Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eenderde verzorgenden: 'Te oud voor verpleegkundige'

Een op de drie verzorgenden voelt zichzelf te oud om door te leren voor verpleegkundige. Bijna een kwart wil verzorgende blijven, omdat dit ‘een mooier beroep is'.
oud

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website http://www.tvvonline.nl/ hield. De vraag was: overweeg jij om door te leren voor verpleegkundige? ‘Nee, ik vind verzorgende een mooier beroep', antwoordde 23 %. ‘Nee, ik ben daar te oud voor', zei 32% van de stemmers. ‘Nee, maar wel als ik er geld voor zou hebben', liet vier procent weten.

 

Ja-stemmers

Van de stemmers wilde in totaal 42% doorleren voor verpleegkundige. ‘Ik ben er zelfs al mee bezig', antwoordde acht procent. Meer dan een kwart (26%) omdat ze zich ‘graag verder wil ontwikkelen.'Acht procent wilde zo snel mogelijk verzorgende af zijn: ‘Want verzorgende zijn is veel te zwaar en onderbetaald.' In totaal stemden 758 personen.

 

Nooit te oud

Volgens docent Sietske Posthuma hoeven verzorgenden zich niet beperkt te voelen door hun leeftijd: ‘Er is geen maximum leeftijd verbonden aan het volgen van een opleiding tot verpleegkundige.' De docent verpleegkunde aan de ROC ASA heeft in haar bbl-klasjes genoeg ‘oudere' leerlingen: ‘Veel zijn al ver in de veertig. De oudste leerling die ik ooit had was zestig, maar dat was bij de opleiding helpende niveau 2. Dat komt verder nooit voor.'

 

Hogere drempel 

Posthuma denkt dat oudere verzorgenden de nieuwe opleidingsmethodes misschien als een hogere drempel ervaren om door te leren. ‘Het onderwijs ziet er nu heel anders uit dan twintig jaar geleden. Toen zat iedereen in de schoolbanken en gebeurde alles klassikaal. Tegenwoordig wordt er veel meer zelfstandigheid verwacht, vul je je zorgportfolio aan en werk je in groepjes. Daarnaast moeten verzorgenden die de BBL opleiding doen, hier eerst een baan in de zorg voor hebben.'

 

Bron: http://www.tvvonline.nl/

 

Stem mee op de nieuwe poll: hoe word jij (verzorgende ig) het liefst genoemd?

TvVOnline redactie

11 reacties

 • J.A. Terpstra

  Ik denk dat we respectvol met elkaar de zorg voor de patienten zo goed mogelijk uit moeten voeren. Ieder heeft daarin zijn taken. Laten we elkaar daar wel in waarderen.

  Ik ben als oude rot (58 jaar) vanuit de ziekenverzorging zelf bij gaan scholen en nu al enige jaren mbov 4 verpleegkundige. Ik wil best doorleren . De maatschappij en organisaties zitten echter niet te wachten op de oudere verpleegkundigen. Het wordt steeds moeilijker om aan nieuwe contracten te komen om te kunnen blijven werken. Tot op heden hou ik mijn scholingen goed bij. Het is jammer dat deze flex maatschappij zo omgaat met gemotiveerde mensen.

 • no-profile-image

  VIG & l.l. vpk

  @Lia Dat vindt ik wel erg ongenuanceerd en niet te begrijpen.

  Wat zijn \'nep-verpleegkundigen\' dan ? En wat zijn dan \'echte-verpleegkundigen\' ?

  Het opleidingsstelsel zit wat dat betreft overzichtelijk in elkaar, je kan vanuit het VMBO-TL nivo 4 met een opleidingsduur van 4 jaar doen of de verkorte variant met een verzorgende achtergrond van 2,5 jaar en alles wat er tussen zit.

  Om een verzorgende die door heeft geleerd \'nep-verpleegkundige\' te noemen gaat mij te ver.

  Ga jij voor die verpleegkundigen bepalen met een verzorgende achtergrond dat ze het niveau niet hebben als verpleegkundige ? Ik merk ergens toch enige wrok..

  Een ieder moet doen wat die wil, als jij verzorgende wil blijven is dat priema maar zit dan je collega,s niet af te zijken die wel door willen leren.

 • no-profile-image

  Lia

  Het blijven nepverpleegkundigen. Veel verzorgenden hebben het nivo niet van een verpleegkundige maar wel het diploma.

  Ze worden aan alle kanten geholpen, het is een blamage voor de beroepsgroep

  Ik blijf verzorgende, daar ben ik trots op

 • no-profile-image

  Yinthe

  Ik ben 50 jaar en moet binnenkort naar de selectiedag voor de opleiding verpleegkundige. Ik heb er ontzettend zin in en hoop echt dat ik alles met glans behaal, de capaciteitentest, de persoonlijkheidsvragenlijsten, de rollenspelen, de meeloopdag en de selectiegesprekken. Ben enorm gemotiveerd. Als ik dan mag beginnen met de opleiding, moet ik 36 uur werken en 2,5 jaar de opleiding volgen. Wie heeft ervaring hiermee? (heb ook een gezin)

 • no-profile-image

  H.H.

