Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hormoontherapie verkleint kans op Alzheimer

Vrouwen die binnen vijf jaar na het begin van de overgang beginnen met hormoontherapie lopen aanzienlijk minder kans om Alzheimer te krijgen, dan vrouwen die hier later mee starten.

Dit blijkt uit onderzoek aan de Johns Hopkins Universiteit. Over de timing van hormoontherapie is veel discussie. Meerdere onderzoeken wijzen erop dat het vroeg beginnen met de therapie positief voor de gezondheid is. Wanneer vrouwen pas een aantal jaar na de menopauze beginnen met de hormonen, lijken ze juist méér risico te lopen op ziektes.

Dertig procent
In totaal werden bijna 1800 vrouwen bestudeerd. De vrouwen die binnen vijf jaar na het starten van de menopauze begonnen met de hormoontherapie, bleek de kans maar liefst dertig procent lager te zijn dan voor vrouwen die geen hormonen hadden geslikt. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bron: Chicago Tribune

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    jos

    ik vraag me af....

  • no-profile-image

    J.Burema epn-epm.nl

    Geachte: Ik ben het wel met U eens inzake Hormoontherapie toepassingen bij Alzheimer Clienten indien ze een Mutatie Preseniline Gen 2 hebben dat codeert voor het over activiteit van het eiwit. Want bij Dementie hebje eiwitten amyloide is een voorlopereiwit van het preseniline 1 Gen op chromosoom 14 welke leidt naar plaques van neurofibrillaire tangles aandoeningen van dementie. Daarbij kan je wel Hormoontherapie toepassen in mate. Ook kan je via Targetcocktail doen dan heb je de gehele lijn van hormonale voorloper eiwit te pakken wegens dat dit beter aansluit op eiwitten amyloide. Het Targetgcocktail verbindt zich met inflamatoire ontstekingen zodat lipide kunnen worden afgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.