Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Dochter cliënt onthult wantoestanden zorginstelling

De EO heeft in een aflevering van De Vijfde Dag aandacht besteed aan de zogenaamde 'rustdagen' in zorginstellingen. Hierin vertelt een dochter over de schrijnende situatie waar haar moeder in verkeert.

Volgens Elles van Helden is haar moeder slechts negen uur per week actief. De rest van de tijd ligt ze in haar bed. Dit omdat ze pijn zou hebben als ze aangekleed wordt. De moeder zou volgens haar dochter op zondag al om half vijf onder de wol worden gestopt, en pas op dinsdag aan het eind van de ochtend door een verzorgende er weer uit gehaald worden.

 

Privacy

Dochter van Helden heeft zelf amateurbeelden gemaakt van de situatie van haar moeder. Stichting Groenhuysen -de zorginstelling waar de moeder verblijft- gaf aan het niet op prijs te stellen als deze beelden zouden worden uitgezonden. 'Maar dat is voor ons zeker niet van doorslaggevend belang om te besluiten tot wel of niet uitzenden van de beelden', aldus eindredacteur Tenco van der Hee. 'Uiteindelijk hebben we de afweging gemaakt: weegt de privacy van de moeder op tegen het tonen van deze beelden? Nee, denken we. De beelden van de moeder in deze situatie voegen niet veel toe aan het verhaal.' Er worden wel vakantiefoto's van de vrouw in de uitzending getoond.

 

Uitzending gaat door

In tegenstelling tot wat sommige media beweren, wordt dus niet de complete uitzending geschrapt. Alleen de amateurbeelden die de dochter van haar moeder maakte zijn niet te zien. Een paar jaar geleden kwamen geluidsopnames die dochter Frances van Rijn van haar moeder maakte veelvuldig in de media. Verzorgenden gaven aan dat familieleden geen verborgen opnames mogen maken.

 

De uitzending van De Vijfde dag is vanavond (donderdag 12 juli) om 21.06 uur te zien op Nederland 2.

TvVOnline redactie

6 reacties

 • no-profile-image

  familie

  @Nelleke, je hebt het programma niet gezien en je komt met het advies om moeder in huis te halen. Ik ben van mening dat de zorginstelling moet borgen dat er goede zorg is en dat als er klachten zijn ze moeten borgen dat de klachten worden opgelost. Als zorg niet goed is en klachten niet opgelost worden ga je toch niet adviseren om je moeder naar huis te halen? Dat is de wereld op zijn kop Nelleke! Het bestuur kan ook de directie ontslaan en de verantwoordelijk arts verzoeken om een andere baan te zoeken. En de IGZ kan er voor zorgen om te borgen dat de zorg kwalitatief aan alle normen voldoet. Doet dit dat niet, huis dicht! En dan zijn er nog de minister en staatssecretaris en de Kamerleden. Die moeten dringend de boter van hun kop halen. Want het gaan niet goed in de ouderenzorg en dat is nu al vele jaren zo. Hoezo de premie omhoog? Waarom moet de premie omhoog als ze niet eens in staat zijn om goede zorg te leveren?

 • no-profile-image

  annet

  Misschien moet er eens niet zoveel geklaagd worden tegen de verzorging,d maar tegen de overheid die maar bezuinigt en bezuinigt, en de grote heren die maar bonus op bonus krijgen. de verzorgende zouden eens wat meer in het zonnetje gezet moeten worden, en niet altijd afgekraakt worden, hoe leuk de zorg ook i,s op deze manier krijg je steeds minder mensen die voor de zorg kiezen en naar mijn menig zou de familie die het nog kan zou best eens een steentje bij kunnen dragen en een beetje hulp kunnen bieden inplaats van alleen even op de koffie te komen, en te klagen. ik weet zeker dat iedereen die nu nog in de zorg werkt dit met plezier en gevoel doet, en het liefste iedere bewoner die zorg wil geven die hij of zij ook verdient.

 • no-profile-image

  Nelleke

  Het programma niet gezien dus mag ik eigenlijk niet oordelen.

  De zorg wordt overgenomen door het verpleeghuis, als je het er niet mee eens bent kunt u dan uw moeder thuis verzorgen?

  Het is wel makkelijk om de zorg over te dragen en het er dan niet mee eens te zijn.

  Als je regelmatig in een verpleeghuis bent of er werkt dan weet je dat het niet makkelijk is. Je moet keuzes maken die voor familie niet altijd makkelijk is.

  Maar volgens mij mag in ieder verpleeghuis de familie, voor zo ver mogelijk, de zorg over nemen.

 • no-profile-image

  José Naalden

  Zorgverzekeraars waar is onze kwaliteit van zorg gebleven? Ik ben uit de zorg gestapt omdat deze meer uitging van de kwantiteit en niet meer van de kwaliteit. Is dat niet triest? Als ik dit lees dan ben ik blij dat onze ouders overleden zijn en wij nog kunnen beslissen wat wij nog zouden kunnen gaan doen.

 • no-profile-image

  Familie

  Het is een schande hoe zorgbesturen en IGZ met terecht klagende familieleden over onderzorg slechte zorg en mishandeling omgaat! Het is geweldig dat Elles niet opgeeft om voor de geschonden rechten van haar moeder op te komen. De zorg aan zorgafhankelijke ouderen moet beter en de discussie of je wel of geen beelden mag uitzenden is afleiding waar het over zou moeten gaan!

 • no-profile-image

  anna

  Ik heb het tv programma gezien,en dan zeg ik met trots dat onze instelling en ons team het super goed doet,wij houden geen "rustdagenën al die ander wan toestanden

  Maar ik vind het erg dat het voorkomt!

  En de adminstratie,het hoort erbij!!als de overheid daar eens wat aan zou doen,dan waren er idd al meer handen aan het bed!

Of registreer je om te kunnen reageren.