Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Bewoners die amper bezoek kregen, lieten we in bed'

Volgens Elles van Helden wordt haar moeder twee keer per week, 44 uur achter elkaar in haar bed gehouden. Ze luidt de noodklok in het tv-programma De Vijfde Dag.

De 81-jarige moeder is zwaar dement en verblijft in verpleeghuis Moerweide in Roosendaal. Volgens Elles gaf het verpleeghuis aan dat het goed voor de vrouw zou zijn om veel rust te houden. 'Maar als je mijn moeder een beetje extra aandacht geeft, zie je dat ze opleeft', vertelt ze in het programma De Vijfde Dag van de EO.


44 uur
Volgens Elles werd in februari besloten dat haar moeder zogenaamde 'beddagen' zou krijgen. Dit betekent dat ze twee keer per week 44 uur in bed ligt. Zondagmiddag wordt ze naar bed gebracht, en op dinsdag aan het eind van de ochtend eruit gehaald. In een reactie zegt Stichtig Groenhuysen  in het beste belang van cliënten te handelen, zo ook bij de moeder van Van Helden.

 

Beddagen
Deze beddagen lijken geen incident te zijn. In het tv-programma komt ook verzorgende Corina Gomper aan het woord. Zij diende in 2010 haar ontslag in, omdat ze het oneens was met de beddagen, die wegens personeelsgebrek op haar afdeling werden ingevoerd. 'Er werd besloten om cliënten waarvan de familie niet vaak op bezoek kwam, in bed te laten. Ik vond het heel erg, maar je móest wel. Geen normaal mens kan 13 mensen wassen in de ochtend.'

 

Bron: De Vijfde Dag
Foto: Roos Koole (ANP)

 

Bekijk hier  de uitzending van De Vijfde Dag

 

Doet jouw zorginstelling ook aan ‘rustdagen' of ‘beddagen'? Laat je reactie hieronder achter! 

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

21 reacties

 • no-profile-image

  Louise

  Binnen OuderenzorgAnders doen wij niet aan beddagen. Dit is mi nooit ten goede van de cliënt. Tenzij iemand zo zwak is dat uit bed halen te veel energie kost. Dan kan het bed naar de huiskamer gebracht worden. Ook binnen andere organisaties als Stichting Humanitas waar ik gewerkt heb werd niet aan beddagen gedaan. Onzin en een foute manier van tijdsbesparen!

 • no-profile-image

  truus

  Nav reacties : Wat sneu voor die bewoner die avondmens is, graag lang tv kijkt en het heerlijk vindt om de dag om 10.00u pas te beginnen... nope, niks noppes...wij willen dat je om 10 uur, gewassen en gestreken bent, je ontbijt op hebt en je medicatie hebt gehad.  Zo ... en zo'n verhaalt als hierboven beschreven : als personeel kun je ook in opstand komen .. toch ?

 • no-profile-image

  Julia

  Wat ook erg belangrijk is om de zzp\\\'s op orde te hebben. Daar word ook het aantal verzorgende op afgestemd. Op mijn afd met 13 bewoners is volgens de zzp berekend dat we met 3 verzorgenden starten om 7 uur. We hebben zo voldoende tijd, zodat alle bewoners voor 10 uur klaar zijn.

 • no-profile-image

  elisabeth

  @seilena:dat is idd een goede!!degene wat idd nog nooit in de zorg hebben gewerkt roepen dat het zwaar werk is(maar dat geldt voor meerdere dingen)

  Als ik zie wat er nu voor personeel in de zorg werkt,en soms ook bij ons,is het omdat ze niks anders wisten te bedenken!!

  Gelukkig verdwijnt dit soort volk al snel van het toneel bij ons!!

 • no-profile-image

  Seilena

  Janneke,

  Je hebt het wel mooi over werklozen inschakelen. De meeste werklozen willen niet werken. Ook mensen die nooit in de zorg hebben gewerkt roepen dat de zorg zwaar is. Terwijl het er van af hangt wat je doet.

 • no-profile-image

  Frans

  Marijke heeft gelijk .

  Laatst voor de lol geinformeerd naar ongeschoold werk in de tuinbouw.

  ''O ,u bent Nederlands sprekend ,dat vinden werkgevers handig ,dan kunt u eens een handleiding lezen. Wij betalen 12 euro per uur"

  CAO VVT erbij gepakt .Helpende bereikt dit bedrag na 4 jaar hard werken pas ,verzorgende na ongeveer 2-3 jaar.Daar gaat dan wel de opleidingstijd ook nog aan vooraf!

 • no-profile-image

  Marijke

  Het gaat er niet om dat er geen mensen zijn om in de zorg te werken maar er wordt geen geld uitgegeven voor personeel in de zorg. En voor jongeren wordt het onaantrekkelijk gemaakt om in de zorg te werken, dmv kleine contracten en slechte (nieuwe) CAO. korte diensten en ga zo maar door.

 • no-profile-image

  Marijke

  Werden deze mensen dan ook niet verzorgd die dag want anders maakt het kwa tijd niet zo veel uit, mensen rusten trouwens ook in een goeie Kelvin stoel.

