Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

3 vragen om valrisico oudere te bepalen

Thuiszorgmedewerkers kunnen voortaan met drie simpele vragen het risico op vallen bij ouderen vaststellen. Een analyse moet vervolgens helpen bij de preventie.

 

De drie vragen luiden: bent u de afgelopen twaalf maanden gevallen? Heeft u mobiliteitsproblemen? Bent u bang om te vallen? Aan de hand van de antwoorden volgt een uitgebreide analyse.

Opsporen valrisico
'Het aantal ouderen dat valt, blijft hoog. Veel professionals zijn bezig met valpreventie, maar ze lopen tegen het probleem aan dat ouderen met een verhoogd risico zich natuurlijk niet zelf melden. Die moet je actief opsporen', zegt Merei Lugtenberg van Consument en Veiligheid.

Risicofactoren
Als na de valrisicotest blijkt dat een oudere een verhoogd valrisico heeft, kan de verzorgende of verpleegkundige een uitgebreide valanalyse maken. Problemen met mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid: alle factoren die risicoverhogend zijn, worden getoetst en onderzocht. Praktische tips en mogelijkheden voor doorverwijzing helpen de zorgmedewerker bij de verdere preventie.

De valanalyse is ontwikkeld door Consument en Veiligheid, V&VN en NVvPO (praktijkondersteuners).

Klik hier voor de valanalyse

Bron: Consument en Veiligheid

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marianne Jager

    Advies: Laat bij ouderen regelmatig de B12-waarde controleren. Regelmatig vallen door een tekort kan dan worden uitgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.