Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ruim 1000 misstanden in de verpleeg- en thuiszorg

In vier weken tijd verzamelde het meldpunt misstanden van Abvakabo FNV ruim 1000 klachten over de zorg.
090312-goedgesprek

De lijst is op het Plein in Den Haag overhandigd aan de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Veruit de meeste misstanden komen uit de verpleeghuizen. Een te hoge werkdruk is de grootste oorzaak.

 

Smerig incontinentiemateriaal

Een greep uit de verzamelde klachten: bewoners die te lang in smerig incontinentiemateriaal zitten, vallen omdat er geen toezicht is of kunnen niet vaak genoeg onder de douche kunnen. Daarnaast zorgt de doorgeslagen flexibilisering ook voor problemen. Zorgmedewerkers hebben onzekere contracten en roosters, bewoners zien teveel wisselende gezichten. Hierdoor ontstaat er onrust, worden bewoners angstig of worden er fouten gemaakt met het medicijnen delen.

 

 

Het meldpunt is door de vakbond geopend omdat zorgwerkgevers tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg (VVT) ontkennen dat er problemen zijn met de kwaliteit van zorg.  Donderdag 26 april wordt verder onderhandeld over de nieuwe cao verpleeghuizen en thuiszorg.

 

Lees hier het rapport Meld misstanden in de zorg en de bijlage.

 

Bron: Abvakabo FNV

TvVOnline redactie

5 reacties

 • no-profile-image

  marga

  ik wil wel eens weten uit welk tijdperk Rianne komt want tijd voor koffie drinken is 1x per dag en wanneer je etenspauze hebt en heb je echt mazzel dan kan het in de middag even tussen neus en lippen door.

  Verder wordt er keihard gewerkt door de meesten.

 • no-profile-image

  Werkpaard

  Ben ook op een kleinschalige pg afdeling werkzaam er is veel verloop geweest van personeel , Jammer krijg je nooit een stevig team, Personeel moet er echt voor gaan en dan heb je weinig klachten van familie.

  Nederland is nog heel goed als zorgstaat. Familie mag best eens meer de handjes uit de mouwen steken.

 • no-profile-image

  Vicky

  Wij werken kleinschalig met 8 tot 10 dementerende bewoners. Je kunt blijven rennen, maar zegt onze teammanager...zitten, een praatje is ook werk!!!! Uiteraard verwacht ik dan als verpleegkundige wel dat je de bewoners uit bed ook gelijk op toilet hebt gezet.... dan is er nl wat ruimte voor dit soort dingen die net zo goed belangrijk zijn... Een vast team herkent ook patronen van onrust bv.: nodig naar wc. Handen onder zijn hoofd: even een opbeurend praatje..dat soort dingen doet wonderen en geeft rust.

 • no-profile-image

  Rianne

  Ik ben jaren afdelingshoofd geweest in een verpleeghuis. Koffie drinken was bijna een verslaving van de verzorgenden en helpenden.

  Effiecienter werken lukt velen niet en dat kost ontzettend veel tijd.

 • no-profile-image

  Sandra visser

  Schandalig en de werkgevers maar zeggen dat er niks aan de hand is

Of registreer je om te kunnen reageren.