Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kamermeerderheid tegen nieuwe cao VVT

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie om de nieuwe cao VVT niet bindend te verklaren. Dit omdat er volgens hen onvoldoende draagvlak is om 'm door te laten gaan.

Dit meldt Nursing, vakblad voor verpleegkundigen. De motie komt van kamerleden Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (Groenlinks). Zij vinden dat er onvoldoende draagvlak is voor de nieuwe cao VVT. Daarom hebben zij een motie ingediend die deze cao niet algemeen bindend moet verklaren.

 

Ontbreken grootste vakbond

‘Natuurlijk moet er een nieuwe cao VVT komen, maar niet op deze manier', zegt Renske Leijten tegen Nursing.nl. Onlangs bereikten de werkgeversorganisaties en de vakbonden na moeizame onderhandelingen een akkoord. De Abvakabo FNV kon zich hier niet in vinden en haakte af. Leijten: ‘Doordat de grootste vakbond ontbreekt, heeft de cao zoals die er nu ligt onvoldoende draagvlak. Daarom hebben we de motie ingediend. Wij willen dat de sector zo snel mogelijk een cao VVT krijgt waarin een grotere groep zich kan vinden. Om dit te bereiken moet de staatssecretaris opnieuw met de verschillende partijen om tafel.' Leijten laat aan Nursing.nl weten dat ze hierover kamervragen gaat stellen aan de staatssecretaris.

Vakbonden verbaasd
Vakbond NU'91 is verbaasd over de motie en noemt de cao VVT wél representatief. 'Er is draagvlak onder een meerderheid van de werknemers in de sector', zegt Karin Weerts, woordvoerder van NU'91. ‘Daarnaast zijn we verbaasd dat deze reactie vanuit de SP komt aangezien zij altijd tegen marktwerking in de zorg zijn. Als de cao niet algemeen verbindend wordt verklaard, wordt marktwerking in de zorg in de hand gewerkt.' Ook vakbond CNV Publieke Zaak noemt de motie erg onverstandig, aldus onderhandelaar Aaldert Mellema. ‘Bovendien is de cao een afspraak tussen werkgevers en werknemers en gaat de Kamer er niet over.'

Wat betekent algemeen verbindend verklaren?
Bij iedere cao neemt de minister van Sociale Zaken de beslissing of de cao wel of niet algemeen verbindend wordt verklaard. Dit betekent dat alle werkgevers, ook zij die niet aangesloten zijn bij ActiZ of de BTN, verplicht zijn de cao VVT toe te passen op de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers. Op deze manier wordt voorkomen dat er concurrentie op arbeidsvoorwaarden ontstaat tussen werkgevers in de VVT branche. Stemt de minister niet in met de algemeen verbindend verklaring, dan zal de cao VVT dus niet gelden voor werknemers die werken bij een instelling die de cao niet heeft ondertekend, dit zijn bijvoorbeeld particuliere bureaus binnen de thuis- en kraamzorg. Dat kan gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden.

Bron: Nursing, CNV Publieke Zaak
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Birgul

  Welke onzekere tijden?? De mensen aan de top bekommeren hier niet om en pakken alsnog hun VETTE bonussen..

 • no-profile-image

  Willie Velinga

  De 2e Kamer heeft zich uitgesproken over al dan niet Algemeen Verbindend Verklaren (AVV). De kop boven deze tekst klopt niet.

  Als deze CAO VVT dus niet AVV gaat worden dan geld hij nog steeds voor alle werknemers die bij de Actiz- of BTN-organisatie werken. En kunnen dus alle andere VVT-organisaties hun eigen loonsverhoging en dergelijke vaststellen.... cq concurerende arbeidsvoorwwaarden gaan aanbieden. Welke politieke partijen waren ook alweer tegen de marktwerking in de zorg?

  Ik vind dat de politiek zich zou moeten bezinnen op deze motie van 5 juli ... was dit wel zo verstandig? Want de nieuwe CAO VVT hebben ze er niet mee tegen gehouden.

 • no-profile-image

  Thea

  Hoezo eenzijdige berichtgeving? Iedereen wordt toch om een reactie gevraagd? En nieuws is nieuws.

 • no-profile-image

  Hans

  Wat een eenzijdige berichtgeving, dat ben ik niet van TVV gewend. Het is een prima cao, zeker gezien de onzekere tijden waarin we in leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.