zelf meer kon drinken.

 • no-profile-image

  jos

  Er zit waarheid in alle twee reacties.

  Enerzijs onverschilligheid anderzijds kun je niet alles voorkomen.

  Heel erg afhankelijk van de conditie van cliënten en omstandigheden waarin gewerkt moet worden.  Blijft staande:

  Bedlegerigheid: altijd aandacht voor decubitus, zelf bij goed decubitusmatras  Hygiene, m.n. goede handhygiene(ook bij gebruik van handschoenen)  Goede voeding  Wisselliggingen  Juiste preventiemiddelen.

 • no-profile-image

  Wenneke

  Ik ben het niet geheel eens met zuster. Ik werk al jaren op een afdelingen intensive care. Heel veel kwetsbare ouderen worden op deze afdelingen verzorgd. ADL en Decubituspreventie staan hoog in het vaandel. Deze mensen zijn ook vaak wel heel erg ziek. Wisselhouding wordt gegeven a 3 uur en er worden speciale bedden ingezet. hielen worden vrijgelegd, en toch............helaas staan we soms met de rug tegen de muur. Natuurlijk kan het altijd beter. Ik weet zeker dat de decubitusincidentie kan dalen door aandacht, maar weet ook dat decubitus aan het scrotum niet ontstaan is door niet fatsoenlijk wassen, want decubitus ontstaat door druk en schuifkrachten.

 • no-profile-image

  zuster

  Blijkbaar is men in ziekenhuis alleen gericht op klacht waarvoor zorgvrager komt en heeft men geen oog voor normale verzorging. Operatie geslaagd is het enige dat telt. Ten minste zo ervaar ik het. Werk jarenlang in zorg en heb al heel veel kwetsbare ouderen na een ziekenhuisopname terug zien komen met de meest vreselijke decubituswonden. Soms ontstaan door geen oog te hebben voor slechte lichamelijke conditie en te zorgen voor bijv. wisselligging, soms ook door geen fatsoenlijke adl te geven. Als iemand voor een knieoperatie naar het ziekenhuis gaat en terugkomt met decubitus aan het scrotum, is mijn conclusie dat fatsoenlijk wassen er blijkbaar niet bij hoort. Schandalig en eigenlijk heel tries.

Of registreer je om te kunnen reageren.