Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Actievoerders door politie uit zorginstelling gezet

Vijf medewerkers van vakbond Abvakabo en een Tweede Kamerlid zijn donderdag uit een zorginstelling gezet. Pleyade belde de politie toen de actievoerders het pand niet wilden verlaten.
plitie

De vakbond en Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) wilden folders verspreiden en spreken met haar leden op de werkvloer. Hiervoor was geen afspraak gemaakt en daarom gaf de zorginstelling aan dat de flyers achtergelaten konden worden, zodat verzorgenden zelf de folders konden verspreiden onder hun collega's. Toen de vakbondsmedewerkers dit weigerden en zelf de informatie wilden verspreiden, belde de zorginstelling de politie. Na een gesprek met de agenten verlieten de actievoerders het pand.

 

Klachten bewoners

'Iedereen heeft het recht om actie te voeren en dat ondersteunen wij ook. Medewerkers en bewoners hebben echter ook recht op een veilige en rustige werkplek. Als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om daarvoor in te staan', aldus Pleyade. Volgens de zorginstelling leidde eerdere acties tot klachten van cliënten en verzorgenden. Daarom wil Pleyade dat de vakbond op afspraak de informatie verspreidt. 'We hebben herhaaldelijk aangegeven dit te willen faciliteren met vergaderruimte en koffie en thee', aldus Pleyade op haar website.

 

Aangifte

Woensdag deed de vakbond al symbolisch aangifte bij de politie, wegens 'diefstal van vakbondsinformatie en schending van hun vakbondsrechten. De medewerkers vragen hiermee aandacht voor de tegenwerking die zij van Pleyade ervaren.

 

Werk neergelegd

De medewerkers voeren actie binnen hun instelling om de werkdruk aan te pakken, voor extra collega's, gezonde roostering, en respect en waardering. Begin november dit jaar vond op een van de locaties zelfs een historische werkonderbreking plaats, waarbij 80% van het verpleeghuis twee uur lang het werk neer heeft gelegd.  Ook hebben medewerkers vorige week een dagboek gepresenteerd aan de wethouder waarin ze twee weken lang hebben beschreven onder welke omstandigheden ze moeten werken.

 

Negatieve publiciteit

Pleyade gaat op haar website in op de acties van de vakbond. Ze geeft aan over landelijke CAO-punten geen lokale overeenkomst met Abvakabo aan te gaan. 'Wij verwijzen de Abvakabo terug naar de landelijke onderhandelingstafel.' De zorginstelling vindt het jammer dat de vakbond continu voor negatieve publiciteit zorgt. 'Dit doet geen recht aan de inspanningen van alle medewerkers om goede kwaliteit van zorg te leveren.'


Bronnen: Abvakabo FNV/ Pleyade

Foto: Lex van Lieshout (ANP)  

 

Wat vind jij van de acties van Abvakabo FNV? Geef je mening in de nieuwe poll en laat je reactie hieronder achter.

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Helpende verpleeghuis

  Inderdaad....bewoners worden onrustiger door steeds vreemde gezichten op de afdeling . Abvakabo komt trouwens niet de bewoners bezoeken maar het personeel . Personeel wordt niet lastig gevallen , en vaak zijn het de eigen medewerkers die flyers ophangen . Ik vind dit een beetje over the top , hoe pleyade nu reageert

 • no-profile-image

  zorgverlener

  Het is natuurlijk een kul argument om te zeggen dat vakbondsafgevaardigden de privacy van cliënten aantast. Ze willen in de zusterpost informatie verspreiden. Bovendien worden er geregeld rondleidingen gegeven op afdelingen aan buitenstaanders. Eveneens worden er talloze uitzendkrachten ingezet die als vreemden voor de bewoners in de directe intieme omgeving van hun komen. Lijkt me een stuk meer problematisch dan een paar vakbondsmensen die even wat informatie komen afgeven.Dit is pure discriminatie.

 • no-profile-image

  Chris

  Pleyade is negatieve publiciteit zat? Ze zorgen nu zelf voor veel ophef door de politie te bellen als vakbondsmedrwerkers koffie in het restaurant zitten te drinken en flyers willen uitdelen. Tot het laatste is het niet gekomen omdat er politie was ingeschakeld. Zucht.. Lijkt wel of we een eeuw terug in de tijd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.