Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vijf dingen die je NOOIT tegen een verzorgende moet zeggen

Als er iets is wat verzorgenden hebben is het geduld en naastenliefde. Maar als ze onderstaande uitspraken horen, willen hun tenen zich wel eens krullen...

1. ‘Lopen de bewoners bij jullie ook altijd in pyjama rond?'

Ja, de zorg komt regelmatig negatief in het nieuws. Pyjamadagen, weggelopen dementerenden, ouderen die mishandeld worden, discriminatie van homoseksuele ouderen, ondervoeding in de thuiszorg. Maar dat wil niet zeggen dat in elke zorginstelling ouderen urenlang in hun eigen ontlasting liggen. Het is mooi dat er aandacht is voor misstanden in de zorg, maar niet als mensen daardoor met een scheef oog naar jouw job kijken.

 

2. ‘Dan ben je zeker de hele dag billen aan het wassen?'

Billen wassen hoort er zeker bij. Maar natuurlijk ben je daar niet de hele dag mee bezig. Jij bent vaak de enige die cliënten aan het eind van hun leven het vaakst zien. Je zorgt ervoor dat ze zich in hun laatste levensdagen gekoesterd voelen, en signaleert wanneer het niet goed gaat. En dat is een van de mooiste taken is er is.

 

3. ‘Verzorger'

Nee, je werkt niet in een dierentuin om de apen te voeren, je verzorgt ménsen. Dus je bent verzorgende.

 

4. ‘Kun je ook voor mij zorgen?'

Foute versiertruc, en suf vooroordeel. Natuurlijk zijn verzorgenden zorgzaam, maar dat wil niet zeggen dat ze constant voor iedereen klaarstaan en zichzelf wegcijferen. Er is een grens. En verzorgenden vinden het ook wel eens lekker als er een keer voor hén gezorgd wordt.

 

5. ‘Vies he, die demente bejaarden...'

Ten eerste is het woord ‘bejaarden' denigrerend. Net als ‘luiers' in plaats van ‘inco materiaal', of ‘voeren' in plaats van ‘helpen met eten'. Verder zijn dementerenden ook mensen, net als jij en ik. Ze functioneren misschien niet meer zo goed, kunnen incontinent zijn, kwijlen, een klap geven, of hun ontlasting aan de muren smeren, dat betekent niet dat het smerige onaangepaste wezens zijn. Dementie is een complexe aandoening, waarvoor je als verzorgende een berg aan capaciteiten in huis moet hebben om hier kundig mee om te gaan. Da's een grote uitdaging, niet vies.

 

Nog meer zaken die je niet kunt hóren? Laat je reactie hieronder achter!

TvVOnline redactie

24 reacties

 • no-profile-image

  jacqueline

  daar wordt je toch voorbetaald, en niet om

  koffie te drinken.( dit om 11.00 staande in de keuken je eerste kopje koffie om iedereen toch maar op tijd uit bed te krijgen zodat de clienten toch naar de bezigheidstherapie kunnen)

 • no-profile-image

  Als ik later groot ben

  Geef dit maar als antwoord: wacht maar tot je zelf hulp nodig hebt, dan ben je heel blij dat er mensen zijn met een poep en pies diploma. Tot die tijd: kop houden want ik wel wat anders te doen...

 • no-profile-image

  Kaatjuh

  ik werk in de thuiszorg en bij een cliënt in de map stond dat ik mw een schone luier moest aanbieden, dus ik er onder gezet dat ik mw inco materiaal had aangeboden, blijkt nu, mw is best mager en draagt luierbroekjes van het merk pampers.. dat is geen inco.....  en waar ik echt een hekel aan heb is aan mensen die zich afvragen of je een diploma moet hebben voor het opruimen van poep en plas...

