Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minder bedhekken en verpleegdekens gebruikt

Het gemiddeld aantal vrijheidsbeperkende maatregelen bij mensen met dementie in zorginstellingen is verminderd tussen 2009 en 2011. Dit geldt vooral voor het aantal bedhekken en verpleegdekens.
fixeren

 

Daarnaast blijkt in 2011 zeventig procent van de 140 onderzochte woonvormen geen gebruik meer te maken van onrustbanden. In 2009 was dit nog slechts vijftig procent. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut.

 

Succesvolle interventies

Het beleid, de campagnes en interventies in de afgelopen jaren lijken vruchten af te werpen, al blijft er nog steeds ruimte voor verbetering. Dit blijkt uit In de Monitor Woonvormen Dementie zijn behalve vrijheidsbeperkende maatregelen ook het psychofarmacagebruik en de betrokkenheid in activiteiten van bewoners als indicatoren van de kwaliteit van zorg gemeten.  Deze resultaten zijn juist zorgelijk.

 

Anti-psychotica
Het aantal mensen met dementie in zorginstellingen dat anti-psychotica  gebruikt, is niet verminderd. Gemiddeld gebruikt nog steeds meer dan één op de vier bewoners in de onderzochte woonvormen anti-psychotica.  Ondanks alle aandacht in de afgelopen jaren voor de schadelijke gevolgen bij deze doelgroep en de voorkeur voor een niet-medicamenteuze aanpak.

 

Betrokken bij activiteiten
Hoewel bewoners bij meer typen activiteiten betrokken worden, gaat het nog steeds om slechts een klein aantal activiteiten. In 2009 waren dit nog geen vier verschillende activiteiten in de afgelopen drie dagen, in 2011 is dit gestegen naar meer dan vijf typen activiteiten.  Een grotere betrokkenheid bij activiteiten, vooral die aansluiten bij hun behoeften en voorkeuren, is belangrijk voor het welbevinden van mensen met dementie.

 

Toename vrijwilligers
Een onverwachte bevinding was de forse toename van de structurele bijdrage van vrijwilligers. Waarschijnlijk raken woonvoorzieningen steeds meer doordrongen van het feit dat vrijwilligers een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de dementiezorg, bijvoorbeeld om met bewoners individuele activiteiten te ondernemen of om toezicht te houden.

 

Bron: Monitor Woonvormen Dementie - Trimbos Instituut

 

Volg het laatste zorgnieuws op Twitter: https://twitter.com/verzorgendentvv

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  ikik

  Ja wat een toestand en al zoveel geprobeerd wat zeg de familie en de arbo wetten dan. welke rechten hebben jullie als personeel. Mij lijkt de oplossing matras op de grond en daar op laten slapen de nacht.

  Dekbed erover heen en ze kan niet meer vallen. En anders in de gehandicaptenwereld hebben ze speciale bedden /boxen met beschrmrhoezen erom heen.

 • no-profile-image

  elsa

  Nurse, jouw oplossing vind ik heel goed. Maar daar zal wel geen geld voor zijn of er komt weer iemand met een wijzend vingertje dat dit niet mag.  En dan wat gebruik van antipsychotica betreft. Waar ik werk is de arts tegen bijna elke vorm van medicatie. Dat wij met mensen te maken hebben die zo agressief zijn dat wij de veiligheid van medebewoners niet meer kunnen garanderen, daar heeft ie geen boodschap aan en verwijst naar iemand die ons moet vertellen hoe met dit gedrag om te gaan. Maar wat moet je als je in je eentje op een woongroep staat en je moet even weg,bijvoorbeeld om een van de bewoners naar toilet te helpen. In zo'n onbewaakt ogenblik kan het helemaal mis gaan tussen de overige bewoners. Ik heb het al vaker gezien en zal het in de toekomst ook wel meemaken.

  Ik ben tegen het helemaal versuffen van een bewoner maar de scherpe kantjes eraf halen door middel van medicatie zou toch wel erg prettig zijn voor alle betrokkenen, inclusief de agressieve bewoner zelf want die voelt zich ook niet prettig. Als je dat met deze arts bespreekt dan zegt hij dt hij alleen iemand plat kan spuiten. Ik vind dit heel erg.

  Een ander voorbeeld is een bewoner die iedere avond opnieuw trauma's herbeleefd van vroeger. Toen hij in het verpleeghuis kwam, stopte de verpleeghuisarts alle medicatie hiervoor. En wij horen deze man iedere avond gillen van angst. Dan vind ik dat medicatie weer overwogen moet worden. Een verpleeghuis is toch om de kwaliteit en veiligheid voor de mensen te verbeteren? Waar ik nu werk zie ik dat niet. Ik ga daar ook weg, want ik heb er slapeloze nachten van.

 • no-profile-image

  Werkpaard

  Je zult PG bewoners nooit altijd met hun gedrag in hun waarde kunnen laten, gaat altijd te korten van mede dewoners en bewoner zelf als er spraken is van overschreidend gedrag. Goed team is goud waard. Al die diciepllnes kosten bakken met geld die nooit in de zorg werken .

