Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zo geef je je cliënt goede mondzorg

Net als in de geneeskunde, zou ook in de mondzorg gewerkt moeten worden volgens evidence-based richtlijnen.

Dit schrijft de Gezondheidsraad in zijn advies De mondzorg van morgen, dat de raad vandaag heeft aangeboden aan de minister van VWS. 

 

Symtomen in de mond 

De mond wordt vaak los van de rest van het lichaam beschouwd. Terwijl gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, infecties, stress en chronische ziekten vaak af te lezen zijn aan de mond. Veel medicijnen en therapieën tegen chronische aandoeningen hebben bijwerkingen, zoals vermindering van speeksel. Sommige mondziekten en tandheelkundige behandelingen leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld allergische reacties door het gebruik van vulmaterialen in de mond. Mondzorg is daarom van belang voor een goede gezondheid.

 

Handige tips

Verzorgenden en verpleegkundigen krijgen handvatten voor het geven van goede mondzorg in het project 'Mondzorg is hoofdzaak' (Zorg voor Beter,V&VN,TNO en ROC ASA). Hierin zijn handige tips terug te vinden voor verzorgenden en verpleegkundigen.

 

 • Klik hier voor het mondzorg doe-het-zelf-pakket.
 • Klik hier voor het onderwijspakket.
 • Klik hier voor de toolkit mondzorg.

 

Bronnen: Gezondheidsraad, V&VN

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

2 reacties

 • just me

  Maar nergens staat hoe je het gebit of prothese van een dementerende bewoner verzorgd,die het absoluut niet toestaat dat je zijn of haar tanden poetst of het gebit uitneemt/in doet. Ik heb mensonterende dingen gezien van zorgvragers die door de ene verzorgende stevig vastgehouden werd, terwijl de andere verzorgende de gillende bewoner de tanden poetste of het gebit in deed. Dat soort dingen leer je niet tijdens je opleiding.

 • no-profile-image

  Lidy van Lankeren

  Mijn hele leven heb ik mij al verbaasd dat er in de tandheelkunde niet wordt gewerkt met offertes en richtlijnen zoals bij huisarts en specialisten. Met meerdere kaakoperaties, decennia beugels, een implantaat en nu zelfs het wegrotten van mijn kaken waardoor ik tanden en kiezen verlies terwijl ik al minstens 20 jaar onder mondhygiënisten behandelingen sta, en ik vele duizenden euro's aan kosten maak die niet van te voren bekend zijn en niet door de zorgverzekering worden vergoed, omdat steeds net als het mij overkomt de regels weer zijn veranderd. Ik vraag mij af of deze medische tak wel serieus wordt genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.