Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Zorginstellingen onduidelijk over kosten douchebeurt'

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen geven te weinig informatie over aanvullende kosten zoals waskosten of wat er voor een extra douchebeurt moet worden betaald.
waskosten

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 120 verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Volgens de bond was op slechts 22 websites en in negen brochures hierover informatie te vinden, terwijl zorginstellingen verplicht zijn duidelijkheid te geven over de hoogte van bijkomende kosten.

 

Verschillende waskosten

Na diverse mailtjes en telefoontjes lukte het uiteindelijk bij 66 van 120 instellingen tarieven los te krijgen. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Opvallend vaak zeggen de medewerkers dat het onderwerp tijdens het intakegesprek aan bod zal komen. Maar dan woon je er al bijna. Het is essentieel dat consumenten van te voren op de hoogte zijn, zeker omdat er tussen de onderzochte instellingen onderling nogal wat verschillen zijn in aanbod van extra diensten en de kosten daarvan. Zo variëren de waskosten van €32 tot €120 per maand.'

 

Eigen bijdrage 

Van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten de instellingen vooraf duidelijk zijn over welke extra's ze aanbieden en wat dat kost. Ook de algemene voorwaarden van verpleeg- en verzorgingsinstellingen bepalen dat. De zorg wordt in beide typen instellingen betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en daarnaast betalen de bewoners een eigen bijdrage die afhankelijk is van het inkomen. Bewoners met alleen een AOW-inkomen houden na aftrek van de eigen bijdrage per maand €296 over. Met zo'n krap budget is het juist belangrijk een weloverwogen keuze te kunnen maken uit de extra diensten die het huis biedt.

 

Bron: Consumentenbond

Beeld: Stock.XCHNG

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jos

    Te zot voor woorden om hier discussie over te voeren!!

    Kom zeg, zijn we helemaal gek geworden..

Of registreer je om te kunnen reageren.