 • no-profile-image

  Nurse

  In de verstandelijk gehandicaptenzorg heb je van die speciale bedden die omringt zijn met hoge plastic deuren (rondom) hierin kunnen mensen rustig liggen en als ze willen gaan staan in bed kan dat doordat die deuren hoger zijn als je staat. wellicht is zoiets een oplossing? Daarnaast kunnen ze zich wel afzetten tegen de deuren maar vallen niet uit bed

 • no-profile-image

  elsa

  Mieke, het bed kan al heel laag, dat is het probleem niet, het probleem is dat de poten van de tillift haast niet onder het matras kunnen zonder je een breuk te sjouwen.  Vickey, de zorgvrager kan wel bewegen, maar niet meewerken, ze is ernstig dement en begrijpt de instructies ook niet, ze heeft geen stafunctie meer. Ze valt uit bed omdat ze zich blijkbaar met haar handen afzet tegen de muur en met de benen spartelt of zo. We snappen soms zelf ook niet hoe deze zorgvrager soms dwars op de twee matrassen op de grond ligt. Ze wil gewoon uit bed omdat ze in haar belevinfg het huishouden moet gaan doen, dus het bedhek half omhoog zetten heeft geen zin, dan probeert ze er nog uit te komen.  Werkpaard,...soms lukt het op die manier, het ligt eraan hoe ze op de matrassen ligt. de kamers zijn weg klein en met het bed, en de twee matrassen daarnast en dan ook nog een kastje valt het niet altijd mee. Het zijn echt heel kleine kamers.

 • no-profile-image

  werkpaard

  ik zou een ergocoach inschakelen. Natuurlijk gaat het in eerste en tweede instantie om de client maar dan gaat het toch ook om de verzorging. Een ergocoach is er juist voor om mee te denken in dit soort problemen.

  Bijvoorbeel ; leg een laken op de matras dan kan je mw naast de matrssen laten glijden en de matrassen weghalen waardoor je weer ruimte krijgt voor de passieve lift.  als de ergocoach niets weet kunnen ze nog contact op nemen met gezond en Beter, De overkoepelende oragnisatie.

  Succes en denk ook om je eigen gezondheid.!!

 • no-profile-image

  Vicky

  Misschien heeft deze zorgvrager een breder bed nodig zodat hij/zij zich normaal kan omdraaien.

  Dan is er ook nog de optie bed hekken alleen schuin omhoog aan de hoofdzijde zodat men met omdraaien grip hebben. Hier is toestemming voor nodig. BOPZ.

  Raar eigenlijk hoe komt die zorgvrager van matras als jullie schrijven dat hij niet kan meewerken.

 • no-profile-image

  mieke

  hallo Elsa, er bestaan bedden die tot aan de vloer omlaag kunnen,dit lijkt me een goede oplossing.

 • no-profile-image

  elsa

  Ja, achteraf denk ik dat een bedhek inderdaad gevaarlijker is voor deze mw.

  Ze heeft al een speciaal bed dat heel laag kan zodat de kans dat ze zich pijn doet kleiner is. En er liggen dus twee matrassen naast elkaar naast haar bed, als ze valt ligt ze toch op een matras en als ze doorrolt ook nog. Deze mw. heeft geen stafunctie maar is soms zeer beweeglijk omdat ze denkt dat ze wel kan staan. Er staat een bewegingsensor en tot 23.00u is er iemand op de woongroep dus dan zijn we er op tijd bij. Maar de nachtdienst bestaat maar uit twee personen die voor 8 woongroepen staan op twee verdiepingen. Het zijn zware woongroepen met veel nachtelijke onrust. Dus die zijn meestal te laat bij deze mw. Omdat ze vaak binnen een half uur alweer naast het bed ligt, laten ze haar vaak liggen, met dekens over zich heen zodat ze het niet koud krijgt. Mw. van het matras afschuiven is geen optie helaas, het zijn erg kleine kamers. Alleen als het bed onder het raam zou staan, zou je dat kunnen doen. Maar als het bed onder het raam staat, trekt mw. de gordijnen eraf. Een tillift met rails aan het plafond zou ideaal zijn in dit geval, maar daar is helaas geen geld voor. Dus het blijft behelpen.

 • no-profile-image

  ...

  Ja een bedhek lijkt mij in deze situatie veel gevaarlijker elsa, op die manier kan de zorgvrager er bijv. overheen proberen te komen. Met als gevolg dat de zorgvrager hard op de grond kan vallen. Is veel gevaarlijker. Bedhekken worden bij mijn weten enkel en alleen gebruikt wanneer iemand zich juist niet verzet om uit bed te komen.... In het begin wanneer dit ingezet word worden er vaak ook belsensoren gebruikt om te kijken of iemand poging doet tot, om op die manier gevaarlijke situaties te voorkomen.

 • no-profile-image

  Nurse

  @elsa

  Kruipt ze dan over de bedrekken heen!!

  bewegingssensor neer zetten,is wel een m&m,maar dan heb je direct in de gaten wanneer ze eruit probeert te komen

  Ligt ze ook geen uren op de matras te wachten op hulp!

 • no-profile-image

  Sandra

  Voorzichtig van matras op de grond rollen is een oplossing....

 • no-profile-image

  elsa

  Vanochtend lag een van onze zorgvragers weer naast haar bed,zoals bijna iedere ochtend. Er liggen twee matrassen naast haar bed (naast elkaar) zodat de zorgvrager zich geen pijn doet. Prima. Maar het kost me mijn rug en die van mijn collega om deze bijna 100 kilo zware zorgvrager met de passieve lift weer in bed te krijgen. De zorgvrager kan niet meewerken, ligt op die matras, je kan dus wel de tilmat onder de rug schuiven,maar dan....dan moet je de poten van de lift onder die matras zien te krijgen om de mat vast te kunnen haken. Dat gaat niet, dus sjorren we de zorgvrager met matras en al op die poten van de lift. Heel vervelend voor de zorgvrager, en bijna niet te doen voor ons. En dan vraag je je toch af of hier een bedhek beter zou zijn, voor zorgvrager en voor ons. Want 100 kilo gewicht wat niet meewerkt te verschuiven,en dat dan iedere ochtend (gisteren hetzelfde met dezelfde zorgvrager en dezelfde collega) dat ga je voelen in rug en schouders. (ik ben 54,collega 64) Ik heb geleerd hoe een zorgvrager met de lift van de grond te tillen, maar dan lag er geen matras onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.