 • no-profile-image

  anne

  Een werkeloze in de zorg,omdat hij moet??dat werkt niet!!en je moet de zorg in gaan omdat je het wilt,niet omdat het moet!!!!

  OOk al doen ze geen wonden en medicatie!!Wij kennen gelukkig ook geen beddagen,ik werk in een vp-unit,met 16 bewoners

  Ik werk liever een stap nog harder als een werkeloze op sleeptouw moeten meenemen!

 • no-profile-image

  Jolanda

  Waarom heeft het ene huis 'voldoende' personeel voor de zorg van pg bewoners en het andere huis is bar en boos. Wie kan mij vertellen hoe dit verschil ontstaat? Misschien moeten we met zijn allen de 'oorzaak' elimineren! En anders niet klagen!

 • no-profile-image

  janneke

  als er zo,n tekort is, waarom kunnen ze dan de werklozen niet laten helpen? Die zijn er genoeg. Met een beetje begeleiding en uitleg kunnen die al veel dingen doen. Behalve natuurlijk de medicatie en wonden niet. Kunnen ze wel zeggen dat mag niet, maar zo kan het toch ook niet?

 • no-profile-image

  butterfly

  Mag je eindelijk de hele dag in bed..........  Nee, je zult het zelf maar zijn!Dat er over jou en voor jou beslist wordt.  iedereen wil graag oud worden, maar oud zijn wil niemand!

 • no-profile-image

  Monique

  Ook wij hebben bewoners die bijna heel de dag op bed liggen, maar worden wel gewoon gewassen en minimaal 1 keer per week onder de douche.

 • no-profile-image

  mariska

  wij kennen ook bed dagen, maar dat is inderdaad voor de mensen die het door hun achteruitgang, niet meer vol kunnen houden om elke dag op te zijn. natuurlijk krijgen deze mensen wel hun zorg. en meestal wordt de bewoner dan in bed meegenomen naar de huiskamer.

 • no-profile-image

  Nicole

  Ik werk op een kleinschalige woonvorm voor dementerenden. Wij kennen alleen beddagen op moment dat een bewoner ziek / zwak is.

  ook wij kennen personeels tekort op zijn tijd. Dat los je niet zo even op. Gelukkig helpt onze teamleidster nog weleens in de zorg als er personeelstekort is. Dat stellen wij erg op prijs.  Ik vind het heel erg dat bewoners/clienten de dupe worden van personeelstekort en daardoor maar op bed moeten blijven.  advies: bij structureel personeelstekort, probeer gebruik te maken van vrijwilligers voor dingen als koffie schenken of wandelingetje maken. Dan heb jij als verzorging meer tijd voor de zaken die geregeld moeten worden.

 • no-profile-image

  Vicky

  Is ook niet normaal 13 bewoners wassen/eten geven/ medicatie toedienen voor 1 personeelslid op P.G. waarvan neem ik aan ook mensen met tilliften geholpen moeten worden.

  Werk zelf met veel plezier. Wij starten met 3 op 16/18 cliénten.De 4e komt om 9 uur(huiskamerdienst nu nog nivo 1) en gaat met 1 van ons ontbijten met de bewoners, de andere 2 wassen door. Bewoners hebben rond 10.00 allen gegeten, med. gehad, en ,t gebeurt ook bij ons dat er nog bewoners om 10.30 gewassen moeten worden maar dan zijn ze ook klaar.

  Beddagen kennen wij dus niet en gebeurt alleen geval van ziekte/zwakte. We werken zo eigenlijk kleinschalig. We drinken met en tussen hen koffie rond 10 u en dan weer aan de slag.

  Wat ik hier boven lees is dus gebrek aan personeel op de werkvloer en ja daar trek je niet zo een blik van open.

  Maar waar komt het gebrek door.....is de sfeer goed....wordt er geluisterd naar de werkvloer....springt teamcoordinator bij zodat ze het zelf eens ervaart en er wat mee doet?? En wat doet familie? Kun je een vrijwilliger regelen??

 • no-profile-image

  werkpaard

  Ook bij ons kunnen mensen een bed advies krijgen als ze het lichamelijk niet meer aankunnen om langere tijd op te zijn. Echter deze bewoners worden in de morgen wel gewoon verzorgd. het "voordeel" voor de zorg is dat iemand toch ontbijt op bed krijgt en daardoor wel wat later verzorgd kan worden. mits iemand niet een verzadigde inco heeft of ontlasting heeft. dan gebeurd de zorg wel eerder.

  Toch werd deze bewoner uiterlijk 11 uur door mij verzorgd.

 • no-profile-image

  Lia

  Hele herkenbare situatie. Ik heb een paar jaar in een verpleeghuis in Winschoten gewerkt, ook daar had je pyjamadagen

 • no-profile-image

  Janske

  Wat in en in triest dat ze dit doen.

 • no-profile-image

  carolina.

  De vorm van beddagen zoals boven beschreven ben ik gelukkig nog nooit tegen gekomen.

  Wel heb ik bewoners verzorgt/verpleegd die op advies van de arts in toenemende maten op bed bleven i.v.m. hun achteruitgang. Deze mensen kwamen zolang mogelijk toch nog elke dag even uit bed.(soms maar 1/2 uurtje)

 • no-profile-image

  Lisanne

  VRESELIJK!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.