 • no-profile-image

  Anja

  Nog zo'n opmerking. Kom maar mw of meneer ik doe u wel even een slabbetje voor. GRgrgr. Baby's hebben een slabbetje. We hebben het wel over ouderen, die Nederland hebben opgebouwd na de oorlog. Een beetje meer ontzag kan helemaal geen kwaad. Ze mogen dan oud zijn, minder mobiel en misschien aan het dementeren, maar dan mogen we ze nog wel met respect behandelen. Dus a.u.b. geen slab of slabbetje maar gewoon een servet. Klinkt zoveel leuker en met veel meer respect.

 • no-profile-image

  Francien

  Ik heb een paar jaar in Groningen gewerkt, ben blij dat ik weer terug ben in Den Haag.

  Hier word ik als een deskundig iemand gezien met een goede opleiding. In Groningen was er weinig waardering voor verzorgenden IG.

  De opleiding is daar ook aangepast aan diverse verpleeghuizen. Kwalijke zaak want het is een landelijk diploma!!!!

 • no-profile-image

  Ageles

  Oh, dat is echt een roeping.....! Nee, het is een "echt" vak, met erkende diploma's waar je hard voor moet leren en werken!!!!

 • no-profile-image

  nelly

  Zo teleurstellend dat er een hoop mensen idd zo kort zichtig zijn he en zo snel een oordeel hebben maar ik zeg tegen iedereen ik hou van me beroep en ik hou van me mensen en zou als ik de keus had niet voor een ander beroep kiezen en ja oké er zitten ook wat minder leuke dingen soms bij maar dat hoort er bij en een hoop mensen moeten blij zijn dat we er zijn anders moesten ze het zelf doen (ze zouden dan denk wel 2x na denken voor ze van die stomme uitingen zouden doen)  Wij werken met ons hart niet met onze neus

 • no-profile-image

  Arianne Hogendoorn

  We hebben geen tijd,,,,vind ik geen excuus....

 • no-profile-image

  sylvia

  Ik doe dit werk al 27 jaar en nooit heb ik een dag gehad dat ik met tegenzin naar het werk ben gegaan negatieve reacties laat ik dan ook links liggen en bedenk ik ach die weten niet beter want ook al zijn mijn zorgvragers dementerende ouderen

  wij zijn echt niet alleen maar bezig met billen poetsen

  Iedereen die negatief is over deze tak van het vak is voor hun te hopen dat ze nooit in de situatie komen dat ze zelf afhankelijk worden van mensen zoals wij

  want neem van mij aan het kan iedereen overkomen dat je dementerend wordt of afhankelijk van iemand die geleerd heeft om poep te ruimen

  ikzelf heb gelukkig weinig negatieve reacties in mijn omgeving en wat ik aan negatieve reactie krijg zegt meer over degene die die reactie geeft als over mij

  ik ben gelukkig in mijn werk is diegene die negatief is dat ook of gaat hij/zij elke dag met een shagerijnig gezicht naar het werk

  elk werk heeft zijn voors en tegens zo ook in ons beroep maar stap lachend in de auto naar mijn werk toe en geloof me zo smorgens vroeg zie ik er maar weinig lachen

 • no-profile-image

  Leerling ig

  Ik heb gelukkig (nog) niet van dit soort opmerkingen naar mn hoofd gehad, enkel intresse en respects. Maar wat niet is kan nog komen.

 • no-profile-image

  Ikke

  Vaak krijg ik te horen of ik het niet vies vind om iemands billen te wassen. Daarop antwoord ik altijd: iemand die zichzelf niet meer kan verzorgen in een vieze broek laten lopen, dat is pas vies. Voor ouders is het toch ook heel gewoon dat zij hun kinderen verzorgen als die het nog niet kunnen, vraag je ook niet aan of ze het niet vies vinden om de luier te verschonen.

 • no-profile-image

  margriet

  het is ook vaak moeilijk onder woorden te brengen om in het kort uit te leggen wat voor werk je doet. op mijn huidige werkplek (ik ben zzp-er) wordt het verzorgend personeel bijna letterlijk op handen gedragen. clienten worden gerespecteerd, er wordt vraaggericht gewerkt en er wordt ook met grote regelmaat met het thusifront gesproken en hun en clients wensen zoveel mogelijk ingewilligd, antwoord is altijd ja op een vraag. eerst alles proberen om een wens in vervulling te laten gaan en anders een goed alternatief verzorgen. vooralsnog is het een kunst om ook clienten met een vergevorderd stadium van alzheimer te "lezen"en wij doen dat vaak!!

