Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Luier met urinestrip wint prijs

Pee & See, een luier met een urinestrip, is uitgeroepen tot het beste idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het product moet het verzorgenden en verpleegkunidgen makkelijker maken om urine op te vangen bij bijvoorbeeld demente patiënten en baby's.

Arts Esther Bakker bedacht de Pee & See in het kader van de wedstrijd het ‘Beste Idee voor Ziekenhuis Gelderse Vallei'. In een promofilm legt ze uit hoe ze op het idee kwam: ‘Bij verdenking van een urineweginfectie, wordt patiënten gevraagd in een potje te plassen zodat de arts de urine kan testen. Voor dementerenden, verstandelijk gehandicapten, kinderen en baby's is het moeilijk om op commando in een potje te plassen.'

Urinestrip
Volgens Bakker verzinnen verzorgenden en verpleegkundigen vaak creatieve oplossingen om te zorgen dat er toch urine in het potje komt. Ze plaatsen watten of gazen in de luier om urine op te vangen die vervolgens boven het potje worden uitgewrongen. Maar hierdoor is de urine niet altijd schoon. In de Pee & See is een urinestrip in de luier verwerkt, die anders in het urinepotje gehangen wordt. Op deze manier komt de urine direct op de urinestrip terecht zodat de verpleegkundige kan zien of de patiënt een urineweginfectie heeft. Voor verpleegkundigen en verzorgenden verhoogt dit het gemak om de patiënt goed te kunnen helpen, aldus Bakker.

De Pee & See is nog niet op de markt verkrijgbaar. ‘We gaan nu met een groep deskundigen uit onderwijsinstellingen, het ziekenhuis en het bedrijfsleven kijken hoe we dit idee kunnen doorontwikkelen tot een product voor ons ziekenhuis', vertelt Angelique Groot, woordvoerder van het ziekenhuis.

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

7 reacties

 • no-profile-image

  Helen

  Op een solicitatie noemde mijn toekomstige werkgeefster de incomatten luiers.

  Daarop antwoorde ik, dat baby's luiers dragen en volwassenen incomatten.

  Ik ben dus niet aangenomen, omdat ik mijn evt a.s. werkgeefster tegensprak.

 • no-profile-image

  Margareth Kaal

  bij het woord alleen al "luiers" oke bij baby's gebruik je het woord wel, maar bij dementerende(brrrrr)  het idee is geweldig want ook bij ons in het verpleeghuis zijn er bewoners die niet meer naar het toilet kunnen en dus kun je geen urine sticken. en dat zou nu wel weer mogelijk zijn, je gebruikt ze niet zo vaak dus met de kosten zal het ook wel meevallen. waar kun je ze bestellen???

 • no-profile-image

  ineke

  Beste Anabel

  Ja ik lees ook dat het om baby\'s gaat, maar ook om dementerenden dus ik had daar graag een scheiding in gezien (het promofilmpje) en gelezen. Sorry ik wil niet naar overkomen, maar blijf het niet fijn vinden, als inco materiaal voor volwassen mensen, een luier wordt genoemd.

 • no-profile-image

  werkpaard

  Dat vind ik nu nog eens een goed idee.

  Zo voorkom je dat je dagen soms wel weken bezig bent om urine op te vangen voor een nephur test. Nu kun je dus gewoon speciaal incontientiemateriaal pakken , omdoen en wachten totdat er geurineerd is.. Kun je ook het ook zien als er voldoende geurineerd is om de strip te lezen?  Trouwens collegae. HEt is al lang leesbaar als het incontinentiemateriaal voor meer dan de helft verzadigd is. Elke firma heeft hier zijn eigen methode voor maar het is te zien.. WEet je het niet laat de vertegenwoordiger van het desbetreffende bedrijf waar mee gewerkt wordt eens uitleg komen geven.

 • no-profile-image

  Anabel Schuit

  Beste Ineke, lees je ook dat het om luiers voor baby's gaat?

 • no-profile-image

  ineke

  Beste dames en heren, zouden jullie het inco materiaal van volwassen mensen, niet een luier willen noemen? Niet respectvol!

 • no-profile-image

  jose

  babys dragen luiers, ouderen dragen een inco-plak volgens mij!

  ik ben jaren geleden ook kraamverzorgende geweest en toen had je ook al luiers voor pasgeborene die aangaven dat er in ge-urineerd was dus komt het ide daarvan?geen slecht idee lijkt me maar er zal wel een goed prijskaartje aanzitten

Of registreer je om te kunnen reageren.