Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijn voor ongewenst medicijngebruik bij ouderen

Een aantal artsen- en gezondheidsorganisaties heeft een richtlijn gepubliceerd om ongewenst medicijngebruik bij ouderen tegen te gaan.

Verschillende beroepsorganisaties in de zorg gaven eerder al aan dat ouderen vanaf 65 jaar die vijf of meer geneesmiddelen slikken en meerdere ziektes hebben elk jaar een medicatiebeoordeling zouden moeten krijgen. Naar schatting komen zo'n 300.000 patiënten in aanmerking voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling. De beoordeling kost zorgverleners 1 tot 2 uur per patiënt.

 

Minder ziekenhuisopnames

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) verwacht dat door zo'n medicatieboordeling minder ouderen overlijden of in een ziekenhuis worden opgenomen na een verkeerde combinatie van medicijnen. Bij de medicatiebeoordeling maken de arts, apotheker en patiënt samen afspraken over het gebruik van de juiste medicijnen.

 

Patiënt
Voor de patiënt is het belangrijk om te kijken naar zijn mogelijkheden, wensen en bezwaren. Voldoet het medicijngebruik aan de verwachtingen, past het medicijngebruik in de dagelijkse routine, begrijpt de patiënt wat hij slikt en waarom, en lukt het om de medicijnen goed in te nemen?

 

Vergoeding
Aan de richtlijn zitten in de praktijk nog haken en ogen. De medicijncontrole wordt aangeraden, maar het is nog onzeker of zorgverzekeraars de kosten van artsen voor de controle vergoeden. De kosten van de apotheker vergoeden sommige zorgverzekeraars al wel.

 

Bron: Nederlands Huisartsengenootschap

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Wij doen jaarlijks een check up met de assistente van de huisarts voor wat betreft de medicatie die geslikt wordt. Onze vragen en/of voorstellen sluist zij door naar de huisarts en een aantal keren is er medicatie veranderd of weggelaten wat de bewoner ten goed kwam. Ik zou zeggen zeker doen!

 • no-profile-image

  Nurse

  Goed plan en idee,uiteindelijk is het beter voor de patient,en voor de kosten

  Bij ons wordt dit al gedaan,eens in de zoveel tijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.