Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden willen extra scholing palliatieve zorg

Driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen heeft behoefte aan extra scholing over palliatieve zorg.

Dit is sinds 2002 onveranderd, ondanks nieuwe richtlijnen en de toename aan scholing, instrumenten en consultatiemogelijkheden, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ in het tijdschrift voor verpleegkundigen TVZ.

Onvoldoende opgeleid
Van de verzorgenden en verpleegkundigen die de afgelopen twee jaar palliatieve zorg hebben gegeven, zegt maar de helft daar voldoende voor te zijn opgeleid. In de basisopleiding krijgt 17 procent een aparte module palliatieve zorg, 72% is geschoold in het omgaan met een naderend overlijden, 64 procent in lichamelijke verzorging van een overleden patiënt en 56% in het voeren van een ‘slecht nieuws gesprek'. Dit blijkt uit een onderzoek binnen het landelijke Panel Verpleging & Verzorging.

 

Andere culturen
De meeste behoefte is er aan kennis rond het overlijden in andere culturen (45%) en wet- en regelgeving rondom euthanasie en zelfdoding (40%). In de meeste instellingen bestaan wel richtlijnen: 81% van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er binnen de instelling richtlijnen, protocollen en checklists zijn voor zorg aan het levenseinde. Wel is er nog behoefte (28%) aan richtlijnen voor palliatieve sedatie en hoe te handelen bij euthanasieverzoeken.
 
Bron: Nivel

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Lian

  Docenten kunnen geen bijscholingen/cursussen geven. Dat moet je praktijkverpleegkundigen laten doen! Het is schokkend hoe duur een cursus is en hoe weinig je er leert.

  Ik heb in mijn leven zeker 50 bijscholingen/cursussen gedaan. Via een ROC is het echt zeer lage kwaliteit. Ervaren verpleegkundigen moet je bijscholingen laten geven!!!!

 • no-profile-image

  werkpaard

  Training on the job is ook beter omdat theorie toch heel iets anders is als daadwerkelijk aan het bed te staan van de palliatieve client. Daar is toch wel geestelijke begeleiding nodig van je meer ervaren collegae.

 • no-profile-image

  Frans

  Training on the job, dat is het allerbeste.

  Docenten zijn vaak jaren uit de praktijk en daarom leer je zo weinig op die cursussen.

Of registreer je om te kunnen reageren.