Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Radar 'Joint Strike Fighter' waakt over dwalende dementerenden

Verpleeghuis De Wiekslag in Baarn van Zorgpalet Baarn-Soest start binnenkort met een bijzonder project: dezelfde radar als de JSF houdt in de gaten of dementerende bewoners dwalen.

Momenteel worden in het verpleeghuis sensoren in de kamers van de bewoners geplaatst, en camera's op de gangen opgehangen. Leidinggevende Irma Kattekamp: 'Als een valgevaarlijke bewoner uit bed gaat, krijgen verzorgenden op hun smartphone een seintje. Zodra de cliënt op de gang is, kan de verzorgende via het telefoonschermpje zien wat de bewoner gaat doen. Misschien gaat hij of zij alleen maar naar het toilet. Maar als iemand begint te dwalen, kunnen we ingrijpen.' Kattekamp denkt dat het geavanceerde systeem verzorgenden een geruststellender gevoel van veiligheid ten aanzien van de cliënten zal geven. 'Op deze manier kunnen we de bewoners beter in de gaten houden, en sneller te hulp schieten als dat nodig is.'

 

Op sterven

Het systeem signaleert ook wanneer een terminale cliënt stopt met ademen. Kattekamp: 'We willen er natuurlijk het liefst bij zijn als iemand overlijdt, maar soms word je net weg geroepen. Als een cliënt stopt met ademen, detecteert het systeem dat meteen, en zorgen we ervoor dat we meteen naast het bed staan.' De verzorgdenden kijken uit naar de start van het project, dat waarschijnlijk in april begint. 'We zijn razend enthousiast', aldus Kattekamp. Het project duurt een jaar.

 

Bron: Zorgpalet Baarn-Soest

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bianca

  Ik zou graag van lezers willen weten hoe hun hierover denken.

  Ik moet een opdrachten doen voor school en de meningen peilen.

  Ik vind dit wel een goed onderwerp, want vinden de familieleden dit ook geen schending van privacy?

  Wat vinden de verzorgenden van dit punt.

Of registreer je om te kunnen reageren.