Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgende kan verspilling in de zorg verminderen

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg, vindt minister Edith Schippers. Dat kan bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe verzorgneden en verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. En de verpleegkundige moet terug de wijk in, aldus de minister.

Recent onderzoek wees uit dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen. Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die vandaag tijdens een conferentie in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.

Verpakking van medicatie
Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers komen tot kleinere verpakkingen. Vaak wordt maar een klein deel van de verpakking gebruikt. Dit leidt tot enorme verspilling van dure zorgproducten, zo stelt Schippers. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verzorgenden en verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. 'Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro's besparen', aldus Schippers.

Verpleegkundige in de wijk
Ook wil Schippers dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen. Dat kan door patiënten minder vaak te verwijzen naar ziekenhuizen. De huisarts kan met ondersteuning van specialistisch-verpleegkundigen en praktijkondersteuners veel meer zorg in de eerste lijn houden. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt ze, want dat bespaart tijd en geld.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Bron: ANP, Zorgvisie
Door: redactie Nursing

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    Ik

    vreemd dat je voor medicatie betaald (je eigen bijdrage snoep je eerst op) en als je medicatie terugbrengt omdat je het niet meer gebruikt dan krijg je je geld niet terug.Doe daar eens wat aan! Daarnaast zouden de fabrikanten eens moeten gaan andenken hoe ze kleinere verpakkingen aan verbandmateriaal maken ipv dat de verpleging dit moet gaan verdelen.... de omgekeerde wereld!

  • no-profile-image

    Willie Velinga

    Het is alleen de taak van de apotheek om medicijnen uit te geven. Verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen én mogen geen groot verpkakkingen van medicijnen VERDELEN. Welke journalist of wie van Nieuwsuur heeft deze uitspraak aan dit onderwerp verbonden???

Of registreer je om te kunnen reageren.