Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzorgenden: 'Leidinggevende moet bijspringen'

Vier op de vijf verzorgenden vindt dat hun leidinggevende moet bijspringen op de werkvloer, zodat er meer handen aan het bed zijn.
verzorgenden

Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website www.tvvonline.nl hield. De vraag luidde: vind jij dat je teamleider moet bijspringen op de werkvloer? 'Ja, dan staat ze dichter bij ons en weet ze wat we meemaken', antwoordde bijna de helft (46%) van de stemmers. 'Ja, als we handen te kort komen wel', zei 34%.

 

Nee-stemmers

Zestien procent van de stemmers vindt dat bijspringen niet hoeft: 'Want de zorg is nooit af en onze teamleider heeft het druk genoeg.' Slechts drie procent vindt dat ze het werk alleen af zouden moeten kunnen, zónder hulp van de leidinggevende. In totaal stemden 1154 personen.

 

Roofbouw 

Al vinden veel verzorgenden bijspringen vanzelfsprekend, verpleeghuispsycholoog Ronald Geelen en auteur van het boek 'Zo komt mijn team verder' vindt dat ze dit niet kunnen eisen van hun leidinggevende, zegt hij in een interview dat deze maand in Tijdschrift voor Verzorgenden staat: 'Ze maken zich hier op korte termijn populair bij verzorgenden, maar je kunt er beter geen gewoonte van maken: leidinggevenden die bijspringen zonder dit te begrenzen plegen roofbouw op zichzelf.'

 

Bron: TVVonline

 

Stem mee op de nieuwe poll: zijn de zomermaanden extra stressvol voor jou? 

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Balkan R

  Ik wil er op wijzen dat in het verleden het zo was dat de leidinggevenden altijd mee in de zorg stonden. Er is toch wel een reden dat men daar is mee gestopt, het "werkpakket" van de leidinggevenden is gewoon veel groter geworden ( niet dat ik alles echt nuttig vind). Zelf heb ik regelmatig de dagelijkse leiding waar een stuk basis zorg inbegrepen zit en heb regelmatig het gevoel dat ik daardoor mijn taken niet naar behoren kan uitvoeren. De ene dag is natuurlijk de andere niet maar het legt wel een grote extra druk op.

 • no-profile-image

  mij

  IK vind dat de leidinggevende bij een tekort best eens in mag vallen. Nu bellen wij bij ziekte en tekorten de manager en is steeds het antwoord; sorry, niemand in de flex, zoek binnen het team maar een oplossing. Als ze zelf in moeten vallen, denk ik dat het aanvullen van de flex wel opeens prioriteit kan krijgen.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Nogmaals.... Een leidinggevende heeft ook zijn werkzaamheden! En een goede leidinggevende bevind zich regelmatig op de 'werkvloer' en is op de hoogte van de lopende zaken. Niet alleen bijv. middels de zorgleefplannen maar dit in combinatie met de rapportages (een zorgleefplan is zoals bekend niet de garantie dat de zorg als dusdanig wordt aangeboden). Daarbij ben ik nooit de beroerdste om in nood 'bij te springen'. Echter dit is een oplossing van tijdelijke aard! De basis is dat de leidinggevende ook zijn/haar taken heeft waarop hij/zij wordt op 'afgerekend'. Te kort handen aan bed is het pijnpunt waar alleen de overheid en het hogermanagement structureel iets aan kan veranderen!

 • no-profile-image

  MC

  Ik vind ook dat leidinggevende mee moeten werken op de afdeling zodat ze weten wat er gaande is op de werkvloer. Vanachter het bureau lijkt mij niet dat je door alleen lezen van zorgleefplannen weet wat er gaan de is op de afdeling, de contacten met clienten is ook van belang. Ook al ben je in de zorg begonnen in het verleden dan nog weet een leidinggevende niet wat de werkdruk van dit moment is.

 • no-profile-image

  Erna

  Vindt inderdaad dat leidinggevende regelmatig op de werkvloer moeten mee werken,niet alleen bij drukte maar ook om in de praktijk mee te maken hoe en wat zich op de werkvloer afspeelt!!!!

  want achter een bureau plannen ect. bv. je hebt 10 min. voor die client,soms lukt dit wel,soms ook niet,we werken met mensen!!!!!!!!!!en wij zijn ook mensen geen robotten!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jolanda

  Als leidinggevende ben ik ook begonnen aan bed. Ik weet heel goed wat zichmop de 'werkvloer' afspeelt. Nu heb ik andere taken en verantwoordelijkheden. Als ik kom helpen aan bed.... Wie komt mij dan helpen?

 • no-profile-image

  Niekie11

  Ik ben zelf zorgcoordinator en werk iedere dag mee in de zorg.!! Ook in de vakantie.

  Naast het meeverzorgen ben ik zelf ook EVV en heb dus veel contact met clienten en familie en andere disciplines!

 • no-profile-image

  claudia

  Ik vind het soms wel goed dat leidinggevenden meehelpen op de werkvloer, zeker tijdens vakanties of op piekmomenten wanneer dat extra handje goed gebruikt kan worden.

  Zo zien ze niet alleen hoe het er aan toe gaat, maar komen ook op een andere manier in contact met de clienten.

  Deze zijn vaak voor de leidinggevenden alleen een naam (met een zorgindicatie eraan vast geplakt).

Of registreer je om te kunnen reageren.