Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgende ig wordt mogelijk 'zorgkundige'

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten zich voorbereiden op ingrijpende veranderingen in hun beroepsprofiel.

Dat zegt Martin van Rijn, lid van de onafhankelijke stuurgroep van het project V&V2020 over de toekomst van de verpleegkunde. ‘Omdat de gezondheidszorg zo sterk verandert, gaat dit zeker ook gebeuren met de beroepsprofielen voor deze groepen. Ouderenzorg en ketenzorg worden belangrijker, net als ict-hulpmiddelen als bijvoorbeeld Zorg op Afstand. Verpleegkundigen en verzorgenden zullen een cruciale rol gaan spelen, hun rol zal in 2020 totaal anders zijn dan die we nu kennen.'

 

Nieuwe beroepsprofielen

Donderdag 8  maart worden de nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd tijdens het V&V2020 congres. Een van de meest opvallende aanbevelingen is om de MBO-verpleegkundige af te schaffen. De MBO-V opleiding moet worden samengevoegd met die van de Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) opleiding en de opleiding te verkorten van vier naar drie jaar.

 

Zorgkundige 

De mensen die aan deze opleiding hun diploma halen, zullen 'zorgkundige' worden genoemd. Als deze voorstellen door de Tweede Kamer worden aangenomen, zou dit betekenen dat verzorgenden voortaan door het leven zouden gaan als 'zorgkundigen', in plaats van verzorgende ig. Minster Schippers neemt de beroepsprofielen donderdag op het congres in ontvangst.

 

Vakbond heeft kritiek

Abvakabo FNV heeft scherpe kritiek op de nieuwe beroepenstructuur. De vakbond is vooral ongerust over het mogelijke verdwijnen van de mbo-verpleegkundige.

 

Bronnen: V&VN, Nursing, Abvakabo FNV

TvVOnline redactie

10 reacties

 • no-profile-image

  zonnetje

  Gewelige reacties ga zo deur en hopenlijk helpt het . Meestal is in de politiek altijd alles al beslist en is onze moeite tevergeefs.

  Hebben jullie niets beters te doen dan weer veranderen. Ga je tijd besteden aan zoeken naar personeel op een creatieven manier

  krik 4 omhoog en laat 5 vallen in de verpleegzorg. geef ze een andere taak.

  Zogoed staan hun handjes aan het bed niet wel hun mondjes.

 • no-profile-image

  Lia

  Een zorgkundige is kundig in verzorgen (nivo 3). Een verpleegkundige is kundig in verplegen!

 • no-profile-image

  een verpleger

  Een goede ontwikkeling, alleen over de naam verzorgkundige moet een anderen invulling gegeven worden.

  waarom niet de naam verpleger, verpleegster terug in voeren, een mdgo vp er was vroeger ook in meerdere velden opgeleidt, dus breedt geschoold.

  Toch worden die nu in de functie van verzorgende ig aangesteld, mijn inziens onterecht.

  verzorgende, verpleger/verpleegster, verpleegkundige lijkt me duidelijk.  groet, een verpleger.

 • no-profile-image

  Marthin Read

  Ik heb na de opl verz IG de mbo-V gedaan! Een heel groot verschil! Ook in de praktijk zie je verschillen tussen de verz en de vpk! Ben benieuwd hoe dat naar elkaar getrokken wordt. De \"zorgkundige\" is dan op niveau 4 opgeleid? en de IG verdwijnt? Niet doen!... met de vergrijzing in de toekomst zal de IG hard nodig zijn, zeker in verpleeg en verzorgingshuizen! Hoewel de kwaliteit van zorg aldaar wel naar een hoger niveau moet!

 • no-profile-image

  Fietsertje

  Na ruim 20 jaar blijkt dat de HBOVer geen toevoeging heeft gegeven aan zorgend Nederland. Als oplossing degradeer je dan maar een grote groep goed opgeleide mensen, om die HBOVer status te geven. Helaas moet ik nl constateren dat ik binnen de acute psychiatrie geen enkele toevoeging of innovatie heb gemerkt van de HBOVer. Mijn ervaring is dat de gemiddelde HBOVer vooral bezig is met zo snel mogelijk van de werkvloer afkomen en doorstromen naar het management. Desgevraagd geeft men ook toe dat de HBOV opleiding dit ook propagandeert.

