Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Operaties bij ouderen vaak wél zinvol

Een 80-plusser die zijn heup breekt, heeft wel degelijk vaak veel baat bij als hij hieraan geopereerd wordt. Ook andere operaties kunnen gunstige uitkomsten hebben bij ouderen.

Dit zeggen chirurgen Bob Geelkerken, Robbert Meerwaldt en Arie van Vugt (Medisch Spectrum Twente) in Medisch Contact in reactie op uitspraken van Arnold Moerkamp van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

 

Liefdevolle verzorging

In het NRC Handelsblad van 8 augustus stelde Moerkamp onder meer dat een dementerende 85-jarige die een heup breekt, meer gebaat is bij liefdevolle verzorging dan bij een operatie. ‘Het wegzetten van de 80-plusser als een dementerende kostenpost en de professional als een productietijger die niet geïnteresseerd is in de uitkomsten van zijn handelen, is volstrekt onjuist', zo zeggen de chirurgen Meerwaldt en Van Vugt in hun stuk in Medisch Contact.

Mobiel

Volgens de chirurgen is ruim 80 procent van de oudere patiënten die geopereerd worden aan een gebroken heup binnen een paar dagen mobiel en kunnen weer terug naar hun eigen verblijfplek. De helft van nog zelfstandig functionerende 80-plussers is binnen zes tot twaalf weken weer zelfstandig. Ook de uitkomsten van operaties aan een gescheurde buikaorta (in het MST) zijn acceptabel, zeggen de chirurgen. Drie vijfde van de 80-plussers die zich met deze levensbedreigende aandoening meldden, is geopereerd. Bij de andere was er te weinig kans op een goede uitkomst. Van de geopereerde senioren leefde na een jaar 42 procent nog.

 

Bron: Zorgvisie - Wouter van den Elsen

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Het merendeel van de 80 jarigen kan zeker een heupoperatie aan.  afhankelijk van de diagnose , ingreep (duur m.n.) en lichamelijke conditie zijn er risico's.

  Maar die zijn er ook op jongere leeftijd, wellicht dan in mindere mate.

 • no-profile-image

  els

  Mijn schoonvader kreeg hartklachten op 80 jarige leeftijd. hij werd onderzocht en mocht niet meer naar huis vanwege de ernst van de klachten. Hij raakte al snel in de war van dit verblijf in het ziekenhuis. Hij had nog nooit iets gemankeerd. Ze hebben hem geopereerd, een open-hart-operatie, een vijfvoudige bypass. Hij is geestelijk nooit meer de oude geworden. Hij is dement, een schim van wie hij ooit was. Dit was de te voorzien geweest vind ik. Omdat hij al in de war raakte voor de operatie. De operatie heeft de laatste 'duw' gegeven naar dementie. Ik denk dat hij beter af was geweest met lichamelijke achteruitgang maar helder van geest. Waarschijnlijk had hij nu (hij is nu 82) al niet meer geleefd. Maar eigenlijk is hij nu ook dood, alleen zijn lichaam is er nog. Ik weet zeker dat hij dit nooit gewild had. Moet je echt kost wat kost opereren. waarom kijken artsen niet naar het hele plaatje? In dit geval keek de arts alleen naar een stukje van mijn schoonvader, namelijk het zijn hart en ik vind dat geen goede zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.