Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ouderen hebben recht op dagelijkse douche'

Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen hebben recht op een dagelijkse douche én hebben het recht om op tijd naar de wc geholpen te worden.

Dit schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in de Nota van Wijziging op de Beginselenwet AWBZ-zorg. ‘Als een oudere dagelijks wil douchen dan moet hij dat kunnen afspreken en kunnen vertrouwen op die afspraak', aldus de staatssecretaris.

Naar buiten
Dit geldt ook voor het recht om elke dag naar buiten te kunnen gaan. De oudere die veilig alleen naar buiten kan gaan, kan dat doen zo vaak als hij wil. Cliënten die hulp nodig hebben, moeten ondersteund worden door de zorgaanbieder. De zorgaanbieder gaat in overleg met de oudere over wie hem naar buiten begeleidt. De begeleider kan een zorgverlener, mantelzorger of vrijwilliger zijn.

 

Bron: Rijksoverheid

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  mij

  Hoezo, mooi initiatief? Hiervoor is toch al een tijd geleden het zorgplan bedoeld? Daarin worden al individuele zorgvragen/wensen vastgelegd. En dan moet je er toch al vanuit kunnen gaan dat die afspraken worden nagekomen? Er is immers door beide partijen getekend. Dit is in dit land al bindend. Wat voegt dit dan toe? Alleen maar dat er naar de zorgverlener toe straks geeist kan worden dat deze iemand dagelijks doucht enz, ook als er verdere bezuinigingen en kleinere indicaties worden doorgevoerd. Nou, succes collega's.

 • no-profile-image

  .

  Ik vind dit juist een positief initiatief! Het is geen moeten, je legt het vast in het zorgplan, de zorgvrager heeft nu wel meer rechten. De wens van de zorgvrager wordt zo nog beter vervuld. Verzorgenden/verpleegkundigen doen vaak zo moeilijk over douchen. Qua tijd kost het vaak niet veel extra is mijn mening ik douche mensen ook liever dan wassen. Voorop staat wel de wens van de zorgvrager.

 • no-profile-image

  mij

  Volgens het principe van een zorgplan kun je volgens mij ook afspraken maken of je elke dag wil kunnen douchen, naar buiten enz. Vraag is echter of je het als zorgverlener ook kunt aanbieden. Vaak wordt het vanuit de organisatie dan toch wat mooier voorgespiegeld als dat je in de realiteit kunt waar maken. Met 1 verzorgende op een huiskamer met permanent toezicht, lukt het niet om met mensen naar buiten te gaan. Met 1 douche op 10 bewoners ben ik blij dat de meeste van onze bewoners niet graag douchen (minimaal 1x per week, vaker op verzoek) Er wordt wel gebruik gemaakt van vrijwilligers, maar die hebben we ook niet voor het oprapen. En als je dan kijkt dat je maar een paar uur per bewoner, per dag hebt inclusief toezicht, dagbesteding en natuurlijk ADL, medicatie, hulp bij eten, toiletgang, opruimen kleding/kamers enz, dan houdt het gewoon een keer op. Ik heb maar 1 paar handen en 1 rug. Er wordt verwacht dat je binnen 20 minuten iemand die niet mee kan werken en net wakker is van een hele nacht in 1 houding liggen, gewassen, aangekleed, medicatie gegeven en aan het ontbijt hebt. Dat lukt mij zelf 's morgens niet eens. Verzorging is dankbaar werk, maar een erg ondankbaar beroep, teveel mooie kreten van het management, teveel bureaucratie en verkeerde bezuinigingen. De beste stuurlui staan aan wal, en wat zijn het er veel!

 • no-profile-image

  Monique

  Mijn idee: Te dwaas voor woorden: in dit land van regeltjes moeten blijkbaar de meest basale dingen worden vastgelegd in een wet. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten zou zich werkelijk helemaal rot moeten schamen voor een zorgbeleid waarin het uberhaupt nodig is om dit vast te leggen.  Met vriendelijke groet, Monique

 • no-profile-image

  sjan

  ik vind het belangrijkste wat de bewoner(s) zelf willen ,de bewoners waar ik voor zorg daarvan zijn er maar weinig die echt elke dag gedoucht willen worden ,vaak is het de familie die hier op aandringt.

 • no-profile-image

  Petra

  Wij hebben ook een kleinschalige woon en zorgvoorziening en als de bewoners het willen douchen wij dagelijks! Zelfs de teamleider helpt geregeld een dagdeel mee in de zorg en zit niet steeds op het kantoor. Kwestie van hoe pak je iets aan!

 • no-profile-image

  carolina.

  Als eerste willen niet alle mensen elke dag gedouchd worden. De verzorging vind het vaak noodzakelijk om de mensen te douche. maar hebben met de huidige bezetting er vaak geen tijd voor.

  want zodra 1 bewoner uiit bed is op een p.g. afdling en deze op de huiskamer zit moet er volgens de richtlijnen er al continu iemand op de huiskamer zijn. Dus moet vaak 1 persoon de rest de a.d.l. zorg geven.

  Dus iedereen douche is bijna onmogelijk of je moet bewoners hebben die nog een redelijk zelgredzaam heid hebben.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Elke dag douchen??? Ik zou het graag aanbieden, maar heb er gewoon de tijd niet voor. Zelfs niet in kleinschalig wonen.

  Ik kan maar een ding tegelijk en niet de ADL , het ontbijt, de was ,schoonmaken,boodschappen etc. etc.Laten ze bovenin die ZZP verandern zodat er meer geld is om personeel in te zetten.

 • no-profile-image

  .

  Zorg dan ook dat er tijd is zodat mensen elke dag gedoucht kunnen worden. Bij ons in het woonzorgcentrum lukt dit niet! er is te weinig personeel!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.