Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cliënten én verzorgenden omarmen Verzorgend Wassen

Cliënten ervaren Verzorgend Wassen als minder pijnlijk en minder inspannend. Ook verzorgenden geven Verzorgend Wassen een hoog cijfer.
wassen

Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek Verzorgend Wassen in de thuissituatie, dat Icare Verpleging en Verzorging onlangs presenteerde. Verzorgend wassen is wassen, huid verzorgen en afdrogen in één handeling. Dit gebeurt met een speciaal geïmpregneerd wegwerpwashandje. Er komen bij Verzorgend Wassen geen waskommen, water of handdoeken aan te pas.

 

Forse tijdsbesparing

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat klanten en verzorgenden Verzorgend wassen een hoger rapportcijfer geven dan traditioneel wassen. Positieve punten die duidelijk naar voren kwamen uit het onderzoek zijn: minder vermoeidheid, minder pijn en jeuk, minder fysieke belasting en een forse tijdsbesparing per wasbeurt.

 

Liever douchen 

Een minder positief punt is dat de washandjes snel afkoelen. Wanneer het voor mensen mogelijk is om te douchen, krijgt dat de voorkeur boven Verzorgend wassen. Verzorgend wassen is daarom met name erg geschikt voor mensen die niet meer kunnen douchen, die pijnklachten hebben en/of zeer vermoeid zijn.  

 

Première film

Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten is er ook een promotiefilm over Verzorgend wassen in première gegaan. De film laat zien hoe het Verzorgend wassen in de thuiszorg in de praktijk  werkt en laat ervaringen zien van zowel de klant als van de verzorgende.

 

Vervolg 

Momenteel wordt deze manier van wassen nog niet vergoed vanuit de AWBZ. Wel zijn er gesprekken gaande om de financiering rond te krijgen. 'Het zou fantastisch zijn als patiënten in heel Nederland die daar behoefte aan hebben, gebruik kunnen maken van deze manier van wassen,' reageert Marianne Sprey, projectleider van Verzorgend Wassen.  

 

Bron: Icare

 

Bekijk hier het filmpje over Verzorgend Wassen

Lees ook:

TvVOnline redactie

6 reacties

 • no-profile-image

  Charlotte

  Even een reactie nav tijdsbesparing: Er is uit onderzoek aangetoond dat cliënten/zorgvragers helemaal niet zitten te wachten op een lange wasbeurt. Die hebben liever een minder lange wasbeurt en dan daarna in de kleren nog een contactmoment. Dus tijdsbesparing op de wasbeurt lijkt me voor de cliënt niet zo'n probleem.

 • no-profile-image

  Ik

  Wij wassen ook met \"doekjes\" op PG. Ik heb nog nooit de opmerking gekregen waar het water was, wel droog ik sommige bewoners na met een handdoek omdat zij anders het gevoel krijgen dat ik hun maar half gewassen heb. De ogen doe ik toch met een washandje met water, omdat we gemerkt hebben dat een aantal mensen last krijgen van vieze ogen door de lotion in de doekjes. Voor terminale bewoners is het inderdaad minder belastend, en bij de overige bewoners gaat het sneller. Als mensen erg inc. van def zijn was ik vaak nog even met water en zeep, omdat er ander toch nog een def geur blijft hangen. Maar echt een voorkeur voor de doekjes heb ik niet, ik zou net zo makkelijk weer over stappen op gewoon water en zeep.

 • no-profile-image

  Riet

  Ervaring met deze manier van verzorgen heb ik niet, maar als ik lees dat op een PG ermee gestopt is, kan ik mij dat wel voorstellen. Het washandje is een vorm van aanraken en aaien, waar men gevoelig voor is. Maar na de \"wasbeurt\" kan de vraag worden gesteld: en waar is nu het water, want ik moet mij nog wassen...

 • no-profile-image

  clemens cilleken

  tijdsbesparing betekent ook minder contact met zorgvrager; dat lijkt me niet de bedoeling!

 • no-profile-image

  Kit

  Mag je met die doekjes ook de ogen wassen of moet je daar voor toch water bggebruiken?

 • no-profile-image

  Bianca

  Wij zijn er gelukkig na een pilot mee gestopt. Vooral op een pg is het belangrijk om het weinige wat je nog hebt te kunnen prikkelen. Het echte water gevoel, je eigen zeep met eigen geur. Daar gaat NIETS boven!

Of registreer je om te kunnen reageren.