Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Slaappillen verhogen kans op dementie tot 50%'

Mensen die slaappillen innemen, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie.
dementie

Dit zeggen wetenschappers na onderzoek aan Harvard University in de VS en de Universiteit van Bordeaux in Frankrijk. Artsen moeten minder slaappillen voorschrijven, vinden wetenschappers. Zij geloven dat de slaappillen neurotransmitters in het brein aanspreken, wat kan leiden tot dementie.

 

Vallen

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen die temazepam en diazepam nemen vijftig procent meer kans hebben te gaan dementeren. Andere gevolgen die de slaappillen kunnen hebben zijn vallen, paniekaanvallen en vroegtijdige dood.

 

Geen paniek

Professor Tobias Kurth: 'Als het echt waar is dat deze medicijnen dementie veroorzaken, is dat heel heftig. Maar een enkele studie kan niet alles wat er gaande is laten zien, dus er is geen reden tot paniek.' De studie is gepubliceerd in het British Medical Journal. In totaal werden 1.063 mannen en vrouwen boven de 65 jaar voor een periode van twintig jaar gevolgd.

 

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:

 

Volg het laatste zorgnieuws nu ook op Twitter. Volg ons hier: @verzorgendentvv

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  G123

  Het kan natuurlijk ook zijn dat men slaapmedicatie krijgt voorgeschreven omdát een heel vroeg stadium van dementie aanleiding geeft tot slapeloosheid.M.a.w. men had toch dementie ontwikkeld ,en had daar al in een vroeg pré-diagnostisch stadium last van in de vorm van geestelijke onrust/slapeloosheid .

 • no-profile-image

  Ank

  Eens met de reaktie op  "Goed kauwen vermindert risico dementie"  zo ook Pijnstillers en geheugen

 • no-profile-image

  annamay

  Het komt ondertussen door heel veel factoren he Dementie, lees in korte tijd, door kauwgedrag, slaappillen, roken, enz enz!!!!!!!!!!!!!!! Slaan we niet een beetje door????

 • no-profile-image

  Ikke

  Het lijkt mij stug dat dementie wordt veroorzaakt door een keer een slaaptablet te nemen. Maar hoeveel mensen slikken niet jarenlang slaapmedicatie. Heti s ook al jaren bekend is dat deze middelen beter alleen maar kortdurend genomen kunnen worden. Kortom, beetje terughoudendheid met slaapmedicatie was al een tijdje het advies, nu nog een extra reden hiervoor.

 • no-profile-image

  Jos

  blijft natuurlijk al de leeftijdskwestie.

  Onderzoek bij 65 jarigen en ouder en dan nog de reden voor gebruiken van slaapmedicatie en hoeveelheden(onbekend)  Gechargereerd gesteld: vergeijkbaar met onderzoek naar stervenskansen van 70 plussers en het gebruik van 2 borrels per dag,of zo.

 • no-profile-image

  Ik

  En nu allemaal aan al die bezorgde familieleden uit gaan leggen dat als vaders/moeders een nachtje niet slaapt het niet verstandig is om een temazepammetje te geven omdat het dementie zou veroorzaken. Hoeveel familieleden komen niet zeuren om een slaappil??

 • no-profile-image

  Loretta/verpleegkundige

  Schokkend, mijn moeder heeft het jaren geslikt en is inderdaad aan het dementeren!

 • no-profile-image

  G123

  Wel in perspectief zien.

  Normale populatie 3,2% kans op dementie.

  Bij slaapmiddelengebruik is dat dan 50% gestegen tot 4,8 %.

Of registreer je om te kunnen reageren.