 • no-profile-image

  Kiki

  Een familielid van een bewoner in ons verpleeghuis wilde graag dat er een tuinhuisje zou komen om 'rommel' in op te bergen. Dit duurde even omdat we de financiering rond moesten krijgen. "Dan geef je die topmanager van jullie toch een keer geen bonus, dan kun je dat zo kopen'.

 • no-profile-image

  marjolein

  Veredelde billenwassee toen ik mijn diploma ziekenverzorgende in ontvangst had genomen. Inmiddels voel ik me in het vak al ruim 25 jaar gelukkig. Ik laat ze maar kletsen het gaat er om.hoe ik mij.voel.

 • no-profile-image

  Ria

  Oh, dat is echt een roeping.....! Nee, het is een "echt" vak, met erkende diploma's waar je hard voor moet leren en werken!!!!

 • no-profile-image

  mar

  Ik werk in een verzorgingshuis waar de wens van de client gerespecteerd wordt, dat betekent dus ook dat er mensen zijn die niet gewassen worden omdat ze dat beslist niet willen, laatst was er een bewoner overgeplaatst en was daar in het verpleegtehuis wel onder de douche gegaan (gedwongen?)waarop de familie tegen ons team zei, \"Zo daar wassen ze mijn vader tenminste wel\".

 • no-profile-image

  M.E

  Het is ook geen 'eten geven', je geeft eten aan een dier. Het is "Helpen met eten".

 • no-profile-image

  bill(vig/evv)

  het zou ook wel helpen als de verzorgende met meer trots over hun werk zouden praten. Dat het een voorrecht is om naast de bewoners aan hun laatste stukje van het levenstraject te mogen lopen. Dat wij er dus toe doen voor de bewoner of hun laatste fase menswaardig is.....

 • no-profile-image

  esther

  Zou me maar niets aantrekken van die mensen die het over poep diploma's hebben, of een vak leren. Ik weet niet wat de achtergrond van die mensen is, maar ze zijn blijkbaar niet behebt met sociale vaardigheden en empathie. Waarom zeg je zoiets tegen iemand? Dan moet er wel iets mis zijn in je eigen leven.  Voordat ik IG'er was, en als VZ C werkte bij thuiszorg, was het wel vaak billen en nog eens billen van acht tot een uur of twee. Zonder pauze.  Wat collega's niet tegen andere verzorgenden moeten zeggen?

  "Ben je nu pas klaar".. Zo irritant. Alsof je je werk als een zombie robot in razend tempo moet doen.  Ook ergelijk: Managers zonder zorgervaring die doen of zorg en verpleging een ondergeschikte vaardigheid is in het sterrenrijk waar zij rond zweven.

 • no-profile-image

  Sandra

  Goh, dragen ze bij jou ook de hele dag luiers... Ik heb een bloedhekel aan het woord luiers. Volwassen mensen zijn geen baby's.

 • no-profile-image

  Lisette Verzorgende IG

  Ik werk in een verpleeghuis in Amsterdam en heb nog nooit meegemaakt dat er zulke dingen tegen mij worden gezegd. Ik heb een paar jaar in Groningen gewerkt en daar hadden de mensen een hele andere kijk op verzorgenden als hier in Amsterdam.

  Hier wordt het gezien als een professie en ik denk ik bepaalde delen van ons land ziet men het als een minderwaardig beroep. Tegen domheid valt niet te vechten zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Daar ben je voor!!

 • no-profile-image

  Anita

  Tsja, dan had je maar een vak moeten leren, dan had je nu geen poep hoeven ruimen. (dat hoor ik wel eens).

 • no-profile-image

  catootje

  Goh dus jij hebt een diploma om poep en pies op te ruimen?

Of registreer je om te kunnen reageren.