Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zwartboek: 'Cliënten in ontlasting, zieke collega's niet vervangen'

Vrijdag overhandigde medewerkers van verpleeghuis Akkerwinde (Pleyade) een zwartboek aan de Arnhemse wethouder. Verzorgenden hebben dit document staat volgeschreven met misstanden op de werkvloer.
ovelreg

'Er was een ziekmelding van een collega voor de late dienst. Deze collega is niet vervangen. Van de collega's van de avonddienst werd verlangd dat ze het zelf zouden oplossen.' 'Om 23.00 uur kon een bewoner door de avonddienst nog niet naar bed worden gebracht. De bewoner was ook niet verschoond, en heeft lang in zijn ontlasting moeten liggen, waardoor de billen erg rood waren.' 'Bij een bewoner is tijdens de avonddienst de medicatie niet gegeven omdat er geen gediplomeerde op de afdeling aanwezig was.' 'Ik ben laatst bedreigd door een bewoner. Ik voelde me hier erg rot onder. Mijn leidinggevende nam geen contact met me op.' Het is een greep uit de voorbeelden die genoemd worden in het dagboek dat zorgmedewerkers twee weken bijhielden. 

 

Toegenomen werkdruk

Zij maakten dit zwartboek om te laten zien onder welke omstandigheden zij moeten werken. 'Wij staan voor goede zorg en willen dit ook leveren. Maar dit lukt vaak niet. Er is steeds minder personeel om het werk te doen. Hierdoor neemt de werkdruk toe. Wij hebben steeds minder tijd om ons werk goed te kunnen doen. We doen wat we kunnen, maar het lukt niet altijd om te doen wat we willen en moeten doen, en dat is kwaliteit van zorg leveren', aldus de medewerkers.

 

Kortere diensten

Met het zwartboek wordt de wethouder opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zorg en welzijn van de inwoners van Arnhem. De zorgmedewerkers moeten volgens vakbond Abvakabo FNV met steeds minder mensen werken en diensten worden ingekort, waardoor ze het werk van acht uur soms in zes of vier uur moeten doen. 

 

Extra handen aan bed
Het personeel wil weten waarom dit gebeurt, terwijl Pleyade dit jaar 1,6 miljoen euro aan extra geld, de zogenaamde intensiveringsmiddelen, heeft gekregen voor meer handen aan het bed. De medewerkers willen afspraken maken over de besteding van dit geld, dat ook volgend jaar beschikbaar is. Ook willen zij afspraken maken over een gezonde roostering en een achturige werkdag.

 

Klik hier voor het complete zwartboek 

 

Bron: Abvakabo FNV

 

Volg het laatste zorgnieuws op Twitter: https://twitter.com/VerzorgendenTvV

TvVOnline redactie

10 reacties

 • no-profile-image

  Mirjam

  Ondanks dat ik weet hoe hoog de werkdruk kan zijn in een verpleeghuis, irriteert het me mateloos dat sommige verzorgenden voor fouten of misstanden totaal geen eigen verantwoordelijkheid nemen!!! Als je zelf eens wat positiever bent en wat minder klaagt, scheelt al een boel. Daarnaast kun je ook zelf initiatief nemen, zoals bellen over een ad-matras. Daar hoef je echt geen manager voor te zijn hoor. Het bedrijf wat matrassen levert staat ook wel verzorgenden te woord! Als het personeel zich eens wat positiever op zou stellen, zou dit de naam van Akkerwinde en Pleyade te goede komen.

 • no-profile-image

  jos

  ik begrijp uit de reacties dat werkers zich alleen gelaten voelen.

  Managers vertonen geen reactie,geen waardering,geen aandacht voor inhoudelijk overleg,weten eigenlijk niet wat ze "managen"..  Die grote afstand tussen de directe werkers en managers heeft steeds gespeeld..vanuit directiehoek is er weinig animo om op klachten van werkers in te gaan..

  Het lijkt er op dat ze dit liever ontlopen..

 • no-profile-image

  Anne

  Ik werk binnen Akkerwinde en met veel plezier.

  Het verhaal barst van de leugens, er staat ook een stukje over mij,ik zou de collega zijn die verdrietig naar huis is gegaan.Nou die ben ik ook, nadat ik mijn dienst gewoon heb afgemaakt en ik was zeer verdrietig omdat mijn contract binnen Akkerwinde niet werd verlengd en ik dat heel erg vind.Omdat ik er met plezier werk.Ik heb de bond gebeld over dit verhaal en moet er nu nog over teruggebeld worden.De schrijvers van dit verhaal zijn absoluut niet met hun verhalen naar de manager gegaan......en dat hele zwartboek rammelt aan alle kanten.....Natuurlijk is het wel druk,maar dat is het toch overal in de zorg?????Door deze negatieve publiciteit hebben wij bijna geen wachtlijst meer en zullen er dadelijk nog meer ontslagen vallen en niet alleen de jaarcontracters....pfffff