 • no-profile-image

  Anja

  Ik vindt ook laat het zoals het is, maar kijk wel naar de opleidingen onderling waar daar zit best wel veel verschil in. Ik ben zelf sinds vorig jaar klaar met de opleiding Verzorgende IG en heb deze bij het Roc Aventus gedaan. Werk nu in de zorg en heb ook een baan op het ROC Rijn-IJssel en als ik al zie wat daar voor een verschil in zit. Dan vraag ik mij af trek 1 lijn. En laat voor een ieder de opleiding toeganklijk zijn.

 • no-profile-image

  Anita

  Zelf ben ik ook via de VIG naar de verpleegkundige opleiding gegaan. Het niveau is inderdaad behoorlijk verschillend. Daarnaast kies je toch niet voor niets voor een ander niveau? En wat gaat er nu gebeuren? Worden wij gedegradeerd of worden de VIG'ers gepromoveerd? Je kunt het verschil toch niet zomaar wegpoetsen? Ik denk dat verpleegkundigen massaal een HBO willen gaan doen wanneer ze op 1 lijn gezet worden met VIG'ers. Niet dat de hiërarchie terug moet komen, maar de opleiding is echt van een ander niveau.

 • no-profile-image

  VPK

  schoenmaker blijft bij uw leest !! een goed spreekwoord. laat de opleidingen en beroepen verzorgende IG en verpleegkundige niv 4 houden zoals het is. gaat iedereen als zorgkundige in salarisschaal 45 ?? hoezo de zorg onbetaalbaarmaken !!

  deze opleidingen zijn praktijkgericht en heel goed voor aan het bed, nu is er al een tekort en dan wordt het alleen nog maar erger. dat ze in een groot ziekenhuis kiezen voor meer HBO ers erbij prima, maar blijf van MBO verpleegkundige af. het zijn juist deze verpleegkundigen waar ze het meest aan hebben en echt in de praktijk merk je geen verschil met niv 5. ze doen beiden veelal dezelfde werkzaamheden. laat het opleingstelsel bestaan zoals het nu is. breng verbeteringen aan door nog meer in de praktijk te leren en te doen met het afteken boekje van vroeger en geen hele mappen net als nu waardoor je niet weet wat zij uit hun zelf nog moet leren en nadenken.

  er is al een tekort en met dit voorstel wordt het allleen nog erger........

 • no-profile-image

  Frans

  Ik heb de IG opleiding gedaan en merk dat er een groot verschil in opleiding is. Ik ben in DenHaag opgeleid ook voor het zkh, en heb er stage gelopen en gewerkt.

  Hier in het noorden van het land hebben IG-ers helemaal geen chirurgische zorgvrager gehad in hun opleiding. Hoe kan dit? Wat gebeurd er in dit land, ze rommelen ook al met opleidingen omdat grote organisaties eisen hebben. Ik heb ook nivo 4 in Den Haag gedaan, veel geleerd na de IG. Ik begrijp er dan ook niets van om er 1 opleiding van te maken.

 • no-profile-image

  Nathalie Boon

  Heel treurig als we allemaal zorgkundige gaan heten ! Laten we trots zijn op de titel Verzorgende en Verpleegkundige! De opleidingen in elkaar schuiven zal heel grote gevolgen hebben. Er zullen veel mensen afvallen die nu best goed door de Verzorgende opleiding heen komen zonder IG. Voor wie het verpleegtechnische rekenen en handelen te hoog gegrepen is, maar die uitstekende basiszorg leveren. Moeten we die dan gaan verliezen voor de zorg? Lijkt me heel erg jammer. Deze plannen zullen de zorgopleidingen leeg trekken en minder handen aan bed opleveren in de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.