Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden en verpleegkundigen minst psychopatisch

Tussen verzorgenden en verpleegkundigen loop je de minste kans om een psychopaat tegen te komen.
psycho

Dit stelt professor Kevin Dutton in zijn boek ‘The Wisdom of Psychopaths'. Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis, die op verschillende manieren wordt gekenmerkt door een gebrek aan emoties (vooral een gebrek aan angst), een hoge tolerantie voor stress en een gebrek aan empathie. Dutton heeft in zijn boek een top 10 van meest psychopatische beroepen samengesteld. Op nummer een staat de bedrijfsleider (CEO) gevolgd door advocaat en radio/tv medewerker.

 

Verzorgenden en verpleegkundigen

Maar volgens de professor zijn er ook beroepsgroepen waar je maar weinig psychopaten zult tegenkomen: op nummer 1 staan verzorgenden, gevolgd door verpleegkundigen en therapeuten.

 

Klik hier voor de top 10 lijstjes

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Ik heb een stuk hierover gelezen in het NRC. Erg leuk en interessant. Misschien goed om een linkje naar het stuk te plaatsen. Ik haalde er namelijk ook uit welke positieve kenmerken er zijn t.a.v. psychopathie, zoals het voor jezelf opkomen e.d. Volgens mij gaat het niet altijd om een \"gebrek\" want uiteindelijk bepaald last voor het individu of zijn omgeving het eventuele probleem. Dus graag voorzichtigheid geboden bij dergelijke stukjes. Ik heb ooit een psychiater horen zeggen bij een lezing, \"Denk niet dat je de persoon kent als je zijn/haar diagnose weet\"

 • no-profile-image

  Estelle

  Zag net een gerelateerd bericht:

  Verzorgende steelt 20.000 euro van clienten. Uhmmm... En: veel verzorgenden ontslagen wegens diefstal. Maar goed: Bewoners die weinig bezoek kregen lieten we in bed. (empatishc: zou ik ook graag willen?!)

 • no-profile-image

  Estelle

  Jammer dat je tegenwoordig zo veel 'bedrijfsleiders' in de zorg hebt. Toch kunnen mensen die geen psychopaat zijn ook gebrek aan empathie hebben. En die kom je overal tegen. Alleen maar omdat mensen verzorging en verpleging als beroep hebben wil niet zeggen dat ze automatisch empatisch zijn. In de afgelopen 10 jaar ben ik toch al wat 'geharde' zorgmedewerkers tegen gekomen.

 • no-profile-image

  Wil graar anoniem blijven

  Mijn zoon is gediagnosticeerd met CD en psychopatische kenmerken.

  Er zijn weinig mensen die zo zorgzaam zijn als hij, als ik ziek ben doet hij werkelijk alles voor mij...

 • no-profile-image

  jos

  daar kan ik me wat bij voorstellen.

  at me opvalt is dat er geen politici genoemd worden...

  De geconditioneerde reacties/emoties/empathisch vermogen, machtsdenken en statusstreven, de gladde babbel, verkeerde besluiten verhalen op anderen etc etc.

  Ze passen heel goed in het plaatje.  Toch ben ik wel van het soort figuren in de verpleging tegengekomen, maar niet vaak omdat deze al in minder veilige posities zitten en weinig vertikale carriere kunnen maken in platte organisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.