Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dementerende leeft op door live muziek

Een live kamerconcert verbetert de kwaliteit van leven van dementerende verpleeghuisbewoners.
hoofd

Dit blijkt uit onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er was al bekend dat muziek een positieve uitwerking op dementerenden heeft, maar over live muziek was niet veel bekend.

   

Huiskamerconcert

Bij het onderzoek werden 54 dementerenden (waarvan 16 zwaar dementerend) in zes verpleeghuizen bestudeerd. Er werden in totaal 17 huiskamerconcerten gegeven, waarbij oogcontact en interactie centraal stonden.

   

Enthousiast publiek

Volgens de verzorgenden genoot 80% van de dementerenden zichtbaar van de live muziek, en wilde 78% de artiesten nog eens zien. Het viel de onderzoekers op dat zowel het geestelijk welzijn als het participatieniveau significant beter werd bij de bewoners met matige dementie. Bij de ernstig dementerenden verbeterde alleen de participatie.

   

Verbeterde relatie verzorgende

De onderzoekers denken dat live muziek een betaalbare manier van aanvullende ouderenzorg is. Het leidt tot beter menselijk contact, communicatie, meer positieve en minder negatieve emoties en tot een verbeterde zorgrelatie tussen bewoner en verzorgende.

   

Bron: Patient Education and counselling

foto: ANP

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Pieternel van Amelsvoort

  Jammer dat er een plaatje van vader Abraham bij staat. Het onderzoek werd gedaan bij optredens van Diva Dichtbij, onze zangers zijn bijna allemaal klassiek opgeleid en zingen divers repertoire, variërend van een Ave Maria tot Nederlandstalige luisterliedjes en heel veel onbekende muziek van vroeger. De muziek wordt altijd in overleg met de toehoorders gekozen.

 • no-profile-image

  Truus

  lol, ik moet er niet aan denken om straks als ik oud ben tussen liefhebbers van frans bouwer te moeten zitten.. krijg ik loopdrang ... en wordt als onrustig bestempeld ..

 • no-profile-image

  Mij

  Is al jaren bekend dat live muziek te gek is voor mensen met een verstandelijke beperking en p g bewoners lekker interessant doen maar nooit de praktijk gevoeld.

 • no-profile-image

  VIG&l.l.vpk

  Nog een open deur die wordt ingetrapt... Was hier echt onderzoek voor nodig ?

  Dat in deze tijd dat we meer pensioen premie moeten betalen wordt dit soort flauwkul onderzocht ?

Of registreer je om te kunnen reageren.