Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lolly voor onrustige dementerende wint prijs

De V&VN Zorgaward 2012 is gewonnen door Simone Jansen met haar lollyproject voor jong dementerenden.
lolly

Het project ‘Lolly bij FTD-patiënten' houdt in dat de lolly gebruikt wordt bij onrustige en soms ook agressieve cliënten met FTD. Het idee is dat door sabbelen op de lolly en de daarbij vrijkomende zoete stoffen in de hersenen mogelijk een stof wordt aangemaakt waardoor de dementerende rustiger wordt.

 

Hard schreeuwen

Jansen werkt als verzorgende bij stichting De Waalboog, locatie Bosweg C in Nijmegen. Aanleiding voor haar idee was een onrustige bewoner die de hele dag door hard schreeuwde. Jansen: 'Hij werd veelal alleen op zijn kamer gezet omdat zijn medebewoners er last van hadden. Als de onrust zeer extreem was, gaven we hem extra medicijnen. Ik vond het triest dat hij de hele dag alleen op zijn kamer verbleef.'

 

Trazolan afbouwen

Opeens vroeg Jansen zich af of de lolly niet iets was voor deze bewoner. Vanaf het moment dat ze de lolly gaf, was hij stil. 'Hij zat een uur rustig op zijn lolly te sabbelen, zodat hij ook weer in de huiskamer kon zitten.' Uiteindelijk konden ze zelfs de Trazolan -onrustmedicatie die de man kreeg- afbouwen. Jansen onderzoekt met een fabrikant of ze een veilige lolly kunnen ontwikkelen die speciaal voor dementerenden bedoeld is, en niet opeens in de keel kan schieten.  

 

Prijs

Zowel verzorgenden als de vakjury kozen het lolly-project als winnaar. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS reikte samen met Jenneke van Veen de prijs uit. De Zorgaward is de prijs voor het meest vernieuwende project van een verzorgende.

 

Bekijk hier het filmpje over het project 

 

Bron: V&VN 

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

12 reacties

 • no-profile-image

  inge

  Fantastisch geweldig idee, helemaal super!!

  Ik heb het ook geprobeerd bij een onrustige bewoner, HET WERKT!!!!!!!

  Win-win situatie, bewoner rustig, medebewoners niet geirriteerd en minder lees: geen extra onrust medicatie!!!

  En inderdaad wat een gezeur van Ank, kom op zeg waar gaat het nou om??

  Simone, je kunt trots op jezelf zijn dat je dit bedacht hebt!!

 • no-profile-image

  Anita

  Wat een gezeur van Ank! Als ik later zorg nodig heb omdat ik dement ben, wat kan mij die stomme suikers nou schelen! Het gaat om een lollie, niet om 8 kilo suiker! Doe ff normaal! Als ik later oud ben, lap ik alles wat niet mag aan mijn laars. Ik ga lekker elke dag een ei eten, 's avonds een neut voor de tv, overdag lollies. Hmmmmm. IK hoef geen 115 jaar te worden als ik dement ben hoor. Jij wel?

 • no-profile-image

  Marlies

  Zijn het de suikers die het m doen of het zuigen/sabbelen? Ik denk dat laatste! En zuigen op iets zoets is natuurlijk altijd het prettigst. Denk aan de fase waarin mensen verkeren.

 • no-profile-image

  Bianca

  wat betreft rustgevende middelen,

  kan dat ook met een homeapatisch middel, Passiflora,Valeriaan, etc  en wat Ank zegt, die suikers en andere toevoegingen proberen te vermijden, JUIST omdat deze middelen bij veel mensen AGRSSIE, ONRUST , STEMMINGSWISSELINGEN, kunnen geven  lees de genoemde websites er maar eens op na, zo ook medicatie tegen dementie, het juist verergerenIrthetijxrI

 • no-profile-image

  Yvon

  Geweldig! Gewoon een lolly en als het een beetje meezit eentje zonder hard stokje wat weer problemen kan geven. De mensen die zeuren over suikers en gezondheid... het is een kwestie van balansen en bepalen wat beter is voor het algemeen welzijn. Ik zie iemand liever lekker een lolly sabbelen dan alleen zitten of onder de (on)rustmedicatie. Het is maar net wat je belangrijker vindt. Ik vind het de prijs absoluut verdienen!