  Ben al jaren als verzorgende werkzaam en en geniet nog alle dagen van mijn werk. Heb 3 jaar geleden de EVV opleiding gedaan, erg zwaar maar veel geleerd. Heb geen ambities naar verpleegkundige, wel naar verdieping in mijn eigen werk.

 • no-profile-image

  Els

  Ik ben 53 jaar en nu bijna klaar met de opleiding verzorgende IG. Ik zou best wel door willen gaan voor verpleegkundige maar niet als ik dan weer allerlei 'wegwijzers, pop, pap reflecftieverslagen enz...moet maken. Het is zoveel wat je moet doen waarvan je je af mag vragen wat de toegevoegde waarde is. De minste tijd wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden zoals zwachtelen, wondbehandeling, katheteriseren enz.... de meeste tijd wordt besteed aan achtergronden, betekenis van ciz, bopz, allerlei wetten, communiceren, stervensrituelen. Natuurlijk moet je ook daar kennis over hebben maar ze zijn daarin doorgeschoten. En dat kan heel frustrerend zijn. Ik ben behoorlijk afgeknapt op deze manier van 'leren'. Al die verslagen schrijven over dingen die je in de praktijk haast niet tegenkomt of die je in de praktijk vanzelf leert. We begonnen met ruim 40 mensen aan de opleiding. leeftijden van 18 tot 50. Er zijn er nog 11 over. De reden dat men stopte was de lesmethode. En dat is heel jammer. Het werk vind ik prachtig.

  De lesmethode is de reden dat ik waarschijnlijk niet verder ga. De capaciteiten heb ik wel, maar nog 2 jaar op deze manier iets moeten leren houdt mij tegen.

  Als ik zou besluiten door te leren, dan is het omdat verzorgende ig een erg zwaar beroep is waarvan ik niet weet of ik dat fysiek vol kan houden tot mijn 67e.

 • no-profile-image

  carolina.

  We zijn inderdaad nooit te oud om te leren.

  Maar het is een hele opgaven om aan het aantal verplichte werkuren, de school uren en de uren die je aan je huiswerk moet besteden, en je huishouden draaiende tehouden en ook je sociale verplichtengen na tekomen als je al flink in de vijftig bent.

  je leert nu eenmaal niet zo snel meer en veel van de oude z.v.ers hadden w.s. al moeite met leren anders waren ze in hun jonge jaren wel voor verpleegster gegaan.

 • no-profile-image

  Monty7

  Als het alleen ging om nivo 4 dingen te leren ja maar de poespas die er tegenwoordig bij een opleiding hoort hoeft van mij niet. Allerlei verslagen maken en nog een keer Engels leren nee daar begin ik niet meer aan. En om als nivo 4 in een verpleeghuis of wijk te werken ook niet, dan zou ik in een ziekenhuis willen werken laat mij maar lekker zorgen moet ook gebeuren, het lijkt in dit land net of ze mensen zie die niet hoog genoeg geschoold zijn niet meer meetellen. Ook helpende en verzorgende zijn hard nodig want de zorg mag toch niets meer kosten.

 • no-profile-image

  ik

  je bent misschien nooit te oud om te leren, maar het is ook een keer goed geweest.

  Voor mij persoonlijk hoeft het niet meer, ik ben 46 en heb geen zin meer in een opleiding van max 2 jaar, ik wil gewoon werken en af en toe wat bijscholing oke dat hoort erbij ,maar weer een opleiding nee. ben nog bezig met een opleiding evv, daarna is het voor mij goed geweest

 • no-profile-image

  E.T.B

  Ik heb als 51 jarige nu bijna het eerste jaar als BBLer verpleegkunde niveau 4 er bijna op zitten. Ik vind het erg leuk om weer naar school te gaan . Het was wel wennen om in groepjes te moeten werken en veel zelf uit te moeten vinden. Nu heb ik aardig de slag te pakken. Wij hebben in onze groep al wel mensen die gestopt zijn om verschillende redenen. Zowel jong als oudere verzorgenden. De leeftijden verschillen van ongeveer zes twintigers tot ca achtien veertigers en vijftigers. Als je de kans krijgt : begin er gewoon aan.

 • no-profile-image

  VPK

  Je bent nooit te oud om te leren!! Je blijft je op deze manier ook ontwikkelen en dat is heel goed voor verzorgenden, een stap naar verpleegkundige niv.4 is een mooie verbreding voor jezelf en je werk. ook ik moest wennen op school aan het zelfstandig leren, maar daar wen je snel aan. Je zit toch met klasgenoten bij elkaar en je helpt elkaar. Ik was 54 jaar toen ik mijn diploma verpleegkundige in ontvangst mocht nemen. één van de mooiste momenten in mijn loopbaan. en ik geniet er iedere dag van.

Of registreer je om te kunnen reageren.