Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vijf belangrijkste veranderingen in de nieuwe cao VVT

In september kun je 'm pas lezen, maar de inhoud van de nieuwe cao VVT wordt wel nú ingevoerd. Nu'91 onderhandelaar Rolf de Wilde zet de vijf belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige cao VVT op een rij.

1. Loonsverhoging

De lonen gaan met 1,2 % omhoog. De eindejaarsuitkering stijgt 1 %: van 4,5 % naar 5,5 %.

2. Rekenmodule minimale personeelsbezetting

Veel verzorgenden zitten met de vraag wat het minimaal aantal verzorgenden op een aantal (dementerende) cliënten is. Vaak vinden ze de bezetting te klein om de veiligheid van alle cliënten te kunnen garanderen. Er wordt nu een rekenmodule ontwikkeld waarmee je als verzorgende kunt berekenen hoeveel verzorgenden met welke kwalificaties er nodig zijn op hoeveel bewoners. Je vult relevante gegevens in in de module, en krijgt hiermee helder of de bezetting op jouw afdeling reëel is, of aan de magere kant. Met de uitkomst van de rekenmodule kun je níet extra verzorgenden bij je werkgever afdwingen, maar leidinggevenden moeten het wél serieus nemen. De Wilde: 'Het lijkt me onmogelijk dat werkgevers die zelf akkoord zijn gegaan met dit plan, vervolgens hun schouders ophalen als verzorgenden hen met de calculator op onderbezetting wijzen.' Naar verwachting is de rekenmodule klaar als de cao VVT zelf ook helemaal af is: in september 2012.

 

3. Verlenging aanzeggingstermijn
Het rooster moet vanaf nu 28 dagen van tevoren bekend zijn. Voorheen was dit 14 dagen van tevoren.

4. Actieprogramma duurzame inzetbaarheid
Elke verzorgende heeft recht op een jaargesprek. 'Maar helaas geven veel verzorgenden aan dat dit nauwelijks gebeurt', zegt cao-onderhandelaar De Wilde. 'In de nieuwe cao VVT staat wordt het belang van dit gesprek onderstreept.' De ondernemingsraden moet erop toezien dat deze jaargesprekken ook daadwerkelijk plaatsvinden. 'Zo kunnen verzorgenden aangeven of ze tevreden zijn over hoe alles op de werkvloer verloopt, en wat ze graag anders zouden willen zien.'

5. Uitbreiding arbeidsduur
Veel verzorgenden worden veel meer uren ingezet dan in hun contract staat. Met de nieuwe cao VVT hebben zij een middel in handen waarmee ze een groter contract kunnen afdwingen. Wanneer een verzorgende gedurende drie maanden bijvoorbeeld structureel 24 uur per week werkt, in plaats van de 20 uur die in het contract staan, kan hij of zij aanspraak maken op de wet en een 24-uurscontract afdwingen bij de werkgever.

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

10 reacties

 • Angelique Coa

  Gaan de veranderingen nog wel door?
  kregen een mail op het werk dat we b.v geen loonsverhoging krijgen. Kan hier nergens wat over terug lezen.

 • no-profile-image

  Monty7

  Moeten we ook nog trots zijn op deze CAO, die had nooit goedgekeurt mogen worden, deze partijen hangen meer naar de werkgever dan naar de werknemers. Wat hebben we aan een rekentool waarmee we toch niet meer personeel krijgen. En een verhoging van 1,2 % terwij werkgevers vorig jaar met 10 a 14% weg liepen. deze cao is een schande voor zorgland en zal eerder minder dan meer jongeren in de zorg trekken. Wat moet ik met een rooster voor 28 dagen in het voren als de diensten elke keer weer veranderen omdat de ZZP inschaling veranderen. Dan een kwartiertje erbij en bij bewoners verandering er weer een paar kwartiertjes er af omdat de nieuwe bewoner de ZZP lager heeft. Daar kun je niet op bouwen. En dat jaar gesprek zou al jaren moeten maar bij zelfsturende teams komt daar niks van terecht. Hebben we niet eens tijd voor. Hadden ze maar wat gedaan aan al het papier werk te verminderen want dan waren we ook nog aan zorgen toe gekomen.

 • no-profile-image

  Nurse

  Ik vraag mij af of iedereen die zo braaf dat abvakabo formulier heeft getekend waarmee ze aangaven tgen de nieuwe cao te zijn ook daadwerkelijk gelezen hebben wat er in die cao staat....

 • no-profile-image

  mij

  hele CAO dooie mus. 1. De verhoging dekt inflatie niet eens. 2. Reken formule voor bezetting; is niet bindend, dat we regelmatig onderbezet zijn wist iedereen al. 3. Ook ons rooster is soms gatenkaas, maar onze werkgever probeerde altijd al op tijd met de roosters te komen. 4. deze CAO geeft belang aan van gesprek. Het recht bestond al en nu nog steeds? Een belang aangeven, wat voor rechten halen wij daaruit? 5. En contractuitbreiding als je structureel meer uren maakt was er jaren geleden in thuiszorg ook al. Van de punten waar onze rechten minder worden wordt hier niet gerept, dat zien we straks pas.

 • no-profile-image

  Marjon

  Punt 5, niemand mag meer extra werken, dus blijven er veel diensten open staan of worden door minder opgeleiden ingevuld. Knap bedacht.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Beter kan de cao altijd. Maar de verhoging van de eindejaarsuitkering is toch een leuk resultaat.

 • no-profile-image

  Sylvia

  Marjon ik begrijp ook wel dat je daar zelf een balans in moet vinden maar als je weet dat er echt!! niemand is dan doe je dat toch voor de bewoners want die zijn de grote dupe in de zorg! En ik denk dat de crisis hier niets mee te maken heeft want het gaat mij niet om het geld (punt 1) maar om de juiste voorwaarden waaronder gewerkt moet worden.

 • no-profile-image

  marjon

  Wees blij met de geboekte resultaten! Natuurlijk kan het altijd beter, maar ik snap met de huidige economie ook wel dat er even niet meer in zit. En wat die extra diensten betreft, dat is volgens mij toch echt een keuze van jezelf. Probeer een balans in te vinden

 • no-profile-image

  chris

  Punt 4 van belangrijkste veranderingen: het onderstrepen van een recht dat je al had. Maar dat is toch geen verandering?

  Als dit genoemd wordt als één van de "belangrijkste veranderingen" dan is het toch wel erg triest gesteld met de cao...

 • no-profile-image

  Sylvia

  punt 2 is gewoon een hele dooie mus!! Iedereen weet dat er een structureel tekort is op de werkvloer aan personeel. Niet alleen door onvoldoende budget maar ook door te weinig geschoolde mensen. Dan kan ik wel roepen dat er een tekort is maar dat ziet iedereen wel in alleen ze zijn er niet! En punt 5 is niets nieuws dat bestaat al jaren! Je moet nu uitkijken dat je niet teveel uren werkt want je wordt gewoon extra uren ingezet en als je zegt zo is het genoeg blijft men het vragen, want er zijn te weinig mensen.En dat het rooster nu 28 dagen van tevoren bekend moet zijn is leuk maar ook dan zijn er door tekorten zeer veel wijzigingen in het rooster. Vaak wordt er gevraagd of je dan toch weer meer diensten wilt werken. Ik heb het idee dat er niet iets heel nieuws en verfrissend's uit is gekomen bij de cao onderhandelingen

Of registreer je om te kunnen reageren.