 • no-profile-image

  Anneke

  Ik wordt erg boos dat mensen zo negatief op de lolly reageren doordat het ongezond is. Als mensen zich onrustig voelen en gaan schreeuwen en zich door een lolly weer een stuk rustiger gaan voelen, vindt ik het een goede uitvinding, volgens mij is dat beter voor je lichaam en geest. en dan ook nog de trazolan afbouwen,ik vindt jansen een topper!

 • no-profile-image

  Ria

  Wat een goed artikel van Ank Super mee eens

  Wat een troep wordt er gegeten en medicijnen geslikt met veel bijwerkingen We worden vergiftigd waar we bij staan....Goh hoe kan het toch dat de gezondheidszorg zo duur is 1x raden...Gezond verstand gebruiken zolang als je het nog hebt????

 • no-profile-image

  mia

  Zoals met alle dingen, voor de ene mens zal het een uitkomst zijn en voor de ander niet. Mijn vader at de lolly binnen de kortste keren op. Het was helaas geen optie. Hopelijk voor een ander wel.

 • no-profile-image

  Shannon

  en wat te denken het GEBIT, kunnen de mensen hun eten niet meer kauwen!!

  en de Darmen; krijgen de mensen Obstipatie, verminderde Weerstand, Vitaminen wordt afgebroken, Osteoperose, zwakke botten en spieren, (gebroken heupen en valincidenten)  HOE KAN IEMAND HIER EEN PRIJS VOOR WINNEN!!!!???

 • no-profile-image

  Ank,

  MENSEN DENK NA;

  Dit is een zeer slecht idee, lees ;

  Suiker het zoete vergif" en dan vooral niet tevergeten de Fructose/glucose en andere zoetstoffen en kleurstoffen!!  werkt allemaal zeer negatief op de hersenen en zenuwstelsel, geeft gedragsstoornissen en agressie, stemmingswisselingen, Spier en gewrichtsklachten,psychische en neurologiische klachten!!!  zo ook de cholesterolverlagers en Antidepressiva, pijnstillers, bloeddrukverlagers,...

  geef deze bewoners goede vetten!! extra virgin Kokosolie/vetten, vette vis, roomboter (niet de geurloze) zomogelijk ongeroosterde noten en zaden,

  zeer slecht is ook BECEL(mythe),mag niet samen met cholesterolverlagers en antidepressiva( deze laatste ook weer niet samen met pijnstillers!!!  laat ook staan de margarines en halvarines-vloeibare bak en braadprodukten"Boter versus Margarine, bestaat uit 27 ingredienten die in verf komen , en 1 molecuul verwijderd van plastic en heel veel Transvetten,(ook verharde olieen en vetten)kleurstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren

  'Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?  "Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten"van dr Gert Schuitemaker  laat ook staan Light -en suiker en vetvrije produkten, ZOETJES=ASPARTAAM

  _Aspartaam.nl" zit ook in medicatie en laxeermiddelen!!!  veroorzaken ook dementie, geheugenverlies, gedragsstornissen, !!!stemmingswisselingen, agressie, onrust!!

  duizelighied, epilepsie, oogklachten,  www.vageklachten.ashrama.nl

  "Wij worden wakker"Dementie / suiker,

  Fructose, etc  Ik word hier erg boos en verdrietig van, Je moet de mensen VERZORGEN door ze goede voeding te geven en NIET te vergiftigen!!

 • no-profile-image

  Henrike

  Top Idee... Waar kan ik die lolly's bestellen?

 • no-profile-image

  Petra

  Ik hou van het "buiten het vakje denken!"

Of registreer je om te kunnen reageren.