Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Meer carrièreperspectief als zorgkundige'

Als verzorgenden ig daadwerkelijk zorgkundigen zullen worden, kan hen dit grote voordelen opleveren.
zorhkundige

Dit zegt Monique Roedoe, woordvoerder van V&VN. Vorige week presenteerde de Stuurgroep V&V2020 nieuwe beroepsprofielen. De meest opvallende aanbeveling is dat een verpleegkundige in de toekomst HBO-opgeleid is. Ook komt er een nieuw beroep in de verzorging bij: de zorgkundige, die het meest te vergelijken is met de huidige functie van EVV'er. De zorgkundige is MBO-opgeleid, in een nieuwe, nog in te vullen MBO-opleiding. De titel Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) verdwijnt. Voor huidige verzorgenden verandert er overigens niets aan hun titel.

Nieuwe bevoegdheden

Voor de verzorgende ig betekent dit grote veranderingen, aldus Roedoe: ‘Ten eerste zullen de opleidingen veranderen. Het is een compleet nieuw beroepsprofiel, dus de MBO-opleidingen moeten onder de loep genomen worden. Er kunnen nieuwe bevoegdheden en competenties bijkomen, en verzorgenden kunnen zich waarschijnlijk meer specialiseren. Uiteindelijk zorgt dit voor een mooier carrièreperspectief.' Hiermee wordt het vak volgens Roedoe aantrekkelijker, kunnen personeelstekorten aangepakt worden.

Devaluatie van het vak

V&VN heeft nog weinig reacties van verzorgenden gekregen op het plan. Verpleegkundigen hebben wel van zich laten horen: ‘We krijgen veel positieve reacties vanuit de beroepsgroep en van andere partijen en worden daarnaast geconfronteerd met vragen, en ook pijn, ja.  Sommige MBO-verpleegkundigen vrezen voor een 'devaluatie van het vak' . Elke grote verandering doet pijn. Toen de titel ‘ziekenverzorgende' verdween, deed dat ook zeer. Nu hoor je niemand er meer over. Wij geloven er heilig in dat deze profielen de kwaliteit over de hele linie juist omhoog trekken, een opwaardering voor alle beroepsbeoefenaren van helpende tot verpleegkundig specialist.'

Reactie MBO-raad

‘De V&VN is kennelijk bezig pleisters te plakken, omdat ze geschrokken zijn van negatieve reacties van het mbo, werkgevers en vakbonden', reageert Marije Hulsbosch, woordvoerder van de MBO Raad. ‘Ten eerste worden die profielen veel te stellig gepresenteerd, wij gaan ervan uit dat ze niet doorgevoerd worden. Ze pakken het probleem wat ons betreft op de verkeerde plek aan: als je iets wilt verbeteren voor de HBO-verpleegkundigen, moet je niet de MBO-ers gaan downgraden.'

Verkorten opleiding

Hulsbosch denkt dat de voordelen voor verzorgenden ook te rooskleurig gepresenteerd worden: ‘Hoezo vooruitgang? Verzorgenden kunnen zich nu ook specialiseren en verder ontwikkelen. Daarnaast willen ze de opleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden ig van vier jaar naar drie jaar verkorten. Ik kan me niet voorstellen dat je dan dezelfde hoeveelheid leerstof kunt behandelen. Wij zien het dus als devaluatie voor zowel het vak verpleegkundige als verzorgende.'

En nu?

De aanbevelingen van de Stuurgroep V&V2020 zijn overhandigd aan minster Schippers. Wanneer zij het ermee eens is,  kunnen opleiders, werkgevers en beroepsbeoefenaren aan de slag. Als vervolgens ook de wetgeving rond de Wet BIG aangepast is, zijn de beroepsprofielen naar verwachting over een aantal jaar de dagelijkse prakijk, aldus V&VN.

 

Bronnen: V&VN, MBO-raad

Auteur: Redactie TVVonline - Rhijja Jansen

TvVOnline redactie

13 reacties

 • no-profile-image

  Jolanda

  Goed plan! Je merkt nu al dat er iets gemist wordt. Van verzorgende ig met EVV opleiding zou je iets meer of anders moeten hebben wat opgevuld kan worden met verpleegkundige niveau 4. Maar die zijn eigenlijk te medisch opgeleid. Dus een nieuwe functie met andere competenties is nodig in de toekomst.

 • no-profile-image

  Irma

  Eigenlijk zie ik het zo: niveau 4 smelt samen met niveau 3. Dat geperst in een opleiding van 3 jaar. Ik snap de logica er niet zo van. Men valt dan niet meer onder de wet big. Geen big scholing dan meer? Waar blijven de risicovolle handelingen dan bijgespijkerd? Ik vind zorgkundige een vrij laatdunkende benaming voor een risicovol, prachtig, moeilijk maar o zo mooi beroep!