 • no-profile-image

  annette

  Wat zou ik graag in plyade een keer een dag mee willen lopen. Ik lees niks over het feit wat ze zelf al ondernomen hebben om met de managers te praten om te zoeken naar een oplossing.Ik zit bijna 25 jaar in het vak, en heb heel wat meegemaakt positief en negatief maar het dagboek wat overhandigd is geeft geen duidelijk beeld. ik mis duidelijke voorbeelden die duidelijk omschreven zijn. Ik maak het ook mee dat er ziekmeldingen zijn je kan eerst gaan lopen mokken en al mokkend aan de slag gaan dit kost tijd en energie voor jezelf en heeft een negatieve weerslag op de bewoners. Je kan ook positief aan de slag gaan en er wat gezelligs van maken.Positief je dienst beginnen is een pre voor onze bewoners , mensen die alleen maar negatief zijn kunnen niet goed de dienst beginnen en daar zou ik meer last van hebben dan de werkdruk waar we soms mee te maken hebben en ik ken heel veel mensen die in de zorg werken die daar ook zo over denken. Dit is een groet van een blijde positieve ziekenverzorgende die dit gelukkig nog steeds kan zeggen na 25 jaar.

  ps ik zou geen managers willen zijn die worden vaak van boven en van onder geschopt en moeten daar een goede midden weg in vinden laat mij maar lekker aan het bed staan om de bewoners nog een goede oude dag te geven.

 • no-profile-image

  Vicky

  Blijf erbij dat marktwerking, waar dan ook in de samenleving enkel ten goede komt bij de bovenlaag. Ik bedoel dan bij dat soort figuren die vvd stemmen.

  Die 1,6 miljoen komt dus bij managers, welzijnsfiguren die een ander opdringen hoe het moet.

  Kleinschalig wonen...eerst was ik positief hierover, maar nu ik zie wat er steeds zo stiekum weg op je bord geschoven komt...Zorg, medicatie, roosteren, ziekteverzuim oplossen, wondbehandeling, was bijvullen, bedden doen, boodschappen doen, koken, mails bijhouden, dan denk ik: waarom ging ik de zorg in!!! niet om een extra huishouden te runnen waarvan de cliënten/familie zo divers verschillen in verhouding tot mijn gezin.

  Ik zie nu veel huwelijken bij collega,s stuk lopen dank zij dit soort zorg. Ze zijn er trots op.....emanciperen zal zoiets heten. Ik vind het zielig. Ik pas hiervoor, mijn gezin 1e zorg, de zorg mijn 2e liefde.

 • no-profile-image

  jvantilt

  Er is niets veranderd in al die jaren; oude verhalen die opnieuw in de pers komen. Vaak rond verkiezingen.

  Feit blijft dat je als hulpverlener liever euthanasie pleegt op jezelf dan dat je in je eigen verpleeghuis opgenomen wordt.

  Het laatste restje menselijkheid wordt je ontnomen. Je wordt gevoerd en je wordt verschoond. Voor de rest is het verkommeren, apathisch worden etc.

  Ik wens alle goedbetaalde zorgmanagers van deze instellingen een langdurige opname toe in hun eigen tehuis.

 • no-profile-image

  angelique

  Ik werk als leerling verpleegkunde op een woongroep met 19 zorgvragers. Sinds september werk ik daar. Ik sta alleen met een leerling 2de jaars, ik ben net begonnen 3de jaars. Ik vind dit niet kunnen té grote verantwoording als er iets mis gaat. De zorgvragers zijn met een dubbele diagnose. nah- en een geestesziekte. Gek dat er geen kwaliteitszorg meer geleverd kan worden. Bedankt den haag......... Paarse krokodil effect?

 • no-profile-image

  Simone

  Dit zwartboek is natuurlijk om te huilen zo droevig als het daar gesteld is. Maar....bij instellingen waar het niet droevig gesteld is met de bezetting ben ik nieuwsgierig of verplegend personeel ook een zwartboek maakt over eigen (dis)functioneren als het gaat om medicatieverstrekking en de enorme fouten die daarmee gamaakt worden. De wet BIG die niet serieus genomen wordt en vooral al die mensen die zich zogenaamd bekwaam vinden en dat op heel veel gebieden niet zijn. Dat is iets waar ik me elke keer vreselijk aan kan ergeren omdat we met mensenlevens te maken hebben.

 • no-profile-image

  Denise

  Ik werkte tot 2 jaar geleden nog bij Pleyade. De mensen werken er hard en doen hun best, maar op deze manier kan het gewoon niet langer. Schrikbewind daar. Ik werk nu ergens anders veel prettiger.

 • no-profile-image

  Ellen

  Helaas wordt onze gezondheidszorg gerund door mensen die alleen weten hoe ze het woord schrijven en hoe ze er het meest aan kunnen verdienen.Zorg is big business geworden tenslotte.Als er ter zake kundige mensen in die Raden van Bestuur en Toezicht zouden zitten dan was het nog wat anders, maar ik zie ze er niet en dus klopt het allemaal op papier en worden afdelingen vaak gerund door EV ers die het alleen in de hand hebben als alles net zo gaat als gisteren en zie ik als docent MTH -die af en toe meedraait als verpleegkundige- zaken die ik reden vond om de kandidaat tijdens het examen te laten zakken.Het excuus "geen tijd"is niet echt waarheid.Niet geleerd is een beter antwoord.Ik zou zeggen, blijf zwartboeken maken en aan de bel trekken, al heb je wel een erg grote bel nodig om al die besturen en verantwoordelijken wakker te krijgen.Want die slapen goed verzorgd gewoon verder.Goede begeleiders zijn er niet meer op de afdelingen en dat zegt al genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.