Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Steeds meer senioren besmet met een soa

Het aantal senioren met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is de afgelopen tien jaar verdubbeld.

Dit blijkt uit onderzoek van het Kings College en St. Thomas's Hospital in Londen. Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, waren er 885 gevallen van syfilis in de 45 - tot 64-jarigen in 2000, in 2010 waren er meer dan 2.500. In 2000 waren er 6.700 gevallen van chlamydia in deze leeftijdsgroep, het aantal explosief gestegen tot meer dan 19.000 in 2010.

 

Hiv
Het aantal oudere mensen met hiv is bijna verdubbeld, en 15 procent van de nieuwe diagnoses van HIV in de VS waren mensen van 50 jaar en ouder. De onderzoekers zeggen dat ze niet precies weten waar de stijging vandaan komt.

 

Mogelijke oorzaken

Oorzaken zouden de opkomst van medicijnen tegen erectiestoornissen kunnen zijn. Door de menopauze zijn vrouwen minder vochtig, waardoor de kans op infectie toeneemt.  Daarnaast leven senioren langer dan vroeger, en neemt het aantal echtscheidingen toe. Daardoor hebben ouderen meer sekspartners dan de jaren ervoor.

 

Om ouderen te wijzen op de urgentie van condoomgebruik, is er een voorlichtingsfilmpje voor senioren gemaakt, waarin safe sex wordt gepromoot.

 

Bron: ABC News

 

Zie ook:

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tina

    Betere naam zou zijn:

    Steeds meer mensen boven de 45 jaar besmet met een soa.

Of registreer je om te kunnen reageren.