 • no-profile-image

  petra

  Een goed plan!

  ls iemand mij vraagt wat ik voor beroep uitoefen en ik zeg dat ik Vigger ben,krijg ik altijd hoge wenkbrouwen: een WAT??

  Zorgkundige zegt genoeg, en meer verantwoordelijkheid is prima!

  dan ook een mooier salaris?

 • no-profile-image

  Bart Abels

  Voor mijn gevoel wordt alles veel te rooskleurig voorgeschoteld. Van een devaluatie kan niet echt sprake zijn, aangezien het niet veel erger kan. Het niveau van het onderwijs vind ik verschrikkelijk slecht. Ik doe zelf de SAV-opleiding (niveau 3). Er wordt veel te veel nadruk gelegd op houding en verslagen en maar zeer weinig aandacht aan kennisoverdracht en vaardigheden. Alles wordt gewoon wegbezuinigd. De kennis voor verpleegtechnische vaardigheden wordt afgeraffeld en ze worden afgetekend zonder enige toetsing, verplaatsingstechnieken wordt amper gegeven en als je (zoals ik) zonder enige zorgachtergrond niveau 3 start moet jij je qua basiszorg maar zien te redden. Ik heb absoluut geen hoge dunk van het niveau van het onderwijs. Op gezondheidstechnisch gebied lopen wij in Nederland ver achter op de rest van de wereld.

 • no-profile-image

  Christina Woudhuizen (V&VN)

  In reactie op bovenstaande vragen: De zorgkundige is een nieuw beroep in het beroepenhuis wat wordt voorgesteld door de stuurgroep V&V 2020. Dit gaat over toekomst. De MBO opgeleide verpleegkundige mag zich gewoon verpleegkundige blijven noemen. Dus ook de aanstormend verpleegkundige zal zich verpleegkundige mogen blijven noemen. Op de website van V&VN valt te lezen dat er nog veel moet gebeuren voordat de zorgkundige een feit is. In het voorstel van de stuurgroep behouden ook dan alle verpleegkundigen hun titel. Ook de Verzorgende-ig, verzorgende-ag, verzorgende c en MZ-er hebben niet ineens een ander beroep. De VIG opgeleide prof. blijft onder art 34 wet BIG vallen. Vragen kunnen ook gesteld worden via www.venvn.nl op basis van de vragen bouwen we de antwoorden op de website uit.

 • no-profile-image

  Yvette

  Tja ben bijna klaar met de opleiding VIG. zat nog in dubio of ik VP erachteraan zou doen maar ik geloof niet dat dit dan nog erg veel meerwaarde heeft als de beroepsprofielen veranderen. Toch maar MMZ erachteraan doen!

 • no-profile-image

  ien

  lekker hoor, doe je als ziekenverzorgster, de opleiding tot verpleegkundige niv 4, maken ze er een zorgkundige van, wat je kunt vergelijken met de vig-er.

  Dus ik schiet er niets mee op, en wat kost dit hele gedoe allemaal, voor niets 2 jaar naar school geweest.

 • no-profile-image

  VIG&l.l.vpk

  Zorgkundige is overgens de belgische titel van wat in nederland een ziekenverzorgende / VIG is al jaaaaren lang. Gewoon een slapaftreksel, ze brengen het alsof ze het zelf hebben bedacht. Met hun geneuzel over inertationale opleidingen / status

 • no-profile-image

  marco

  Zorgkundige....wat een belachelijke naam. Iedereen van mbo niveau 1 tot hbo niveau 5 zijn in de gezondheidszorg ZORGKUNDIG. Een ieder op zijn/haar niveau.

 • no-profile-image

  anna

  Buiten de beroepsgroep snapt toch wat een VIG of VAG is? Een zorgkundige geeft veel beter aan wat we zijn!

 • no-profile-image

  Bianca

  Zelf ben ik een MZ-er, maar werk als EVV-er in het verpleeghuis. Ik ben bang dat de MZ er door het nieuwe profiel overal buiten gaan vallen, dat zal jammer zijn.

 • no-profile-image

  VIG&l.l. verpleegkundige

  Vanuit het perspectief van een VIGer/VAGer kan dit inderdaad een upgrade inhouden, maar in het perspectief van een (aanstormend) verpleegkundige niveau 4 houdt het een downgrading in, want de waardering voor het geen wat je wil leren wordt zonder pardon even opzij geschoven door een stel hotemetoten die zich HBO-V noemen.

 • no-profile-image

  ilonka slagwater

  en als je verzorgende c bent.. word dit dan ook zorgkundige?

Of registreer je om te kunnen reageren.